Skocz do zawartości

Windows 7 i zmiana płyty głownej z procesorem

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem niedawno windę 7 64bit, spodobała mi się i chciałem wreszcie mieć więcej niż 4 GB RAM-u. Kupiłem więc 16GB i mimo zapewnień producenta mojej płyty MSI (z prockiem AMD) po zainstalowaniu RAM-u, który miała obsługiwać winda się wiesza. Zamierzam więc przesiąść się na nowszą płytę Intela i teraz moje pytanie - jak zmienię płytę z prockiem i wsadzę pamięć, włączę Windowsa to on bez problemu wykryje nowy sprzęt i się skonfiguruje, czy mogą pojawić się problemy ?

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

nie koniecznie to wina sprzętu a może windowsa, spróbuj zainstalować na tym sprzęcie jakiegoś linuxa i zobacz czy się wiesza będziesz wiedział że to nie wina sprzętu, natomiast jeśli to wina sprzętu to może nowszą płytę pod amd ?

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Dzięki, już nie chcę AMD bo ma problemy z szybką pamięcią ;) Komputer wieszał się jeszcze przed odpaleniem wiyndy (niebieski ekran) przy 16GB i zaraz pod odpaleniu windy przy 4GB, czytałem na zagranicznych forach i to jest wina płyty.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Jak by to była w dalszym ciagu płyta pod AMD to nie było by wiekszego problemu. Na pewno trzeba by było zainstalować pare nowych sterów. A jak by system nie ruszył to w najgorszym przypadku reinstalacja/naprawa systemu z płytki CD.

Ale przy zmianie na intela masz małe szanse że system wstanie. Pod intelem są problemy nawet przy zmianie płyty na inny chipset.

Ja mam jeszcze WinXP zainstalowanego w 99r ;) Nie pamietam dokładnie, ale przeżył przez ten czas przesiadki przez kolejne 4 lub 5 płyt głownych, oczywiście pod AMD.

Czy ta nowa pamieć nie bedzie za stara dla nowej płyty?

Czy napewno nie da się odpalic nowej pamieci na obecnej płycie? Może w biosie ktoś ustwił jakieś parametry specjalnie dla poprzedniej pamięci i ta nowe tego nie toleruje? Np cas latency (CL) Dla pamięci o mniejszym taktowaniu można wymusić pracę na nizszym CL. Nowa pamięć z wyższym taktowaniem bedzie się wieszać na takim ustawieniu.

.

Windows 7 ma ograniczenie obsługi pamięci RAM!

Windows 7 Ultimate obsługuje od 8gb

Windows 7 Starter - 1 gb

Windows 7 HP - 2 gb

Profesjonal - 4gb

W przypadku 32 ;)

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

1 - stawiam bardziej na problemy z pamięciami (sprawdź RAM programem diagnostycznym do RAM-u)

2 - najprawdopodobniej nie wstanie już windows na nowej płycie i nowym procku (inne technologie)

3 - zrób update biosu płyty

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

@viper: Ale kolega pisał o 64 bitowej wersji ;)

Wiem wiem :)

Specialnie odkopałem moją biblioteczkę i znalazłem tabelkę dla 64bitów - teraz będzie już chyba wszystko jasne:

https://TuTurysta.com/DSCF0002.JPG

Strona po lewej :)

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności