Skocz do zawartości

Czy lokalizacja IP ma znaczenie w SEO?

vardess

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pytanie jak w temacie - uważacie że lokalizacja strony pozycjonowanej ma znaczenie w SEO? Warto dopłacać do tego aby strona była w PL a nie za granicą? Google twierdzi iż lokalizacja nie ma znaczenia przy tworzeniu rankingu, kilka dni temu czytałem też na tym forum wypowiedź zdaje się zgreda iż lokalizacja jest bez znaczenia. Mnóstwo domen w topach na trudne frazy jest hostowane poza PL. Jakie są wasze doświadczenia?

Geolokalizacja ip nie ma znaczenia jednak ma znaczenie gdzie stoi serwer. Pamiętaj, że od jakiegoś już czasu Google zwraca uwagę na szybkość ładowania się stron więc jakiś g...ny serwer w stanach może mieć spory wpływ na Twoje pozycje w polskim serpie. Ktoś może więc wyciągnąć błędne wnioski że amerykańskie ip zaniżają mu pozycje hehe

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

patrzac po pingu to chyba faktycznie hostowanie stron w usa powinno byc bonusem

ale patrzac po czasie wygenerowania i pobrania pelnego kodu strony przynajmniej teoretycznie wygladaloby juz to inaczej - i to raczej o to chodzi

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

nie pisalem o geolokalizacji serwera ale o jego wydajnosci i przepustowosci lacza, moge wiec w zasadzie powtorzyc to co napisal gielo z czym sie w pelni zgadzam

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Hmm ale to w zasadzie "obok tematu" - bo nie rozmawiamy o tym czy obciążenie serwera/łącza ma wpływ na serpy tylko jego lokalizacja. Jeśli serwer/łącze jest w równym stopniu obciążone na serwerze w PL i USA to dla bota google strony na serwerze w USA będą wczytywać się szybciej

• 3 miesiące temu...

Pytanko w tym temacie, czy lepiej pozostać z wypozycjonowaną stronką na dotychczasowym serwerze az.pl (bez prywatnego IP, ale az.pl ma polskie wspolne IP) czy lepiej przesiąść się na serwer z prywatnym IP ale z geolokalizacją w niemczech Hetzner? Stronka jest oczywiscie polska.

Czy zmiana IP ze wspolnego (az.pl) na prywatny bedzie miala negatywny skutek na pozycje stronki?

p.s. zmiana serwera podyktowana jest obnizeniem kosztow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności