Skocz do zawartości

Faktoring - korzytsa ktoś z Was z takich usług?

czaysoon

Rekomendowane odpowiedzi

Korzysta ktoś z PIOwców z faktoringu?

Zastanawiam się nad korzystaniem z takiej usługi, przemawia za tym ostateczny rozbrat z upominaniem się o płatności oraz większa płynność finansowa.

Proszę o jakieś podpowiedzi, rady, ostrzeżenia itp. odnośnie takiej usługi.

To nie do końca tak, że jest tu "ostateczny rozbrat z upominaniem...". Jak pracowałem jeszcze w firmie na kogoś, to firma właśnie chciała skorzystac z faktoruingu i korzystała. I na początku faktycznie jest bajka, bo dostajesz kaskę wcześniej, ale jak Twoi konrahenci przestają płacić, zaczynają zalegać, to i kończy sie bajka, Ty nie masz kasy, a masz fakturkę za faktoring.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Przez kilka lat pracowałem w firmie, która z faktoringu korzystała przez jakiś czas, bo jak się okazało jest to naprawdę droga usługa, zwłaszcza gdy dochodzi właśnie do braku płatności. Nie znam niestety szczegółów bo w dyskusjach padał tylko koszt ostateczny, ale ostatecznie zrezygnowano z faktoringu a zmieniono procedury pozyskiwania nowych kontrahentów i systemów płatności,terminów,rabatów. Piszę tu o firmie handlowej.

Wszystko zależy od skali zaległości po stronie Twoich kontrahentów. Jeżeli jest to do kilkunastu firm, a należności nie przekraczają jakiś niebotycznych kwot, w pierwszej kolejności zainwestowałbym w sprawną windykację. Po pierwsze w osobę odpowiedzialną za windykację. Po drugie w procedury systematyzujące jej pracę: do 5 dni spóźnienia telefony, 5-10 mail z upomnieniem + telefon, po 15stym KRD.

Jeżeli natomiast masz problemy w ogóle ze spłatą zobowiązań przez niektórych agentów, to jest sieć sprawdzonych prawników, która z ich ściąganiem nie ma problemów. Proces sądowy i postępowanie komornicze trwa co prawda 6-8 miesięcy (przynajmniej w moich przypadkach), ale po tym czasie zawsze kończy się oddaniem co Pańskie :shout: Pozostaje oczywiście kwestia kontraktu. W wielu przypadkach wstąpienie na drogę sądową kończy współpracę z kontrahentem.

Masz umowe z kims i czujesz ze nie zaplaci. Wystawiasz fv i z umowa udajesz sie do oddziału firmy faktoringowej. Wypłacaja Ci ok. 80 kilku procent i już.

Z tego co sie roientowąłem firmy faktoringowe są już zainteresowane fakturami powyżej 2,5 tysiąca złotych. Fakt faktem, że opłacalne to jest od kwoty XX XXXX.

Masz umowe z kims i czujesz ze nie zaplaci. Wystawiasz fv i z umowa udajesz sie do oddziału firmy faktoringowej. Wypłacaja Ci ok. 80 kilku procent i już.

No nie do końca. Takie coś to idzie pod windykację. Faktoring wymaga uprzedniej umowy (umowy na faktoring należności, a nie umowy ze stroną, na którą wystawiono fakturę).

Może niedokładnie się wyraziłem (jest tak jak mówisz).

Krótko mówiąc jest tak - wystawiam Ci fakturę z terminem płatności 30 dni i idę do jakiegoś banku, żeby mi to zamienili na gotówkę - to pukną się w czoło i powiedzą: następnym razem najpierw przyjdź do nas, sprawdzimy Twojego kontrahenta i jeśli dostanie pozytywną opinię to oddamy Ci X% wartości wystawionej faktury (za następne faktury, po objęciu go faktoringiem).

Dla bardzo dobrych klientów dostaniesz 90 czy nawet 90-kilka procent, dla większości nie dostaniesz w ogóle, a dla szarej części (jeśli uda się ich w ogóle zaudytować dostaniesz pewnie z 80% wartości faktury). A i tam jeszcze są limity kwotowe. Np. dla klienta X to faktoring za masz 500.000zł, a dla Y to max 100.000zł na fakturach.

Ale faktoring nie jest taką usługą, że drukujesz sobie fakturę i zamiast czekać na kasę od klienta to sobie idziesz do pierwszego lepszego faktora i zamieniasz fakturę na gotówkę. Zbyt piękne by to było...

...Ale faktoring nie jest taką usługą, że drukujesz sobie fakturę i zamiast czekać na kasę od klienta to sobie idziesz do pierwszego lepszego faktora i zamieniasz fakturę na gotówkę. Zbyt piękne by to było...

Dokładnie, faktoring jest opłacalny jedynie, kiedy masz długie okresy płatności, Twoi Klienci są wypłacalni i masz ciągły ruch w interesie.

Jezeli zaczynają się problemy z płatnościami, to przestaje byc kolorowo. Nie wiem jak jest teraz z umowami, ale ze dwa latka temu, taki faktor poza wrzucaniem części kasy za dana fakturę nic tak naprawdę więcej nie robił. Ponaglac, windykowac sam sobie musialeś, a faktor brał % za to, że miałeś wczesniej jakis % kaski niż by to z terminu płatności wynikało.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

To zależy od formy faktoringu. Są takie, że Ci to lotto - bank przejmuje całą odpowiedzialność za fakturę i zamienia fakturę (potencjalną wierzytelność) na kasę. Oczywiście będzie to sporo droższe niż tylko kredytowanie wartości faktury. Skończyłem SGH i nie jestem w tym biegły, myślę, że temat pod kątem forum o pozycjonowaniu jest wyczerpany. Firma pozycjonerska nie wykorzysta potencjału tej usługi (ew. jeśli ma umowę z jednym z banków i wystawia co miesiąc bankowi fakturę na 100.000zł netto - to może miałoby to jakikolwiek sens). :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności