Skocz do zawartości

Kilka domen, jak to sensownie połączyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś dwa lata temu wraz z przyjaciółmi stworzyliśmy stronę o podróżach motocyklowych endurovoyager.com (pierwsza strona wisi na https://gorzkogorzko.com/endurovoyager.com/index.html)), póżniej założyliśmy bloga endurovoyager.blogspot.com, i daliśmy przekierowanie na endurovoyager.pl, a na domenie endurovoyager.com powstała nowa strona ( też na bloggerze) dotycząca organizacji wypraw. Strony były wzajamnie podlinkowane. Wszystko cudownie działało endurovoyager.com był pierwszy w googlu na hasło podróże motocyklowe, a strona pl na wyprawy motocyklowe, aż do momentu kiedy z endurovoyager.com został usunięty link do pl (strona spadła na ostatnio stronę).

Stanęło na tym, że organizacja wypraw ma być na nowej stronie podróże motocyklowe.com

Teraz moje pytania:

Mamy trzy adresy endurovoyager.com, endurovoyager.pl, endurovoyager.blogspot.com, jakie wybrać przekierowania?

którą domeny wybrać (wszystkie są jakoś linkowane)?

Czy może lepiej zwów powrócić na podział na stronę com i bloga pl?

Czy zdjęcie jednego linka może powodować takie szkody?

Czy spadek jest odwracalny? Czy pozostaje od nowa mozolne wspinanie się?

I ogólnie co mogę poprawić na stronie.

Straszny chaos. Generalnie problemem w Waszym projekcie jest kilka:

- taki sam content na każdej z domen

- brak przekierowań/lub ich nie działanie

- linkowanie na jedną frazę

- zero optymalizacji

Myślę, że to nie zdjęcie linka spowodowało utratę pozycji, a wszystko co powyżej.

Mar_Dai dzięki za odpowiedź,

- co do contentu to w panice przekierowałem ev com na ev blogspot ( wcześniej był inny content, wyprawymotocyklowe_blogspot.com)

- brak przekierowań, byłbym wdzięczny za rozwinięcie (planuje zrobić porządne przekierowanie korzystając z endurovoyager.com jako najstarszej domeny)

- większość linków pochodzi ze stopek postów na forach motocyklowych + pojedyncze linki do poszczególnych postów

- zero optymalizacji, mógłbyś nieco rozwinąć ? :)

Apropo twojej konkluzji to oczywiście może być tak jak piszesz, ale wystąpiła dość niezwykła korelacja czasowa, niemalże w tym samym dniu (może dzień później) co został zdjęty link ( a w zasadzie dodany inny) ev blogspot spadł na ostatnie miejsca w googlu. Podobnie poszczególne posty które wcześniej były wysoko (znikły). To samo chociaż wolniej dzieję się z obrazkami, do niedawna mniej więcej 1/5 na pierwszej stronie pochodziła z naszej strony, teraz jest jedno. Wyżej jest pozycjonowane miniaturka na facebooku niż oryginalne zdjęcie na blogu !

@mizer to zamiast wykorzystać własną domene na unikalny content, to poszliście w budowe blogspota - mało sensowne.

Napisałeś, że miałeś domeny przekierowane z jednej na drugą ale tak na prawdę nie ma tak żadnego przekierowania ( nawet wewnętrznego ) - to o to mi chodziło. W kwestii optymalizacji mam na myśli brak ustawień dla preferowanego adresu www lub bez www.

Zadbaj o to aby każda strona miała swój własny content i stały adres. Linkuje na kilka fraz i zajmij się rozwojem własnych domen z wykorzystaniem blogspota jako linkującego do jednej i drugiej domeny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności