Skocz do zawartości

Wasze samochody

xavi1984

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba ,że jeździsz 20 letnim golfem 2jką i boisz się o kolejne korozje. Jeśli masz nowsze auto, którego lakier jest zabezpieczony sam w sobie nie warto przepłacać.

no proszę Cię.. lakiery obecnie są ze względów ekologicznych słabsze niż te kiedyś i naprawdę warto używać wosku.. swoją droga ostatnio widziałem dwuletniego subaru forestera z zardzewialym po uderzeniu kamienia blotnikiem. A starczyloby to zabezpieczyc..

pozdrowienia.

googlerulz.

• Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mimo wszystko zdecyduję się na płynny wosk. Jakoś już się na niego nastawiłem. Jeśli łatwo się rozprowadza to jest to dla mnie bardzo istotne, a przynajmniej na samym początku mojego zainteresowania kosmetyką aut ;-) Oby tylko nie przeszło mi po kilku tygodniach hehe.... Myślę, że temat wosku mam już zamknięty. Teraz przydałoby się jeszcze coś do tapicerki. Na forach polecają najczęściej zestaw do pielęgnacji ciemnej tapicerki skórzanej Gliptone GT12 & GT11. Zna ktoś?

Ten zestaw Giptone, o którym pisałem wcześniej, przy ciemnej tapicerce kosztuje mniej niż 100 złotych. Chyba to dosyć dobra cena. Lukasz - nie wiadomo czy za czyszczenie twojej tapicerki wzięliby taką samą kwotę. Może to była stawka wyjściowa? W metody typu firanka + woda kompletnie nie wierzę. Przecież to nierealne, szczególnie jeśli znane preparaty nie pomagają.

U mnie jest tak, że wożę swoim vanem wszystko co się da. W bagażniku nawet rower. Jest miejsce to trzeba zagospodarować. :)

A myję jak żonka już wyjęczy, że nie będzie jeździć zakurzonym magazynem.

Jak już to czytasz to zobacz moje PUFY, może coś dla siebie wybierzesz ;)

Napisz, że jesteś z PIO a wysyłkę masz gratis :)

Poczytałem. W zasadzie wszędzie Gliptone zestaw GT12 & GT11 wskazywane jest jako najlepszy zestaw do tapicerki i chyba na niego postawię. Zestaw kosztuje w okolicach stówy, ale pewnie będę korzystał z niego przez dobre kilka lat. Wszyscy twierdzą, że za czyszczenie tapicerki można zabrać się po 5 latach użytkowania. Podzielacie tą opinię?

No to daj znać jak się zestaw sprawuje, może też się skuszę i skorzystam z opinii! :P Co do okresu 5 lat to bym się tego tak nie pilnował, a bardziej sugerował kondycją tapicerki. Zresztą, zniszczyć jej nie zniszczysz, a możesz tylko zyskać :D

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Żart to woski z marketów bo dają tyle co nic, szkoda pieniędzy - nawoskujesz, auto się świeci tydzień czy dwa. Ten wosk jest drogi, bo trzyma na dłużej. Odpycha wodę z karoserii, która po prostu nie ma się na czym zatrzymać.

Ten wosk jest drogi bo producent zarabia na naiwnych nie obrażając nikogo.

Chyba ,że jeździsz 20 letnim golfem 2jką i boisz się o kolejne korozje. Jeśli masz nowsze auto, którego lakier jest zabezpieczony sam w sobie nie warto przepłacać.

PS. Nic nie mam do kierowców golfa II żeby nie było, sam miałem kiedyś :)

Polecam trochę zapoznać się ze szczegółami cardetailingu zanim zabierze się głos w takim temacie - obecnie bardzo zabawnie się czyta Twoje posty :)

Bo jeżeli według Ciebie wosk firmy autoland za 15zł jest tak samo dobry i uzyskasz nim taki sam efekt jak np. woskiem Swissvax za 170zł to naprawdę nie ma o czym rozmawiać (ceny z kapelusza) :)

PS. Rainmaster - moje poprzednie auto to też była Mazda :D Mx3 fajne autko, masz tam V6 czy R4?

Pozdrawiam,

Hubert

B6 sohc niestety, docelowo zamiana na vi six z klimą i w słusznym czarnym kolorze. Kojarzę Cię Mev po nicku z MS, miałeś zdaje się xedosa z V6 :)

A w temacie - czekamy xavi na pierwsze wrażenia po użyciu wosku z wyższej półki :D

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

miałeś zdaje się xedosa z V6 ;)

Si, dokładnie :P Andariel też za pewne kojarzysz, to moja połówka :P

Wracając do tematu - lakier mojego poprzedniego auta z 1992 roku - Mazda Xedos 6 2.0 V6, nigdy nie malowanego, pieszczonego markowymi kosmetykami:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Lusterko :)

Kolejny przykład - Obecne auto BMW 528iA - jak ją kupiłem klapa bagażnika wyglądała tak:

przed.jpg

po kilku zabiegach wyglądała już tak:

po.jpg

(akurat te foty robione komórką, ale chyba widać różnicę...)

Także naprawdę warto się zainteresować tematem, bo można w bardzo fajny sposób przy wcale nie ogromnych kosztach odświeżyć sobie auto :) A czyste jest lepsze :P

Pozdrawiam,

Hubert

Doskonale znam Collinite No. 845 Heavy Duty. Mogę ci zagwarantować, że na pewno będziesz z tego kosmetyku bardzo zadowolony. Mogę ci powiedzieć również, że auto przy jego wykorzystaniu potrafi służyć bez kolejnego woskowania nawet przez 7 kolejnych miesięcy!

7 miesięcy? To brzmi troszeczkę mało wiarygodnie. Rozumiem 3,4, a może nawet 5, ale 7?

Niezły wynik. Tylko co robisz z autem by tak było? Wyjeżdżasz wyłącznie w niedzielę, a przez cały tydzień garażujesz? ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności