Skocz do zawartości

Fotoradar, przekroczenie prędkości

Marches

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze napiszę tylko swoje spostrzeżenia z jazdy po europie - najczęściej wyprzedzają Polacy ;) i niemieckie audi w kombi (chyba odpowiedniki naszych REPów). Przy jeździe w Niemczech ok 210-220 mało kto Cie wyprzedza (a jeśli już to właśnie Audi w kombi ;)

We Francji troszkę inaczej bo tam to się zdarzają na drogach pościgi - porsche, ferrari itp a za kierownicami synowie panów co benzyna handlują :)

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

najciekawsze co widziałem to kiedyś na trasie Kalisz - Łódź

W stronę kalisza ograniczenie do 70km/h, a w przeciwną stronę (w stronę Łodzi) założony tymczasowo znak 50 i zaraz za nim ulokowany fotoradar w krzakach. I niech mi teraz ktoś powie, że to nie jest wyłudzenie?

Kolejny przykład, Łódź, ul Puszkina, trzy pasy w każdą stronę, rozdzielone pasem zieleni, duże chodniki (takze rozdzielone pasem zieleni od jezdni), dzielnica przemysłowa, ustawiona 40 i regularnie w krzakach stoi policja z suszarą.

Jeżdżę dosyć dużo po kraju i zagranicy i niestety, ale tyle absurdów drogowych co widziałem w Polsce to chyba nigdzie na świecie nie ma.

Ludzie nie przestrzegają przepisów, bo są przyzwyczajeni, że wielokrotnie są one absurdalne. Tu wina leży zarówno po stronie władzy, która produkuje absurdy, a także ludzi, że wpadają w rutyne.

Przykładowo w Holandii czy np na Słowacji jak jest znak przed zakrętem 50 to wiem, że jak wejde w zakręt 60 to z niego wylece lub spowoduje niebezpieczną sytuacje. W polsce w 90 % znaki są postawione "na wyrost". Kiedyś z policjantem rozmawiałem na ten temat i mówi mi, że znaki są ustawiane uniwersalnie na wszystkie warunki pogodowe, bo gdyby była postawiona 70, a ktoś w deszczu by jechał z tą prędkością i stracił panowanie nad pojazdem, to by miał pretensje, że źle droga oznaczona. Co w takim razie jak jest gołoledź zimą? Powinny być przez cały rok znaki 10km/h?

Niestety dojrzeć musi i społeczeństwo do respektowania przepisów i prawodawcy do wydawania odpowiednich decyzji w kwestii m.in. oznakowania dróg.

Przypomniała mi się sytuacja jak dostałem ja mandat z fotoradaru. Droga na skraju lasu w okolicach Łodzi i nagle znak 40 i ledwie widoczne przejście dla pieszych. Pstryknelo mi cos po oczach na czerwono. Okazało się, że w krzakach był fotoradar. Zawróciłem, podszedłem do strażników miejskich, którzy oczywiści czatowali w krzaczorach (dwaj faceci , siedza w aucie w lesie, ubierają się nawet tak samo - "homo niepewni" można by rzec) - jak są strażnicy można dobrowolnie poddać się karze na miejscu - wtedy można coś wytargować w mandacie. No i pytam się ich z jakiej to okazji tu fotoradar, a oni, że jest przejście dla pieszych i znak ograniczenia prędkości. Mówie, że ok, ale pytam dla kogo to ograniczenie? dla dzika z lasu czy leśniczego? A oni, że są od tego, żeby respektować przepisy a nie decydować o nich, wiec nie odpowiedzą mi na moje pytanie... A jechałem z szaloną prędkością 63 km/h. I jak to mieć respekt do przepisów ruchu drogowego?

Galeria Kawy i Herbaty CZARODZIELNICA - zapraszam po dobrą kawkę i herbatę w Łodzi
Stacja Kontroli Pojazdów Łódź
Druk na szklepanele szklane na ściany, obrazy na szkle

Przykładowo w Holandii czy np na Słowacji jak jest znak przed zakrętem 50 to wiem, że jak wejde w zakręt 60 to z niego wylece lub spowoduje niebezpieczną sytuacje.

Dokładnie. I dla ludzi jest to normalne, zrozumiałe i nie mają żadnych watpliwości. U nas niejednokrotnie zastanawiasz się dlaczego? szukasz przyczyny takiego ograniczenia, oczywiście nie znajdujesz. Więc albo ktoś wcześniej nie dostosował prędkości jazdy do warunków panujacych na drodze, więc postawili znak odpowiedni do panujących warunków na drodze, albo za chwilę będzie las następnych znaków, więc trzeba zwolić aby nadążyć je wszystkie odczytać ;)

W Słowacji faktycznie nalezy przestrzegać prędkości. Ktoś kto tam pierwszy raz wjedzie z polskimi przyzwyczajeniami może być nieżle zaskoczony:) W dodatku zakrety są tam inne niz nasze. U nas są łuki o jednakowym promieniu na całej długości, a u nich nie ma tej reguły, tak jakby ten kto planował ulice celowo omijaj wszytkie mozliwe przeszkody :)

.

O to chodzi, żeby kasować rajdowców fotoradarami w krzakach. Nie rozumiem umieszczania tablic informujących o kontroli. Wtedy te dzikusy zwalniają. To tak jakby za pomocą tablicy oznaczać złodziejom który dom jest zabezpieczony, który nie.

Chodzi o to żeby ich wyłapać, wp*****l..ć punktów, złociszy w mandat. Wtedy zaboli. A tu, łamiąc prawo przekraczając dozwoloną prędkość jeden z drugim wmawia, że jest elastyczny. Każdy Polak zna Kodeks Drogowy. Swój własny.

O to chodzi, żeby kasować rajdowców fotoradarami w krzakach. Nie rozumiem umieszczania tablic informujących o kontroli. Wtedy te dzikusy zwalniają. To tak jakby za pomocą tablicy oznaczać złodziejom który dom jest zabezpieczony, który nie.

Chodzi o to żeby ich wyłapać, wp*****l..ć punktów, złociszy w mandat. Wtedy zaboli. A tu, łamiąc prawo przekraczając dozwoloną prędkość jeden z drugim wmawia, że jest elastyczny. Każdy Polak zna Kodeks Drogowy. Swój własny.

Domyślam się kolego, że autem nie jeździsz :)

Czy moje zdjęcie powyższe 63 na 40 to prędkość rajdowa? Jeżeli uważasz, że tak to zapraszam na jakikolwiek rajd.

Ps. W dobrych czasach to na rowerze z górki zjeżdżaliśmy ponad 4 dychy :)

w mniejszych miejscowościach i powiatach zasada jest taka. Tam gdzie jest straż miejska fotoradary ustawiane są zazwyczaj na +10 a tam gdzie nie ma SM to +20. Każdy mlody człowiek lubi sobie depnąć - pamiętajmy jednak, że jak to artysta śpiewał "Młodość szybko się zabliźni"...

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Domyślam się kolego, że autem nie jeździsz :)

Czy moje zdjęcie powyższe 63 na 40 to prędkość rajdowa? Jeżeli uważasz, że tak to zapraszam na jakikolwiek rajd.

Ps. W dobrych czasach to na rowerze z górki zjeżdżaliśmy ponad 4 dychy ;)

Dokładnie tak jak mówisz G.Krawczyk. Ja pamiętam drogę przez las z ograniczeniem najpierw do 70, a od połowy do końca lasu zrobili ograniczenie do 50. Pytanie dlaczego? Żadnego znaku o możliwych zwierzętach, ładna droga, szeroka i co? Zaraz za ograniczeniem do 50 straż miejska czatuje. Teraz mi powiedzcie, czy jak jadę te 80, to mam depnąć mocno w hamulec i zwolnić czy stopniowo zwalniać puszczając nogę z gazu? Przez to, że stali zaraz za tym znakiem to musiałem wybrać opcję pierwszą. No i teraz się zastanówmy, kiedy stwarzam większe zagrożenie, gdy jadę 80 i stopniowo zwalniam czy gdy naglę hamuję?

PS. Dawniej sporo jeździłem na rowerze to z górki jadąc rekordowo 75 wyciągnąłem :)

Jadąc przepisowo z Warszawy do Wrocławia wyszło by coś kolo 14h. Dodajcie przebudowy i korki i wyjdzie 17h...

Znaki w Polsce sa stawiane dla ciężarówek jadących po mokrej nawierzchni.

A jak ktoś tu się wypowiada o tym, żeby nam kola poprzebijać to widać albo w życiu nie prowadził albo się turla lanosem 50km.

Nie, ale w takim razie wg Ciebie ile km/h przy ograniczeniu do 40 można by już uznać za zbyt szybką jazdę?

Dobre pytanie, wszystko zależy od sytuacji i miejsca, grunt to nie zagrażać innym i sobie.

Sam nie jeżdżę przepisowo, ale jest różnica między jazdą nieprzepisową, a jazdą bezmyślną jak idiota.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności