Skocz do zawartości

Narzędzie do tworzenia map stron w Google

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Nie jestem webmasterem więc pytanie jest może lamerskie ale czy skrypt potrafi "obsłużyć" strony bez bazy danych - nawet bez PHP - sam HTML?

Bez bazy i bez skanowania to ten skrypt chyba nie potrafi generowac mapy ?

Można wprowadzić adresy ręcznie do mapy, jeśli to strona statyczna w HTML pewnie nie ma wielu podstron lub jeśli adresy są tworzone według jakiejś reguły wygenerować je z pętli.

A po co Ci więcej linków do strony głównej? :-)

oh oh Afrael brawo brawo ;-)

chodzi oto ze plik sitemap xml wygenerowal tylko cos takiego:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>

- <urlset xmlns="https://www.google.com/schemas/sitemap/0.84">

- <url>

<loc>https://www.wielobranzowy.pl/</loc>

<changefreq>daily</changefreq>

<lastmod>2007-12-23</lastmod>

<priority>0.8</priority>

</url>

</urlset>

Piotras jeśli masz stronę opartą na bazie danych stwórz pętlę (jedną lub kilka) generującą linki

Masz nawet taki przykładowy szkielet zapytania już gotowy, tylko dostosować do własnych potrzeb i gotowe..

Na stronie pierwszej tego tematu Piotrek podaje takie przykładowe zapytanie.

oh, oh... i bardzo słusznie zrobił, że wygenerował tylko jeden link, bo tylko tyle jest w tej domenie!

w menu są linki do: "wielobranz.nazwa.pl", gdzie indziej do: "wielobranzowy.pl".. a jest jakiś do "www.wielobranzowy.pl"?

domena źle podpięta, na dodatek możliwe są dwa adresy, z 'www' i bez 'www'...

'www' to taka sama subdomena jak 'forum', 'katalog', czy 'kartofel'... a chyba 'kartofel.wielobranzowy.pl' i 'wielobranzowy.pl' to nie to samo, hm?

oh, oh... i bardzo słusznie zrobił, że wygenerował tylko jeden link, bo tylko tyle jest w tej domenie!

w menu są linki do: "wielobranz.nazwa.pl", gdzie indziej do: "wielobranzowy.pl".. a jest jakiś do "www.wielobranzowy.pl"?

domena źle podpięta, na dodatek możliwe są dwa adresy, z 'www' i bez 'www'...

'www' to taka sama subdomena jak 'forum', 'katalog', czy 'kartofel'... a chyba 'kartofel.wielobranzowy.pl' i 'wielobranzowy.pl' to nie to samo, hm?

w pliku konfiguracyjnym mialem domene ustawiona na wielobranzowy.pl dodalem www i juz chyba nie powinno byc linkow typu https://wielobranzowy.pl ale w menu w dalszym ciagu mam wielobranz.nazwa.pl i nie wiem gdzie to poprawic?

• 4 miesiące temu...

Witam Panów.

Mam mały problem z GSMASTER i mam nadzieje, że pomożecie mi go rozwiązać.

Nie mam zbyt dużej wiedzy nt. Bazy Danych i PHP ale chyba najgorsze za mną.

Moja strona (www.taniestruny.pl) leży na serwerze nazwa.pl - stworzyłem bazę danych, wgrałem pliki do katalogu /gsmaster, wyedytowałem plik gsmaster_config wprowadzając do niego dane niezbędne do zalogowania się do bazy danych, dla katalogu przypisalem prawa 777.

Uruchomilem plik: https://taniestruny.pl/gsmaster/gsmaster.php

Zalogowałem się pomyślnie, pokazuje mi się:

Utwórz zestaw plików do mapy linków serwisu

wpisuje w polu: "struny", klikam Utworz i pokazuje mi:

Warning: fopen(/sitemap_struny.xml) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php on line 56

Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php on line 57

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php on line 58

Warning: fopen(/sitemap_struny.txt) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php on line 62

Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php on line 63

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php on line 64

Warning: fopen(/sitemap_struny.htm) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php on line 77

Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php on line 78

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php on line 79

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php:56) in /home/taniestruny/ftp/gsmaster/gsmaster.php on line 81

Da się coś z tym zrobić? Z góry dziękuje za wszelkie sugestię.

Mój sklep muzyczny - zapraszam!

GG: 4427215

Przykład zapytania SQL przeznaczony jest dla linków z jedną zmienną, staram się go dostosować do robienie mapy forum phpBB w wersji 3. Tu są dwie zmienne w linkach: forum_id i topic_id

Jak przerobić zapytanie aby uwzględnił obie zmienne.

Poniżej jest przykład tego co sam kombinuję, jednak nie wstawia zmiennej forum_id

<?
$query = mysql_query("SELECT topic_id FROM phpbb_topics order by topic_id DESC limit 0,1000", $db_baza1);

while($urls = mysql_fetch_assoc($query)) {

$funkcja = przykladowa_funkcja($urls[title]);
$this_url = "https://$_SERVER[SERVER_NAME]/forum/viewforum.php?f=$urls[forum_id]&t=$urls[topic_id]";

$priority = "  <priority>0.8</priority>\n";
$changefreq = "  <changefreq>daily</changefreq>\n";

$output = " <url>\n  <loc>" . $this_url . "</loc>\n" . $changefreq . $priority . "</url>\n";
$gout = fwrite( $gp , $output );

}

// zwroc uwage czy zmienna https://$_SERVER[SERVER_NAME] zwraca taki
// adres jakiego sie spodziewales
// przykladowa_funkcja oraz inne wspierające generowanie właściwych linków 
// możesz tworzyć i modyfikować w pliku gsmaster_funkcje.php 
?>

Przyłączcie sie do gry:

logo.jpg

• 9 miesięcy temu...

SELECT topic_id FROM <<< tutaj daj SELECT * FROM wtedy pobierze Ci wszystkie a wyswetli te w $this_url

Super skrypt i naprawde jestem pod wrazeniem prostoty i dzialania skryptu ale mam pytanie bo wszystko smiga mi z id news wporzadku ale

chce byc pener i dodac sobie do tego tytul kazdego newsa

$funkcja = przykladowa_funkcja($urls[news_topic]);

$this_url = \"https://$_SERVER[sERVER_NAME]/news/id/$urls[news_id]/$urls[news_topic]\";

chcialbym zeby zadzialala mi funkcja rewrite i nic ;) nie moge dosc do tego jak ma to wygladac zeby bylo kompatybilne z ini

jak mam skonfigurowac

function przykladowa_funkcja($funkcja) {

$news_topic = str_replace(array(\'ą\', \'ę\', \'ś\', \'ć\', \'ń\', \'ó\', \'ł\', \'ż\', \'Ľ\', \'ˇ\', \'Ę\', \'Ś\', \'Ć\', \'Ń\', \'Ó\', \'Ł\', \'Ż\', \'Ź\',\' \',\'ą\',\'ś\',\'ć\',\'ń\',\'ó\',\'ź\',\'Ź\',\'/\',\'\"\'), array(\'a\', \'e\', \'s\', \'c\', \'n\', \'o\', \'l\', \'z\', \'z\', \'a\', \'e\', \'s\', \'c\', \'n\', \'o\', \'l\', \'z\', \'z\',\'_\',\'a\',\'s\',\'c\',\'n\',\'ó\',\'z\',\'Z\',\'_\',\'_\'), $news_topic);

return $funkcja;

}

dla news_topic zeby rwrite zadzialal !? gdyby ktos pomogl bylbym wdzieczny

Szukasz wyjątkowych lamp wiszących, których bedą zazdrościć Ci znajomi ?
--------------------------------------------------------------
Prawdziwa architektura jest designem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności