Skocz do zawartości

Kilka pytań

Twist

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów

1. Czy takie przekierowanie ma sens?

1. dwie domeny na jednym ip
  2. Obie linkowane z podobnych źródeł
  3. po X czasie domena X.pl (starsza) robi 301 na domene Y.pl (mlodsza)

2. Dopalanie wpisów.

Z tego co wiem, to wiele osób stosuje stałe SWLe do wzmacniania zaplecza a rotacyjne do indeksowania. No dobra, ale dlaczego by nie uzyc stałych SWL do linkowania np. wpisów w katalogach? Wtedy taki wpis dosatej dodatkowe BL i jet mocniejszy. Zgadza się?

3. Czy takie zachowanie ma miejsce?

Mam linka na stronie PR1, 100BL. Po X czasie strona dostaje PR3 i ma juz 1500BL Czy stary link zostaje wzmocniony? Czy dalej ma moc taką jak w momencie "zczytania"?

4. IDNy we frazie.

Powiedzmy, że pozycjonuję frazę Rzeszów. Czy dla googla <a href="">Rzeszów</a> i <a href="">Rzeszow</a> to to samo?

Czy na zagranicznych stronach stosować polskie znaki? Czy lepiej np. blastować RzeszOw?

5. Czy takie linkowanie ma sens?

Założenie:Każda srona paleczowa ma inne IP

zaplecze_03.jpg

6. Czy jak googlebot zczytuje link z wpisu do SEOcatalogu to zostawia ślad w postaci "klikniec:1"? Czy to inne klikniecia?

6. Czy jak googlebot zczytuje link z wpisu do SEOcatalogu to zostawia ślad w postaci "klikniec:1"? Czy to inne klikniecia?
Przede wszystkim to google bot jak i inne boty nie wykonuje żadnych "kliknięć" tylko żądania HTTP typu GET więc nie wiem o jakie ślad w postaci "klikniec:1"? czy też "inne kliknięcia" chodzi.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No dobra, ale dlaczego by nie uzyc stałych SWL do linkowania np. wpisów w katalogach?

A czemu nie, np. seomatikiem

Powiedzmy, że pozycjonuję frazę Rzeszów. Czy dla googla <a href="">Rzeszów</a> i <a href="">Rzeszow</a> to to samo?

- https://www.google.pl/search?q=rzesz%C3%B3w...lient=firefox-a

- https://www.google.pl/search?q=rzeszow&...lient=firefox-a

5. Czy takie linkowanie ma sens?

Lepiej nie linkować zaplecza między sobą.

A czemu nie, np. seomatikiem

A seomatik to czasem nie jest stały SWL?

Punkt5 - ok.

Punkt4 - wygląda na to, że fraza z IDN i bez IDN to jednak nie to samo (ale roznica jest ledwo zauważalna), wiec chyba warto np. uderzac anchorem bez IDN na zagranicznych stronach (żeby nie wychodziły krzaczki).

Co z resztą?

Ad.1 Nie rozumiem po co starsza ma robić 301 na młodszą - lepiej to raczej zrobić na odwrót.

Ad.2 Myślę, że jak przyłożysz kilka stałych linków z SWL-a do wpisu w katalogu to będzie to ogólnie na plus, ale punkty też mają swoją wartość, więc czasem jednak lepiej je inaczej spożytkować. Jeśli masz niewiele stronek a zbywa ci punktów to linkuj nimi co tylko chcesz :) A vspak napisał o Seomatiku, bo łatwo w nim zdobyć punkty (np. różnymi śmieciami) dlatego nada się do takich mniej ambitnych celów jak np. wzmocnienie wpisu w katalogu (no i punktów nie będzie szkoda) - bo punktów ze StatLinka to już szkoda by mi było :shout:

Ad.3 Przecież Boty wyszukiwarek w miarę na bieżąco odwiedzają witryny (w szczególności te aktualizowana tudzież linkowane), więc jeśli linków stronie przybędzie, to i bot będzie zaglądał to tez i wyszukiwarka będzie znała poc tej strony, to też i więcej mocy będzie przekazywać witrynie linkowanej.

Ad.4 Ja bym się tak nie rozczulał na tyi IDN'ami - potraktuj to jako różne wersje słowa/frazy - urozmaicenie jest ważne, żebyś filtra/bana nie dostał.

Ad.5 Myślę, że nigdy nie wiadomo na co wpadnie G pod kątem doszukiwania się "kombinowania" - zaplecze można linkować, ale rób to z głową. Szczerze powiedziawszy nie wiem, czy ten schemat jest 100%-owo bezpieczny.

Ad.6 Nie wie, nigdy nie nad tym nie rozczulałem. Myślę, że jest sporo ważniejszych kwestii z całym SEO :brawa:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności