Skocz do zawartości

Wasze samochody

xavi1984

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Robicie jakieś specjalne woskowanie?

Ja w ziemie staram się jeździć dość często na myjnie która myje również podwozie, chemikalia jakimi są sypane drogi skutecznie korodują elementy podwozia i nadwozia. Zobaczę jak to teraz będzie, bo kupiłem sobie auto szczególnie podatne na korozje ;/

A z jakiegoś konkretnego wosku korzystasz? Myjnie to raczej nie wszystko. Tam również chemia. Nie macie dobrego sposobu na odpowiednie przygotowanie auta?

Ja kiedyś takie coś:

92715274.jpg

Nie powiem, źle nie było - jednak znalazłem o wiele wygodniejsze auto, które niesłusznie zyskało etykietę "Dla staruchów". Mowa oczywiście o Mercedesie W210, które jak dla mnie było wygodne.

Następnym więc krokiem był zakup następcy W211 i bardzo sobie chwalę. Mam go już trzy lata - jedyna fotka jaką mam, to jak koledze do ślubu jechałem :)

dscf2956j.th.jpg

Autko jest dużo wygodniejsze niż S-klasa, którą bardzo źle mi się jeździło i jakoś niewygodnie - mimo iż fotel można było ustawić na tysiąc sposobów.

A z jakiegoś konkretnego wosku korzystasz?

Na woskowanie obecnie nie mam czasu i chęci. W lecie jak już chyba wcześniej wspominałem szampon AutoBELLA i mycie gąbeczką na podwórku. W zimie myjnie samochodowe. Kiedyś jak byłem młodszy i mi się chciało to polerowałem pastą bodajże Tempo się nazywała.

To mmr88 mógłbyś mi podpowiedzieć czy nakładać go od razu po umyciu czy odczekać aż auto wyschnie - chodzi mi o ten -

https://www.autoland.pl/produkty/kosmetyki_...i/wosk_w_plynie

Instrukcja praktycznie zerowa a jestem nowy w temacie wosków itp itede.

Meganka aż tak się sypie? Który rok?

05r.80tys przebiegu, wiec jak nowa, ale wiadomo jakie sa polskie drogi, a dokladniej warszawskie drogi, bo w miescie z ktorego pochodze drogi sa naprawde dobre a ewentualne dziury znam na pamiec :) Zawieszenie dostaje konkretnie, a tak nie ma problemow :)

Edyta: A jesli chodzi o kosmetyke auta to polecam przynajmniej przegladnac: https://www.cosmetique-auto.com/viewtopic.php?f=31&t=3288

Jak czytam Wasze spalanie to szok dla mnie po prostu. U mnie w Civicu VIII przy silniku 1.8 140KM ze zmiennymi fazami rozrządu (VTEC) spalanie w cyklu mieszanym przy normalnej jeździe to 6.5 - 6.7 litra benzyny. Nie dziwię się przerabianiu na gaz przy spalaniu 10-15l, ale szkoda silnika trochę, bo BMKi niestety zazwyczaj źle to znoszą, czyli powiedzenie Będziesz Miał Wydatek jak najbardziej uzasadnione :)

Wiem, że kobieta to rzadkość na forum PiO... niemniej jednak zwracaj się do mnie w rodzaju żeńskim ;)

Jeśli posiadasz psa to polecam Ci dla niego szelki Guard

Jeśli jest dobra instalacja założona to nie ma problemów z eksploatacją przynajmniej przez 100 tyś km. Ja miałem takową w Oplu Vectrze i nie było problemów, jeździło się za około 20 zł 100 km :) Wiele osób chciałoby jeździć na benzynie lub ON ale ich po prostu nie stać i ja to rozumie, szczególnie jak się ma silniki 6, 8 lub 12 cylindrowy.

PS. instalacje gazowe BMK-i dobrze znoszą, przynajmniej jeśli chodzi o silnik rzędowe. Bardziej szkodzą tym samochodom kolejne pokolenia młodych gniewnych którzy na każdym zakręcie chcą przykozaczyć i idą bokiem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności