Skocz do zawartości

Subdomeny czy domena główna (ponad 45 tys podstron)

kondor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam pytanie, które od dłuższego czasu nie daje mi spokoju.

Posiadam serwis z około 45 tys podstron. Zawartość to treści z różnych miast, którą dzielę na np. warszawa.xxx.pl, krakow.xxx.pl itd.

Obecnie mam wszystko zdublowane (treści zarówno w domenie głównej jak i w subdomenach). W związku z tym, że jak wiadomo google nie lubi zdublowanej treści chcę zrobić porządek używając rel="canonical".

No i tutaj moje pytanie - czy lepiej podpinać wszystko pod subdomeny czy pod domenę główną? Domena główna jeszcze nie ma przyznanego PR ale ma dużo wartościowych linków i dobrze się pozycjonuje, z subdomenami jest różnie.

Boję się, że przechodząc tylko na subdomeny stracę to co wypracowała domena główna, jednocześnie subdomeny mogą żyć swoim życiem a poza tym lepiej wyglądają w google (nie wiem czy lepiej się klikają, wie ktoś jak to jest przy wyszukiwaniach lokalnych? ).

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, sprawa jest dla mnie trudna, nie wiem kogo pytać a boję się, że ciężko będzie to potem odwrócić.

p.s.

Witryna to nie farma ani zaplecze ale normalny serwis z wartościową treścią.

Obecnie mam wszystko zdublowane (treści zarówno w domenie głównej jak i w subdomenach). W związku z tym, że jak wiadomo google nie lubi zdublowanej treści chcę zrobić porządek używając rel="canonical".

No i tutaj moje pytanie - czy lepiej podpinać wszystko pod subdomeny czy pod domenę główną? Domena główna jeszcze nie ma przyznanego PR ale ma dużo wartościowych linków i dobrze się pozycjonuje, z subdomenami jest różnie.

Osobiście uważam, że lepsze będzie rozwiązanie z subdomenami, ponieważ dzięki subdomenam strona główna o wiele łatwiej pozycjonuje się. Zauważyć to można na przykładzie serwisów proponujących darmowe fora, blogi, strony.

PR z subdomen wpływa na PR strony głównej.

Backlinki z subdomen też wpływają na domenę główną.

Subdomeny można dodawać do katalogów, jak również główną domenę, czyli do jednego kataloga można dodać domenę główną + kilka subdomen.

W przypadku zdublowanej trześci lepiej zrobić przekierowanie z podstrony na subdomenę, niż rel="canonical".

Temat ciekawy... Nie wiem co jest lepsze, ale kiedyś pozycjonowałem portal ogłoszeniowy z bardzo dużą liczbą kategorii, kategoria była katalogiem, a miejscowość podkatalogiem, efekt pozycjonowania był na prawdę bardzo dobry, po pół roku słabym zapleczem osiągnąłem 3 tyś uu/dzień. Chciałem jeszcze więcej w krótkim czasie i doszedłem do tego samego punktu co Ty. Po zamianie kategorii na subdomeny przez 3 miesiące liczba wizyt malała, póżniej zaczęła rosnąć, ale dopiero po roku doszło do 3tyś/uu.

Zaletą rozwiązania z subdomenami jest na pewno to, że możesz każdą subdomenę katalogować, w przypadku podstron nie jest to możliwe w większości katalogów, ale mimo to następny portal zrobię na katalogach/podkatalogach.

Ktoś ma jakieś większe doświadczenie w tym temacie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności