Skocz do zawartości

Zerowy eCPM - czy to normalne?

MaxRipper

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wiem natomiast, ze to nie sztuka podstawiac userowi reklame pod samą mysz. Swego czasu na niektorych stronach klikalem na reklame niechcacy bo mi sie doslownie podstawiala pod kursor :|.

Po pierwsze - nikt tutaj normalny tak nie robi...

Po drugie - rób jak uważasz - to Twoja sprawa jeżeli nie chcesz zarobić optymalizując reklamy na swojej stronie.

Polskie Szlaki.pl - społecznościowy portal wycieczek po Polsce

Sztuką, którą wszyscy tu uprawiamy, jest nienatrętnie podstawić userowi odpowiednią reklamę pod oczy. Przecież nie po to się reklamy wstawia na stronę, żeby je chować i żeby nikt ich nie widział.

Kontynuując wątek eCPM - eCPM google podaje czysto informacyjnie, żebyś wiedział ile zarabiasz w danym okresie za 1000 odsłon. Ale google płaci (głównie) ZA KLIKNIĘCIA. Więc jeżeli masz 0 kliknięć to jest praktycznie zerowa szansa na kasę z tego. Ot. Cała tajemnica... :brawa:

No i naprawdę - wylecisz z adsense - ktoś Cię zakapuje za ten tekst pod reklamą - nie dość, że niewiele zyskujesz - a moim zdaniem wręcz tracisz - to jeszcze łamiesz ewidentnie regulamin adsense.

MaxRipper, zauważ, iż jest to eCPM.

A po wyjaśnienie mogłeś zajrzeć tutaj >

https://www.google.com/adsense/glossary

pzdr.

omnia mea mecum porto

In general, it could be argued from the consumer point of view that the better the search engine is, the fewer advertisements will be needed for the consumer to find what they want.

MaxRipper - może potestuj banner skyscraper - tą prawą - jaśniejszą kolumnę zwęzić i dać go po prawej w jakichś ciekawych kolorkach.

Prawie na 100% będzie większa skuteczność. (i eCPM też :D )

Ja też miałem na początku mojej zabawy z adsense banner billboard tuż pod topem strony (jak w onecie jest powiedzmy). I skutecznosć była podobna jak Twoja. Szczęściem sporo więcej wizyt.

Jednak gdy usunąłem go i dałem banner kwadratowy do tekstu skuteczność wzrosła dramatycznie - DRAMATYCZNIE.

Polecam również eksperymenty ze zmienną paletą kolorów - nawet niewielka zmiana koloru może zwiększyć skuteczność o kilka/naście procent.

Z pewnością masz już bazę i możesz zarabiać na google więcej niż w tym pierwszym screenshocie - tylko eksperymentować :brawa:

Powodzenia życzę.

no ja już siedze i czytam o googlach ads od paru tygodni i powiem wam że nie widze jak przeskoczyc pewien poziom

niestety jest to tak mnoga sprawa że trzeba duuuuużo wysiłku w to włożyć

/// tak nie na temat , jest w polsce już paypal taki żeby można było wpłacać dotacje ?? ///

GuiStyles.com -serwis z plikami do modyfikacji wygladu pulpitu | blog.guistyles.com - mój blog o desktop modding | coxis.webhop.net - strona o ulepszaniu wyglądu linuxa

Dokładnie masz rację - ale czasem już myślisz, że nic nie osiągniesz więcej - a tu hop - i już jest więcej - czasem mała zmiana wystarczy.

Ale myślę, że to dobrze, że osiągnięcie czegoś w Adsense wymaga pracy i czasu - gdyby nie to, nie byłoby frajdy i nie byłoby można... za dużo w Adsense osiągnąć - brakłoby reklamodawców dla tego tłumu ludzi, którzy robią 15-minutowe stronki i ściągają od reklamodawców kupę forsy.

No tak to dobrze że trzeba się pobawić z tym troszke, ale moim zdaniem to za mało kasy jednak dają. Trudno jest osiągnąć pułap np. 30 kliknięc a kasy za to mało , 50 już lepiej troszke ale weż 50 kliknię dziennie to duuużo.

Jak masz popularna strone i dostajesz 100 kliknięć to jesteś zadowolony ale to już trzeba mieć myśle ze 3000 do 5000 unikatowych odwiedzin dziennie.

GuiStyles.com -serwis z plikami do modyfikacji wygladu pulpitu | blog.guistyles.com - mój blog o desktop modding | coxis.webhop.net - strona o ulepszaniu wyglądu linuxa

Ok. Posluchalem starszych kolegow (czyli Was sesese :D) i:

a ) usunałem ten tekst spod gornej reklamy (tej w naglówku)

b ) dalem reklamy w prawą ramkę tutaj -> Kevin Spacey, aktor, tutaj -> Saw 2, film oraz tutaj Steven Spielberg, wiadomości.

Chcialbym podziekowac za rady - za miesiac postaram sie powiedziec coś o efektach - 3majcie kciuki :brawa:.

Jak masz popularna strone i dostajesz 100 kliknięć to jesteś zadowolony ale to już trzeba mieć myśle ze 3000 do 5000 unikatowych odwiedzin dziennie.

W przybliżeniu (+-300% :D ) masz rację. Średnio z moich doświadczeń wynika, że można osiągnąć 100 klików z 1000 unikalnych. (w przybliżeniu +-300% :D )

Niestety cena klików faktycznie jest niska - ale i tak wyższa niż swego czasu w programie partnerskim Allegro. A klikaność zdecydowanie wyższa. Więc nie ma co narzekać :brawa:

MaxRipper - czekamy na wnioski :D Sprubuj jeszcze na jakiś czas usunąć ten górny box - będziesz miał więcej reklam z prawej. Myślę, że też zyskasz na tym.

eCPM to jest ile dostaniesz dostal bys za 1000 odsłon przy takiej klikalności jaką masz czyli powiedzmy masz:

a)

2000 odsłon i 10$ to eCPM masz 5$

:brawa:

500 odsłon 10$ to eCPM masz 20$

No nie chce mi sie dokladniej tego tlumaczyc bo mysle ze sie domyslisz po tym przykladzie o co chodzi.

Co do tych 3 cyfrowych cyferkach to powiem ze ciency jestescie ja tam mam 6 cyfrowe i sie nie chwale :D widac duzo pracy przed wami :D

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

MaxRipper - czekamy na wnioski :) Sprubuj jeszcze na jakiś czas usunąć ten górny box - będziesz miał więcej reklam z prawej. Myślę, że też zyskasz na tym.

Heh dzis moge wyciagnac jeden wniosek - po zmianie kolorystyki i umieszczeniu reklam w wolnych ramkach po prawej stronie mam CTR 0,2% - przypadek? :zeby: (zartuję, z wnioskami poczekam chociaz miesiac :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności