Skocz do zawartości

Problem z mode_rewrite - poprawka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki kodzik w .htaccess:

Options FollowSymLinks

RewriteEngine On

RewriteRule ^([^-]+),([^-]+),([^-]+),([^-]+).html$ index.php?dzial=$1&op=$2&rekord=$3 [L]

I nie wiem co jeszcze w nim rpzerobic aby otrzyam linki w stylu:

www.domena.pl/1,0,0,wiadomosci.html

gdzie pierwsza liczba to $dzial, nastepnie, $opcja, $rekord, i tekst nazywajacy dzial (czyli albo waidomosci, albo pomoc, albo linki, albo dowolny inny tekst.

Z gory dzieki za pomoc.

RewriteRule ^([0-9]+),([0-9]+),([0-9]+),(.*)\.html$ index.php?dzial=$1&op=$2&rekord=$3 [L]

Potem musisz sobie już ręcznie zmienić linki w skrypcie by miały postać taką jaka chcesz.

Mod rewrite to tylko tak jakby przekierowanie - alias. Tyle że udostępnia kod html orginalnej strony.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Może mój glos będzie ciekawszy ;) bo dopiero od niedawna doceniłem zalety mod_rewrite

Rzeczywiście jest tak jak pisze MMP, mod_rewrite to jakby zasłona dymna - alias, genialne narzędzie.

Najlepiej określa go zdanie otwierające manual MR:

"Welcome to mod_rewrite, the Swiss Army Knife of URL manipulation!"

możesz go znaleźć pod tym adresem, polecam lekturę:

httpd.apache.org/docs/1.3/mod/mod_rewrite.html

do tego przyda się jeszcze znajomość wyrażeń regularnych bo bez nich nie da się napisać sensownej zawartości .htaccess:

thebat.pl/podrecznik/TB_regx.php

No i co jeszcze na koniec? Chyba tylko.. Powodzenia!

Tomek

"Niewiedza nie oznacza głupoty, podobnie jak ciemność nie oznacza ślepoty"

Famous Quotes

Bible Verses

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności