Skocz do zawartości

[MYSQL] kodowanie znakow

abixx

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest taka:

Mam jeden serwis z ogloszeniami - nazwijmy go SERWIS A, uzytkownicy dodaja ogloszenia, ktore trafiaja do bazy i sa wyswietlane na srtonie, jednym slowem wszystko dziala i zero problemow

Mam tez drugi serwis - nazwijmy do SERWIS B na ktorym chce na jednej z podstron wyswietlic 10 najnowszych ogloszen z SERWISU A, dodam ze SERWIS B jest na innym serwerze. W sumie bulka z maslem lacze sie z baza SERWISU A i jednym prostym zapytaniem wyciagam dane, ktore wyswietlam jedna prosta petla, tak tez robie i wszystko jest ok poza polskimi znakami.

W serwisie B wysietlane ogloszenia nia maja polskich znakow, litera ó wyswietla sie poprawnie a zamiast pozostalych jest znak zapytania. Oczywiscie w SERWISIE A sa polskie znaki, oba serwisu maja kodowanie iso-8859-2.

Czy ktos moze wie o co chodzi bo ja nie mam pojecia?

Internetowy System Reklamowy to połączenie katalogu stron, katalogu firm, katalogu sklepów oraz ogłoszeń drobnych i artykułów.

Może pokombinuj

SET NAMES

np

query("SET NAMES latin2"); itp

Dziala!!! Normalnie szok, niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi ... ;)

A jakby ktos mial podobny problem to rozwiazanie jest tu:

Internetowy System Reklamowy to połączenie katalogu stron, katalogu firm, katalogu sklepów oraz ogłoszeń drobnych i artykułów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności