Skocz do zawartości

Wasze samochody

xavi1984

Rekomendowane odpowiedzi

Wybacz ale mi w hondzie powiedzieli, że żaden serwis hondy nie podejmie się montażu LPG i każdy samochód z zamontowaną instalacją traci gwarancję jeśli montaż LPG będzie związany z usterką jaka się pojawi w samochodzie, więc chyba aż tak zdrowe dla silnika to to nie jest. Nie jestem przeciwniczką gazu, ale mówienie, że gaz jest lepszy od benzyny to chyba dorabianie ideologii, bo odpowiedz sobie na pytanie czy założyłbyś gaz gdyby litr gazu kosztował 5 zł... skoro jest taki lepszy od benzyny i ekologiczny... Gdybym chciała być ekologiczna to kupiłabym hybrydę lub auto na prąd.

A czy powiedziałem, że do każdego auta sie gaz nadaje? są silniki, do którch się nadaje i tyle, przykładowo do wiekszości fiatów też nie wsadzisz LPG, bo bedzie problem z regulacją tego

po prostu nie mozna negowac gazu, który jest alternatywą i ma także plusy, które wymieniłem

A samochody hybrydowe..

wszystko fajnie pięknie, ale jakoś nigdy nie słyszałem o kwestii recyklingu akumulatorów wykorzystanych w hybrydach, a z tego co wiem to nie jest to łatwy proces i zbyt ekologiczny

kazdy rodzaj paliwa ma swoje plusy i minusy, ale mozna je po prostu porownywac, a nie powiedziec, ze gaz jest zły bo tak

tak jak w ciepłownictwie tak z kolei teraz jest nagonka na wegiel, a niby taki gaz dobry, a taka jest prawda, że jest kilka technologii spalania wegla lub jego zagazowywania, że i on jest ekologiczny

po prostu trzeba sie zawsze zaglebic w temat a dopiero pozniej wypowiadac

Galeria Kawy i Herbaty CZARODZIELNICA - zapraszam po dobrą kawkę i herbatę w Łodzi
Stacja Kontroli Pojazdów Łódź
Druk na szklepanele szklane na ściany, obrazy na szkle

• Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No trzeba przyznać, że w Polsce montowanie gazu podyktowane jest zazwyczaj ekonomicznymi pobudkami. Co nie zmienia faktu, iż instalacja nawet ta I i II generacji jeśli jest serwisowana nie będzie sprawiała kłopotów. Nawet w 20 letnim oplu :) Wszystko zależy od właściciela auta.

Jak jesteśmy przy temacie gazu i LPG :)

Mam volvo v40, 2.0 benzyna, spalenie benzyny 9.5-10.5 litrów (czyli +50zł za 100km jak nic :) ). Pod koniec marca zainwestowałem w instalację LPG - IV generacja, STAG4... Też miałem obawy - że będzie słabszy, silnik to odczuje itd. itd. - tak czy siak - założyłem i jeżdzę.

Wnioski - spalanie LPG 11-12 litrów (czyli przy 2.35zł/l ~ 25-28zł za 100km) czyli oszczędność na poziomie 50% co uważam, za znaczą redukcję kosztów. Mając na uwadzę fakt, że miesięcznie robię blisko 2 tyś km to na szybko licząc zostaje mi około 500zł miesięcznie w kieszeni - dlatego też, instalacja (2k zł) zwróciła mi się w 4 miesiące... :(

Nie odczuwam spadków mocy (mam wersję 140-konną), auto zbiera się elegancko, nie ma nierównych obrotów, gaśnięcia itd...

W bajki ekologiczne zbytnio nie wierzę, w ekonomię zaś tak :)

PS. Odnośnie BMW 7 (e60) planuję zaatakować w 730d na przyszły rok :)

Pozdrawiam!

Ja nie mówiłam że jestem przeciwniczką gazu, wręcz przeciwnie, ale nie dorabiajmy ideologii do pobudek czysto ekonomicznych. Nie wierzę, że choć jedna osoba przerobiłaby auto na gaz, gdyby gaz był w cenie benzyny.

Wiem, że kobieta to rzadkość na forum PiO... niemniej jednak zwracaj się do mnie w rodzaju żeńskim ;)

Jeśli posiadasz psa to polecam Ci dla niego szelki Guard

PS. Odnośnie BMW 7 (e60) planuję zaatakować w 730d na przyszły rok :)

@Fikas chyba chodziło Ci o e65/66 albo o piątkę.

Mogłbys napisać na co zwracać uwagę przy V40 (co się psuje) bo przymierzam się do kupna tego auta.

------------

Fotki z dzisiaj (LATO:)

bmw3zn.jpg

bmw2uc.jpg

20111002154116.jpg

20111002154218.jpg

20111002154257.jpg

@Aniec - tak tak e65 ;) pomyłka.

Co do V40 - zależy jaki rocznik czy ten przed generalnym liftem czy ten po :) bo się trochę różnią :) no i czy diesel czy beznynka.

Ja mam '99 rok i sobie chwalę, niebawem czeka mnie rozrząd a tak to raczej bieżące sprawy. Wbrew ogólnie utartym opiniom Volvo nie jest aż takie drogie w utrzymaniu - jest sporo naprawdę dobrej jakości zamienników, które można kupić w przyzwoitych pieniądzach ;) ogólnie to wygoda i przestrzeń :)

Pozdrawiam

Mój znajomy ma takie Volvo z '98 1.8 ma fabryczną instalację gazu z ciekłym wtryskiem, naprawdę nie oszczędza tego samochodu, jeździ nim od 3 lat i nie skarżył się jeszcze na jakieś poważne usterki. Co mu nie działa to czasami przewód od masy przy silniku coś nie łączy, zamek w drzwiach od pasażera czasami nie reaguje na otwarcie z pilota a tak to raczej większych problemów nie miał z nim.

W tym przypadka po otworzeniu drzwi pilotem skobelek w drzwiach się podnosi i natychmiast opada. Więc nie wiem czy tu akurat pomoże smarowanie, zresztą to nie moje auto...:) znając właściciela i tak tego nie naprawi bo traktuje auto jako typowe narzędzie do pracy - jakby działo to się od strony kierowcy to pewnie by to naprawił :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności