Skocz do zawartości

Mysql - losowe wybieranie rekordów

wrednotka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko. Jak stworzyć zapytanie w SQL-u aby pobierało losowo rekordy ale najczęściej losowało te rekordy, które mają największe wartości w danej kolumnie.

Np. mając tabele "pracownicy":

pracownik_id | nazwisko | wyplata

Aby wylosować losowo 10 pracowników wklepujemy:

SELECT * FROM pracownicy ORDER BY RAND() LIMIT 10.

Jak napisac zapytanie aby losował najczęściej tych pracowników, którzy mają najwieksze wypłaty?

W PHP można wprowadzić np. 20 wylosowanych pracowików do tablicy, posegregować wg wielkości wypłaty i z tego wybrać 10. Jednak czy ktoś wie jak to zrobic wykorzystując tylko SQL'a?

spróbuj tak: SELECT * FROM (SELECT * FROM pracownicy ORDER BY wyplata DESC LIMIT 10) AS wyplaty ORDER BY RAND()

wewnętrzny select da ci 10 najwyższych wypłat, a potem z tego zbioru robisz select i losowo przestawiasz mu wyniki randem :)

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Dzięki bardzo. To mnie też czegoś nauczyło, ale nie dokładnie o to mi chodziło. Chodzi mi oto aby NAJCZĘŚCIEJ losował tych pracowników, którzy mają największe wypłaty A NIE TYLKO Z PIERWSZEJ DZIESIĄTKI! Zastanawiam się czy w ogóle to się da zrobić w SQL-u i czy jest sens to robić tylko w nim. Z użyciem PHP bez problemu dałoby się to zrobić tylko czy nie szybciej by było zrobić to od razu w SQL-u. Skrypt będzie docelowo bardzo mocno obciążony.

Zastanawiam się czy w ogóle to się da zrobić w SQL-u

Jasne, że się da - tylko troszkę obciąży SQL'a no chyba, że tabela nie jest za wielka do kilku tyś.pozycji

SELECT * FROM pracownicy order by rand()*wyplata desc Limit 10

Poroblem co do oceny skuteczności roziwązania jest taki, że nie znam rozpiętości cen i ilości pracowników

przy dużej rozpiętości cen i dużej ilości pracowników szansa wylosowanie kogoś z końca jest minimalna.

bo zawsze wśród 100 z dużymi wypłatami znajdzie się 10-ciu z dobra liczbą w losowaniu.

Jak to poprawić ? - należało by dobrać doświadczalnie współcznynnik zmniejszający znaczenie pensji a zwiekszający wylosowanej liczby.

nieźle sprawdza się schemat:

SELECT * FROM pracownicy order by rand()*WS+wyplata desc Limit 10

gdzie współczynnik WS to średnia pensja pomnozona 20 razy - zmieniając wagę współczynnika WS można sterować statystyczną ilością wypadających pracowników z dużymi pensjam. Współczynnik WS nie powinien być mniejszy niż 2 krotna wartość najwyższej pensji gdyż inaczej gościu z maksem byłby losowany prawie zawsze.

MAX BIG dzięki MRTN !! Nawet nie spodziawałem sie ze to takie proste! :)

Gdzie sie tego nauczyłeś? Ja szukałam tego w manualu ale nie znalazłam. Masz może namiary na jakiś dobry kurs (my)sql'a, czy książkę? :P

A co do skryptu to ta tabelka 'pracownicy' jest fikcyjna. Skrypt, w którym będzie to zapytanie będzie bardzo obciążony bo wiele operacji na kilku tabelach (gdzie niektóre będą stale zwiększane) będzie wykonywanych.

Jeszcze raz dzięki :)

MMP nie przesadzajmy to elemnty rachunku prawdopodobieństwa - czyli jednak gdzieś łatwiejsze lekcje ze szkoły średniej - no cóż ale co robić jak matematyki nie ma na maturze.

Uważam, że program matematyki powinien być kilkukrotnie odchudzony .... ale w zamian za to na egzaminie wymagane by było pełnie zrozumienie tamtu. A tak sprzedają się systemy do gry w tootolotka, zerowe kredyty. A na studiach technicznych (na szczęście na początku) stydenci nie potrafią rzowiązać zadania z dwiema niewiadomymi.

P.S. Wracjac do tego zadania studentów to w zasadzie rozwiązać potrafią, ale nie potrafią go ułożyć - po prostu jest zadanie z "z zyćia wzięte" i trzeba trochę pomyśleć.

MMP nie przesadzajmy to elemnty rachunku prawdopodobieństwa - czyli jednak gdzieś łatwiejsze lekcje ze szkoły średniej

Ja jednak obstawiam za SP bo wtedy się uczymy mnożyć a chyba większość z nasz wpadnie by Element losowy * Element stały :D

Co do matury z matmy, to prawdopodobnie znowu ją chcą wprowadzić i niestety ja chyba będe należeć do rocznika który będzie musiał pisać, ehh :/

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

ale bardziej przydatne jest to z waga (współczynnikiem) a to już nie jest takie oczywiste dla niektórych.

Dla bawiacych się w losowanie.

Pytanie: jak zrobić, żeby losowanie było nie równomierne - np.: liczby bardzo wyooskie i bardzo niskie wypadały rzadziej niż "zwykłe".

Odpowiedź: np: rand()*rand()

przypomina to trochę rzut dwiema kostkami których suma to najcześciej 7.

proste, ale umożliwia bardzo specyficzne zabawy ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności