Skocz do zawartości

Teksty i opisy

Mikrusek5

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu do czasu piszę teksty dla osób z PiO, w znaczniej większość wszytko jest ok.

Jednak od pewnego czasu coraz częściej zdarza się że klient znika po otrzymaniu tekstów.

Sytuacje wręcz bywają komiczne. A jak wiadomo odsprzedać tych tekstów już nie można bo pewnie pojawią się jako duplikaty, a nie chodzi o to by zniżać się do poziomu ludzi nieuczciwych.

Ale nie o tym chce pisać, zainteresowanych odsyłam do tematu https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...0&start=570

Mam pomysł by stworzyć dużego bloga, odżałuje na serwer i domenę, na tym blogu publikować wszystkie teksty które otrzymał "klient" i za nie nie zapłacił.

Blog byłby silnie podlinkowany, to powodowało by że wartość takich tekstów spadła by niemal do zera.

Sam blog by mógł linkować również do jakichś akcji charytatywnych, tak żeby jego moc nie szła na marne.

Jaki widzą to szanowni forumowicze ?

Jaki efekt dało by takie działanie ?

A może jakieś rady co do wykonania, wykorzystania ?

Może dołączą się też inne osoby piszące teksty, zapraszam.

PS: Mam nadzieję że wybrałem właściwy dział.

Dla Ciebie żaden efekt, jak klient okazał się o-szustem, to nawet i skradzione teksty opublikuje i w nosie będzie miał to, że już się gdzieś pokazały/pokażą.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Musiałbyś takiego delikwenta informować jakoś w podpisie (w stopce), czy w czymś takim, żeby wiedział co go czeka.

Btw

Jaki widzą to szanowni forumowicze ?

Mówi się forowicze ;)

logomini.png
artykuły | opisy | tłumaczenia | synonimy | content marketing| prowadzenie FB

TXT4SEO.pl | txt4seo@txt4seo.pl| 516 423 653

Dla mnie bardziej poprawne jest forumowicz, nigdzie jeszcze w praktyce nie widzialem, zeby ktos pisal forowicz.

Wracaac do tematu. Pomysl calkiem dobry. Mysle, ze sporo osob, co tak kradnie teksty moze je pozniej odsprzedawac bo nie bedzie chcialo ich zamieszczac na swoich stronach. W taki sposob utrudnilbys im sprzedaz tych tekstow bo potencjalny klient by sobie sprawdzil czy nie sa one opublikowane. Poza tym jak pozniej ktos opublikuje taki tekst to piszesz, ze zostal on skardziony z takiej i takiej strony i jak go nie usunie to zawiadamiasz policje. W takiej systuacji mozna by to bylo podciagnac pod przestepstwo, bo teksty masz juz na swojej stronie. Natomiast jak ktos Ci nie placi za teksty to policja sie raczej nie podejmie takiej sprawy i skieruje ja na droge cywilna. Taki mail tak jak mowie bedzie szczegoilnie skuteczny w przypadku dalszej sprzedazy takich tekstow, bo nikt zdrowo myslacy nie bedzie ryzykowal ich trzymania nie bedac pewny ich pochodzenia.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Muszę się wtrącić ;) Forumowicz to wersja niepoprawna. -um się powinno odcinać.

Przykład:

muzeumalny? - muzealny

liceumalista? - licealista

forumowicz? - forowicz

Jest to jedyna poprawna forma. W internecie jest rozpowszechniona nazwa forumowicz i z tym nie da się nic zrobić.

Wracając jednak do samego tematu. Nigdy nie wysyłałem zlecenia osobie jako pierwszy. Najpierw czekałem na pieniądze. Następnie wysyłałem zamówione teksty. Z drugiej zaś strony, jeżeli nie otrzymywałem zapłaty (mogło się tak zdarzyć), to wykorzystywałem teksty na własne potrzeby. W pozycjonowaniu wszystko się przydaje.

seowyszbanner.gif

Ta Twoja zasada (ściągnięta zresztą z powyższego linku) ma zastosowanie do wyrazów trzy i więcej sylabowych. Forum jest słowem dwusylabowym i tu obowiązuje wersja pełna - forum-owicz (tak jak w wyrazach jednosylabowych). Zresztą wyżej jest już podany odnośnik do poprawnej formy uznawanej przez SJP.

Forowicz nie jest jedyną poprawną formą, więc nie pisz bzdur.

Mysle, ze sporo osob, co tak kradnie teksty moze je pozniej odsprzedawac bo nie bedzie chcialo ich zamieszczac na swoich stronach.

Sporo osób, które kradną teksty, robi to nie na użytek dalszego odsprzedawania, ale dla własnych celów (budowanie zaplecz klientom czy wrzucanie do precli). Publikacja nic nie da, chociaż na pewno jest lepsza nić gdyby nic nie robić.

3 pierwsze paczki tekstów za przedpłatą.

Natępnie nie dawaj więcej niż 5 tekstów zanim nie uregulują poprzednich.

Wiem o czym piszesz ponieważ zaraz (29.06) minie rocznica jak czekam na swoje teksty zamówione na allegro.

Pozdrawiam

Wymienię punkty z systemu na multikody do katalogów. Zainteresowany? Pisz na priv.

468x60.jpg

Ostatnio stosuje zasadę 50% płatności przed wykonaniem zlecenia.

I to wydaje się sprawdzać, chodź i tu są talenty.

Pewna firma, na razie nie chce wymieniać nazwy, zamówiła opisy 100 szt. zaproponowałem płatność co 30 aby uniknąć problemów, gościu przekonująco stwierdził że zapłaci całość jak otrzyma pierwsze 30.

Więc uznałem że gada mądrze, po wysłaniu paczki 30 tekstów i nr konta nie odzywał się cały dzień, by wieczorem napisać że jest bardzo zmęczony itp, że teksty są ok, rano zrobi przelew.

Brzmiał wiarygodnie więc przesłałem kolejne 30 opisów.

I niestety tak się kontakt urwał.

Są więc sytuacje gdzie naprawdę, pomimo ostrożności nie da się uniknąć oszustw.

A zbyt restrykcyjne podejście może zniechęcić innych, tym bardziej że nie piszę tekstów cały czas, traktuje to jako zajęcie dodatkowe gdy potrzebny zastrzyk gotówki na jakieś drobne wydatki, stąd nie mam stałych kontrahentów.

To że i z drugiej strony są nadużycia to nie ulega wątpliwości, a jeśli chodzi o transakcje w allegro to już coś, można przynajmniej wystawić negatywny komentarz :)

No sorry, ale z takim podejściem to sam się prosisz, żeby Cię wykiwać :)

Zaliczka to podstawa - nawet (i przede wszystkim!), gdy chodzi o nowego klienta. W przypadku stałych problem jest mniejszy - posiadasz dane konta, z którego wysłał przelew. A nowy klient, który nie chce wpłacić zaliczki/podpisać umowy to klient ryzykowny i wysyłając mu teksty w ciemno sam dajesz okazję do oszustwa.

Uwierz - lepiej stracić klienta oszusta, niż zmarnowany czas i pieniądze, których nigdy na oczy nie zobaczysz.

Uwierz - lepiej stracić klienta oszusta, niż zmarnowany czas i pieniądze, których nigdy na oczy nie zobaczysz.

Oj tak, teraz już to wiem.

Tyle że jeszcze 2-3 miesiące temu coś takiego było nie do pomyślenia (a może miałem tyle szczęścia ?), więc skoro zawsze ludzie z tego forum byli ok i zawsze szło się dogadać to nie miałem świadomości że w tym okresie tak wiele się zmieniło :)

Moja głupota, moja strata, nie czas płakać, czas uczyć się na błędach, a taki blog myślę że zadziała również prewencyjnie.

@offtop

Forumowicz według językoznawców z PWN: https://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7485

Mikrusek5, to chyba naturalny proces, że każdy czasem trafia na takiego klienta... Pamiętaj, że jak sam nie zadbasz o swoje bezpieczeństwo to nikt tego nie zrobi.

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

Coś w tym jest, że mam coraz mniej zaufania do ludzi z tego forum :) No jak już doszło do tego, że gość ukradł dokumenty jakiejś firmy by się pod nią podszyć i kraść teksty to już szczyt... smutne, bo kilkanaście osób psuje fajną ekipę branżową. Mam tylu stałych klientów, że nie muszę szukać nowych, ale chciałoby się czasem współpracować z kimś nowym. Tymczasem cały czas jestem mocno nieufna.

Taki blog mnie nic nie da, więc mała pociecha, że ktoś nie skorzysta z tekstów.

Jestem Marta i nie mam 22 lat:)

Czytałem publikacje jakiegoś profesora, gdzie było to tłumaczone, poprawną wersją jest forowicz. To ma sens, zobaczcie dopełniacz liczby mnogiej słowa forum- forów. Kogo, czego (nie ma) forów, forowiczów.

Ale język tworzą ludzie, wobec czego przyjęło się stosowanie mniej poprawnej nazwy- forumowicze. To tak jak np z "poszłem".

Smutne jest to, że pisząc poprawnie można być posądzonym o niepoprawność ;)

logomini.png
artykuły | opisy | tłumaczenia | synonimy | content marketing| prowadzenie FB

TXT4SEO.pl | txt4seo@txt4seo.pl| 516 423 653

dopełniacz liczby mnogiej słowa forum- forów. Kogo, czego (nie ma) forów, forowiczów.

A liczbę pojedynczą czemu pominąłeś? Nie pasuje do teorii?

Forum - kogo, czego - forumowicza. Chyba że chcesz nam wmówić, że w dopełniaczu liczby pojedynczej forum zmienia się na "fora" (nie ma fora ;)), a potem występuje oboczność z a na o, przez co powstaje forowicz :)

Smutne jest to, że pisząc poprawnie można być posądzonym o niepoprawność ;)

Strasznie smutne jest to, że ktoś pisze nieuzasadnione rzeczy bez podania konkretnych argumentów i dowodów. Bo "kiedyś coś czytałem u kogoś i ten ktoś był jakimś profesorem" argumentem i dowodem nie jest. Za to to:

Forumowicz według językoznawców z PWN: https://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7485

Już jak najbardziej.

Coś temat nam zboczył z kursu.

PS. "Poszłem" nie jest 'mniej poprawną' formą, tylko w ogóle nie jest poprawną formą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności