Skocz do zawartości

Jak ocenić konkurencyjność frazy

Beerbant

Rekomendowane odpowiedzi

Swat to może Ci się wedrzeć, ale do domu razem z drzwiami :D

301 - przekierowania 301 - poszukaj

blokowanie - dotyczy botów narzędzi takich jak wymienione, które biegają tu i ówdzie i zbierają dane odnośnie tego które strony linkują do których. Po zablokowaniu nie mogą już biegać po danej stronie :D

Swat to może Ci się wedrzeć, ale do domu razem z drzwiami ;)

301 - przekierowania 301 - poszukaj

blokowanie - dotyczy botów narzędzi takich jak wymienione, które biegają tu i ówdzie i zbierają dane odnośnie tego które strony linkują do których. Po zablokowaniu nie mogą już biegać po danej stronie :D

tylko wczesniej by musieli framuge spingowac ale ja wtedy ich blastem ciachne zespinuje i dostana bana :D

pewnie wtedy 301 machna no bo co innego na bana?

farma linkow steel sheds shed farming roof agricultural sheds ireland donegal farm sheds

• 2 miesiące temu...

Witam.

Jestem laikiem jeśli chodzi o pozycjonowanie (nie zajmuję się tym zawodowo), niemniej jednak postanowiłem swoja stronę podciągnąć w Google. W celu poznania konkurencyjnych fraz skorzystałem z Adwords Tools (https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal).

Fraza, którą wybrałem pod pozycjonowanie składa się z 2 słów i w kolumnie 'Miesięczne wyszukiwania - lokalne' (dla Polski rzecz jasna) pokazuje 201000, natomiast słowo w kolumnie 'Konkurencja' to Wysoki. Udało mi się uzyskać 2 miejsce w Google co powinno mi dawać ok. 13% wejść (tego typu opracowania ilości procentowej wejść w stosunku do pozycji 1 - 10 można bez problemu znaleźć w Internecie). 13% z 201tys. to 26130 wejść miesięcznie. Załóżmy, że część ludzi wyszuka a i tak w ogóle nie kliknie w żaden link, więc możemy przyjąć, że w link do mojej strony powinno miesięcznie kliknąć z tej frazy 20 tys. Internautów. Tak jednak nie jest. Z tej frazy wg Google Analytics wchodzi miesięcznie zaledwie 100 osób! Dlaczego tak jest? Może źle zrozumiałem działanie wspomnianego na początku narzędzia dla Google Adwords? Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić? Z góry dziękuję :)

PS. Mam nadzieję, że to odpowiedni temat na tego typu pytania

nie napisałeś o jakim dopasowaniu frazy mówisz - zakładam, że sprawdzałeś frazę na dopasowaniu "przybliżonym". jaka jest różnica pomiędzy dopasowaniem przybliżonym, ścisłym a "do wyrażenia" odsyłam do wyszukiwarki.

sprawdz frazę na dopasowaniu ścisłym (zmniejszy ci to ilość wyszukiwań)

sprawdź również czy na tą frazę wyświetlane sa reklamy płatne - jeśli tak to masz już odpowiedź :)

tak na marginesie jeśli chodzi ci o frazę tanie hotele to przy dopasowaniu ścisłym miesięczne wyszukiwanie jest na poziomie 1300

Edytowane przez piomoo

wywóz gruzu - dla tych co remontują....

• 4 tygodnie później...

Mam pytanie, kiedy sprawdzam słowa kluczowe w adwords to google proponują mi najczęściej słowa o niskiej lub średniej konkurencji, ale ze stosunkowo dużą "wyszukiwalnością globalną" i teraz już sam nie wiem co jest lepsze, czy pozycjonowanie strony o frazy z wysoką konkurencją czy też z tą niższą jak proponuje google? Pewnie ten temat na forum pojawiał się wielokrotnie, ale nigdzie nie dostrzegłem jasnego wytłumaczenia ;)

Edytowane przez mrkaziu

najlepsze słowa/frazy to takie, które mają największe statystyki wyszukiwania i najmniejszą konkurencyjność (dużo ludzi ich szuka a konkurencja się na nie nie pozycjonuje/reklamuje - przez co jest prościej/taniej zebrać duży ruch na stronę)

wywóz gruzu - dla tych co remontują....

To jest taki śmieszny przypadek ;) podam Ci przykład

[aso wrocław] - ilość wyszukań 70, konkurencyjność 90%

[stacja obsługi wrocław] - ilość wyszukań 1000, konkurencyjność 40%

co byś wybrał? W powyższym przykładzie (wymyślonym) w większości wejścia generują same aso i ich firmy pozycjonujące ;) a w drugiej pozycji raczej ludzie, którzy mogą dać Ci konwersję ;)

Oczywiście są frazy, które warto pozycjonować przy małej ilości wyszukań i ogromnej konkurencyjności - może to być np. dokładna nazwa sprzętu medycznego do kupienia - kosztuje mnóstwo pieniążków, a szuka go w roku kilku specjalistów do kupienia - wtedy warto!

• 3 tygodnie później...
najlepsze słowa/frazy to takie, które mają największe statystyki wyszukiwania i najmniejszą konkurencyjność (dużo ludzi ich szuka a konkurencja się na nie nie pozycjonuje/reklamuje - przez co jest prościej/taniej zebrać duży ruch na stronę)

właczam się w temat, bo zaczynam drążyć temat doboru fraz pod promocję swojej stronki, chyba trudno zastosowac się do twojej rady - frazy mają być czesto wyszukwiane, ale jednocześnie mało konkurencyjne - jak się wszyscy zaczną stosować, to chyba przestanie być zasadny pomysl... firmy pozycjonerskie z którymi sie kontaktuej podaje mi tak różne listy proponowanych słów kluczowych, z tak rozmaitym uzasadnieniem, że w ogóle nie kumam czasem tych uzasadnień - kierować się narzędziem do adwords po prostu?

• 1 miesiąc temu...
Czy procent konkurencyjności to ta liczba która się wyświetla w Adwodrs po najechaniu na słowo niski, średni bądź wysoki?

AdWords bym się do końca nie sugerował jeśli chodzi o badanie konkurencyjności frazy. Daje jednak mniej więcej ogląd dla osób, które zupełnie nie wiedzą jak zbadać strony konkurencji. Im trudniej się przebić z własną stroną do top10, tym większa konkurencyjność frazy - tak na chłopski rozum :)

Czas w końcu zagospodarować sygnaturkę. Zajmuję się pozycjonowaniem. Kontakt przez PW na forum.