Skocz do zawartości

Pogaduszki o copywritingu

slawekwch

Rekomendowane odpowiedzi

Jako student 2 roku pomyślałem, że czas najwyższy poważniej zająć się tematem zarabiania na siebie i w końcu realizacji czegoś zawodowo, a nie dziergania tylko stronek pod adsense. Znalazłem więc praktyki jako android developer, natomiast drugą rzeczą jest docelowo copywriting, aby coś dorobić przez wakacje.

Otrzymałem dziś maila z propozycją współpracy, na początek miałoby to być 200 artykułów po 1500znaków.

Jest na tym forum, ktoś kto się trudzi czymś takim, lub ludzie, którzy zamawiają większe ilości artykułów i potrafi podać jakieś widełki cenowe oraz w zależności od czego regulujecie cenę?

zdecydowanie najlepsze gry przeglądarkowe online

kurs java programowanie obiektowe

Rynek walutowy i podstawy forex w jednym miejscu

Sławku, wiele zależy od tego, jakie ma być docelowe przeznaczenie tych tekstów, czy mają być na precle czy pod zaplecza lub (mniej prawdopodobne) na oficjalne strony. To właśnie od tego powinieneś uzależnić jakość, a co za tym idzie, cenę.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Dane z marca na podstawie informacji z ZPN oraz z PiO. Obecne stawki zbytnio się nie różnią, powiedziałbym nawet że nawet leciutko poszybowały w dół. Oczywiście wartości względne, każdy copywriter może brać przy wycenie różne czynniki.

Stawki za 1000 znaków

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Sławek, jeśli piszesz poprawne językowo, wartościowe treści, bez lania wody, to nie bierz sobie do serca bzdur w stylu:

"stawka za 1000 znaków w copywritingu nie wynosi zazwyczaj więcej jak 1,3zł ? przy dobrych wiatrach może podnieść się do 1,5zł."

czy "Tu uprzedzam od razu ? stawki większe jak 2zł za 1000 znaków ze spacjami w seo copywritingu nie przejdą."

Ja od ponad 3 lat piszę teksty m.in. do precli i za tak niską stawkę pracowałem 2 razy - raz wziąłem jedno szybkie zlecenie z tego forum, innym razem sprzedałem gotowe teksty, z których pierwotny zleceniodawca zrezygnował. Uwierz mi, że jeśli się odpowiednio podejdzie do sprzedaży można mieć zlecenia za kilkukrotnie wyższe stawki, nawet za teksty do precli.

Dzięki za odpowiedzi i za link do bloga, przeznaczenie tekstów to na pewno głównie precle, bo oferta dotyczy firmy pozycjonującej. Ciągle rozważam to, czy w ogóle chcę się tym trudzić, bo to dosyć ciężki kawałek chleba. Pamiętam jak kiedyś pisałem teksty pod precle dla sklepu internetowego 1,5zł za 1k znaków i w liceum na początku się z tego cieszyłem, zawsze to jakieś kieszonkowe było, ale pisząc kilkaset razy praktycznie w kółko mniej więcej o tym samym można dostać obłędu :) Dodatkowo studiuję informatykę, wakacyjne praktyki jako programista, fajnie by było odpocząć od tego komputera kiedyś :)

Rozumiem, że niektórzy z was zajmują się tym bardziej profesjonalnie i tu takie pytanie, czy da się z tego wyżyć, czy traktujecie to tylko jako dodatek?

zdecydowanie najlepsze gry przeglądarkowe online

kurs java programowanie obiektowe

Rynek walutowy i podstawy forex w jednym miejscu

Gdyby się nie dało, to nie byłoby freelancerów. Problem tkwi w tym, ilu masz klientów, jaka jest jakość Twoich usług i czy Twoje stawki są optymalne względem ilości zleceń. Są miesiące, gdy pracujesz nieustannie i nie masz czasu nawet wyjść z kumplami na piwo, a są takie, gdzie modlisz się o to, aby jakiś dzieciak zaproponował Ci stawkę 70gr za tekst (jak dzisiejszy hit na ZPN). Pracujesz co prawda na umowę zlecenie/dzieło więc nie sępisz dodatkowych opłat dla państwa, chociaż potem masz bajzel przy rozliczeniach podatkowych (zwłaszcza gdy umowy są dodatkowo z przekazaniem praw autorskich). Chyba że chcesz pracować w ciemno, ale to inna bajka.

Ja sam nigdy nie zdecydowałbym się spróbować wyżyć na samych preclach i zapleczach. Marna robota, męcząca (po nocach śnią Ci się słowa kluczowe i liczenie znaków) i słabo opłacalna. Ja działam na pół etatu + dorabiam na seo copywritingu i wyrabiam bez problemu. Ale samo pisarstwo? Nie ma takiej opcji. Co nie znaczy, że inni nie mogą.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności