Skocz do zawartości

Jak ocenić konkurencyjność frazy

Beerbant

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do dnia dzisiejszego coś się zmienioło, czy dokładnie w taki sposób najlepiejk badać konkurencyjność frazy ?

Kolejne pytanie, w jaki sposób najlepiejk dobrać frazy do danej strony? Jaki jest najlepszy sposób, który jest sprawdzony i pewny ?

Dzięki !

OK, tylko nie ma czegoś takiego jak obiektywna konkurencyjność frazy, jest tylko subiektywna, nawet jeśli umie się już to robić. Trzeba mieć narzędzie do oceny, ale interpretacja to już inna bajka - dla jednego fraza będzie bardzo łatwa, a drugi będzie się z nią kopał pół roku, przez co wyceni ją na więcej.

Okolice Krakowa - zdjęcia, opisy wycieczek po Małopolsce etc.

r0qqgk.gif

• 3 tygodnie później...

NO okej, a jeżeli na daną frazę wyskakuje mi pierwsza strona z 16,5k bl'i do danej frazy z 7 letnim stażem to bardzo ciężko będzie ich przebić? Myślę, że pół roku i top 1 jest, patrząc od strony takiej, że moja domena jest świeża

• 2 miesiące temu...

1. ilość i jakość linków zwrotnych (Back linków) prowadzących do witryn z TOP 10 dla danej frazy (ilość fraz/słow uzytych w anchorach,wiek domeny, wiek domen linkujących, ich tematyczność, ilość linków wychodzących z witryny linkującej itp)

(ponieważ należy sie liczyć z brakiem możliwości sprawdzania w yahoo BL to proponuję sprawdzać ilość / jakość / anchory tutaj - darmówka ma ograniczenie do 1000 BL)

2. Sugestie google dotyczące odwiedzin (ilości kliknięć w reklamy) oraz ceny za pojedyńcze kliknięcie (CPC) dla ściśle dopasowanych fraz/słów kluczowych wiecej tutaj

3. ilość wyświetlanych reklam AdWords na stronach wyników

4. dodatkowo sezonowość i porównanie odmiany słowa/frazy w google trends

5. dodatkowo częstotliwość zapytań o pozycjonowanie z danych kategorii (ale takie dane można zgromadzić będąc dłużej w branży)

Beerbant, jak się ma narzędzie "google keywordtools" analizy słów kluczowych do oceny konkurencyjności frazy? Wiem, że wyniki wyszukiwań miesięcznych są niejednokrotnie zawyżane, czy jednak wykorzystywanie tego narzędzia w celu oceny konkurencji ma sens?

• 3 tygodnie później...

1. ilość i jakość linków zwrotnych (Back linków) prowadzących do witryn z TOP 10 dla danej frazy (ilość fraz/słow uzytych w anchorach,wiek domeny, wiek domen linkujących, ich tematyczność, ilość linków wychodzących z witryny linkującej itp)

(ponieważ należy sie liczyć z brakiem możliwości sprawdzania w yahoo BL to proponuję sprawdzać ilość / jakość / anchory tutaj - darmówka ma ograniczenie do 1000 BL)

2. Sugestie google dotyczące odwiedzin (ilości kliknięć w reklamy) oraz ceny za pojedyńcze kliknięcie (CPC) dla ściśle dopasowanych fraz/słów kluczowych wiecej tutaj

3. ilość wyświetlanych reklam AdWords na stronach wyników

4. dodatkowo sezonowość i porównanie odmiany słowa/frazy w google trends

5. dodatkowo częstotliwość zapytań o pozycjonowanie z danych kategorii (ale takie dane można zgromadzić będąc dłużej w branży)

Beerbant, jak się ma narzędzie "google keywordtools" analizy słów kluczowych do oceny konkurencyjności frazy? Wiem, że wyniki wyszukiwań miesięcznych są niejednokrotnie zawyżane, czy jednak wykorzystywanie tego narzędzia w celu oceny konkurencji ma sens?

Narzędzie jest bardzo pomocne (ocenia konkurencję na podstawie wyświetlanych reklam), a co do zawyżonych wyników to najlepiej ustawić dopasowanie ścisłe i wtedy uzyskamy najbardziej rzetelne wyniki.

• 1 miesiąc temu...

Myślę też że dużo zależy od indywidualnej oceny branży w jakim działa klient. Można trafić niekiedy na takie kwiatki są na produkcie wysoko marżowym ale niszowym akceptowane będzie podniesienie kosztów pozycjonowania.

Od kilku miesięcy prawdziwym hitem stały się kosmetyki naturalne, a w szczeólności biodermokosmetyki.Tylko co tak naprawdę o nich wiemy?

• 1 miesiąc temu...

powiem pokrótce- te frazy są dobre, które zwiększają jakościowo dobry ruch na stronie ! każde pozycjonowanie, które nie zwiększa ruchu na stronie można sobie darować . W webmastertools sprawdźcie sobie, które linki i ile razy się pokazały i ile było kliknięć na te linki i to jest cała tajemnica. te mętne dywagacje u góry donikąd nie prowadzą- pozycjonuje się po to, by mieć ruch na stronie od osób zainteresowanych. a które to hasła tylko metodą prób i błędów, reszta to wróżenie z fusów.amen :)

• 1 miesiąc temu...

Chciałbym ocenić konkurencyjność pewnej frazy typu "fryzjer Bytom", "kosmetyczka Szczecin", "spawanie Gdańsk". Fraza ma około 500 000 wyników w google.

Dane z majesticseo:

188fc0963f8cf.png

- Jak oceniacie trudność wypozycjonowania tego typu frazy w skali od 1 do 10. ( gdzie 1 to bardzo prosta - kilka linków i po sprawie, a 10 to kilka miesięcy pracy)

- Jeśli w top 10 znajdują się rekordy z for internetowych lub stron typu zumi.pl to znaczy, że frazę łatwo wypozycjonować?

- Czy strony typu zumi.pl, firmy.net i fora internetowe są ZAZWYCZAJ pozycjonowane czy raczej naturalnie osiągnęły taka pozycję ponieważ są dobrze zoptymalizowane?

- Jak backlinki mają się do historycznych backlinków? Backlinki są to niedawno wykryte linki, które są aktywne, a backlinki historyczne to wszystkie linki nawet te niedziałające?

Mi się wydaje, że liczba wyników zwracanych przez Google nie jest dobrym elementem wyceny, chociaż kiedyś natknęłam się na firmę, która miała przedstawioną wycenę własnie na zasadzie przedzialów określających wyniki zwracane przez Google, ale takie wyniki mągą się ziemienić z dnia na dzień.

Czy ktoś sie może wypowiedzieć na ten temat?

Mi się wydaje, że liczba wyników zwracanych przez Google nie jest dobrym elementem wyceny, chociaż kiedyś natknęłam się na firmę, która miała przedstawioną wycenę własnie na zasadzie przedzialów określających wyniki zwracane przez Google, ale takie wyniki mągą się ziemienić z dnia na dzień.

Czy ktoś sie może wypowiedzieć na ten temat?

Wypowiedzi na ten temat poruszane są we wcześniejszych postach w tym temacie. Wystarczy trochę poszukać.