Skocz do zawartości

presell page, zaplecze anglojezyczne

bagi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam blog na wordpress z domena net, na blogu są umieszczane dodatki do nowo wychodzących gier (patche, mapy, save itp) blog jest prowadzony w języku angielskim z tego względu, że na amerykanach można najwięcej zarobić.

Pisałem już jeden temat wcześniej, jak zrobić żeby wchodziło na blog więcej osób z USA niż z Polski i dostałem odpowiedz o katalogowaniu strony w anglojęzycznych katalogach, i pomyślałem sobie OK. Ale słyszałem też o preclach i zapleczach do pozycjonowania, wiec użyłem wujka google, i trochę poszukałem.

Znalazłem "kilka" ciekawych artykułów, ale po zdobyciu takiej wiedzy zrobił mi się ładny bałagan w głowie, i mam problem co wybrać i co będzie dla mojego bloga lepsze.

Zaplecze czyli jeśli chcemy mieć duży "site" i tam umieszczamy swój link i takie zaplecze można zrobić np z katalogu

Precle czyli pisanie unikalnych artykułów od 1000 do 2000 znaków + max 3 linki w tekście. W moim przypadku musiałyby być to artykuły związane z daną grą.

Np mam na swoim blogu dodatki do gry Call of Duty Black OPS, czyli mój artykuł lub artykuł zrobiony przez kogoś musiał by być recenzją tej gry? (mam nadzieję, że dobrze myślę, a jeśli nie to proszę mnie poprawić) i po opublikowaniu takiego artykułu w napis "call of duty black ops" muszę wstawić link prowadzący do mojego news z plikami do pobrania? tak? a np w inny napis np "game" wstawić link bezpośrednio do strony głównej?

Więc precel jest chyba lepszy? bo wszystkie moje newsy na blogu docelowym, mogę podlinkować z precla z osobnego unikalnego artykułu dotyczącego danej gry?

teraz kwestia kolejna, tematyczny precel, czy ogólny? Tematyczny to rozumie tylko artykuły związane z grami, a ogólny czyli wszystko co się da. Więc raczej tematyczny? i koniecznie moderowany? żeby nie było bałaganu...?

Kolejna sprawa tyczy się domeny. Czyli jeśli strona anglojęzyczna to tylko domeny com, net, info? żadnych PL?

Kolejna sprawa już któraś z kolei to sprawa taka, czy pozwolić innym osobom umieszczać swoje artykuły (spełniające moje wymogi) na preclu?i jeśli tak to jakie to może przynieść korzyści dla precla?

Przepraszam, że zadaje tyle pytań, ale chce zdobyć trochę wiedzy na własny użytek. I w jakiś sposób wspomóc mój blog.

Pozdrawiam

Arkadiusz

no trochę ciężko będę mieć w dwóch pytaniach...

1. Czy precel jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chce wzmocnić pozycje danego newsa w wyszukiwarce ze strony docelowej?

2. Precel tematyczny, czy może ogólny?

3. Czy jeśli precel ma być anglojęzyczny, to tylko i wyłącznie domena .com .net .info?

4. Jakie będą korzyści, jeśli pozwolę innym umieszczać na preclu swoje artykuły?

Artykuł w preclu nie musi być recenzją, może być to dowolny tekst związany mniej lub bardziej z tematem. Problem z recenzjami jest taki, że takich tekstów będziesz potrzebował kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt. Napisanie tylu unikalnych recenzji jednej gry może być trudne. Możesz jednak potraktować temat bardziej ogólnie i pisać np. o grach FPS (tylko przykład podaję) i tam wplatać swoje linki do strony o konkretnej grzej, np. do wspomnianej CoD. Jeśli chodzi o to, jaki link chcesz wstawić w jaki "napis" to zależy od tego jak chcesz swoją stronę pozycjonować. W dużym uproszczeniu - jeżeli chcesz żeby po wpisaniu w wyszukiwarce "dodatki call of duty" wyświetlała się strona z Twoimi dodatkami to w artykule na preclu pod "napisem" "dodatki call of duty" wrzucasz link do swojej strony z dodatkami. Ogólnie precel nie jest najlepszym rozwiązaniem bo najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie wielu technik pozycjonowania, począwszy od optymalizacji strony, ale precle są stosunkowo dobre na początek. Tematyczny precel powinien być mocniejszy od ogólnego, ale są również precle ogólnotematyczne dające sporego kopa. Korzyści z umieszczania przez innych są takie, że precel Ci "rośnie" i jeśli to są wartościowe teksty to zyskujesz za friko dobry content, a na podstronach możesz wrzucać swoje linki (w rozsądnych ilościach oczywiście). Jeżeli precel jest wartościowy, to można ponadto pobierać opłaty za dodatnie tekstu, ale musi to być zrobione z głową, bo nikt do śmietnika nie wrzuci unikalnego tekstu, jeszcze za to płacąc. To tak w wielkim skrócie pisane "na kolanie" :)

goly_one_5.gif

Warto jeszcze dodać że nie samymi linkami człowiek żyje i jeśli precel ma dużo dobrego contentu i jest podlinkowany to posiada pewien ruch dający się przerobić na gotówkę. Ale mało kto zarabia na preclach w ten sposób, chociaż teoretycznie nie widzę powodu by było to niemożliwe :)

Edycja:

I na tym polega przewaga presell nad katalogami - precle zdarza się że ktoś czyta (nie tylko bot).

gdzieś zaginęła...

o to mi właśnie chodziło :) Dzięki Panowie

nie dostałem tylko odpowiedzi na temat domen, ale to rozumie, że tylko com net itd wchodzą w opcje anglojęzycznego precla.

a co do innych technik pozycjonowania, to mam zamiar jeszcze linkować newsy z for tematycznych i myślę, że jest to dobry pomysł, a nad innymi metodami to jeszcze pomyśle

o to mi właśnie chodziło :angry: Dzięki Panowie

nie dostałem tylko odpowiedzi na temat domen, ale to rozumie, że tylko com net itd wchodzą w opcje anglojęzycznego precla.

a co do innych technik pozycjonowania, to mam zamiar jeszcze linkować newsy z for tematycznych i myślę, że jest to dobry pomysł, a nad innymi metodami to jeszcze pomyśle

Jest coś takiego jak geolokalizacja. Jeżeli chcesz pozycjonować na rynek anglojęzyczny to powinieneś posiadać domenę .com .net aczkolwiek możne też to być domena .us .co.uk i posadowiona na IP przypisanym do geolokalizacji języka angielskiego, czyli w Wielkiej Brytanii lub Stanach Zjednoczonych. Oczywiście jest to bardzo uproszczony schemat ale chciałem Ci przedstawić ogólną idee.

katsystem.gif

Multikody do 388 seokatalogów, 375 katalogów arfooo, 317 katalogów sinooke

kazałem zadać dwa w miare krótkie pytania żebyś sobie ulożyłeś w głowie sam dla siebie o co chodzi,

no bo mieszasz mocno i chyba nie do końca jednak rozumiez o co pytasz.

jest strona docelowa, jedyna i niepowtarzalna, pozyjonujesz ją.

z innej strony masz miliard miesc, skąd możesz linkować strone docelowa.

z kolejnej strony - mocno zalecana jest kaskadowa kilkupoziomowa budowa zaplecza.

kompletny syf linkuje lepsze strony, tamte - jeszcze lepsze - i tak dalej, aż do strony docelowe.

zalecane jest linkowanie stroy docelowej z dobranych dobrych stron.

i tera - twoje pytanie - jeśli chcesz stawić swoje precle - zależy na jekim poziomie zaplecza-

linkowania planujesz ich umieścić? górny elitarny kaskad poziom?

dolny generowany syf? pośrodku?

jak trudne jest haslo?

ile adresów ip możesz sobie pozwolić?

oprócz precli możesz linkować z innych miesc, zrobiłes już to?

cudze precle - to zawsze raczej może być syf. swoje - możesz zwobić zadbane i dobre.

zastanawiasz się czy nie postawić pare precli, ale znam pare osób co stawiają po 30 wp dziennie.

może nie zastanawiaj się, a poprostu postaw na początek z 100 wordpresów.

żeby to było po 2 wp na adresie ip. spokojnie się wyrobisz w 2 dni.

podlinkuj to minimalnie, a bedziesz mile zaskoczony skutkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności