Skocz do zawartości

Teksty i opisy

Mikrusek5

Rekomendowane odpowiedzi

Temat nam zboczył bo się upierasz przy swoim. Masz rację, źle się wyraziłem pisząc, że to jedyna poprawna forma. Obydwie są poprawne, tyle że forowicz ma uzasadnienie językoznawcze, a forumowicz środowiskowe (wyedukowałem się). Twoja argumentacja nie ma niestety z tym nic wspólnego. Na sam koniec dodam, że przepraszam za wprowadzenie mętliku w tym temacie. Była to podła reakcja pochodząca z mojej ciemnej strony mocy. Nie będę się spierał o coś, co nie zostało wyjaśnione przez największych polskich językoznawców. To tak samo, jakby spierać się, że pisze się sms-a pod numer, a nie na numer. W tym wypadku żadna odpowiedź nie jest prawdziwa. Ta kwestia też nie została jeszcze rozwiązana i spieranie się o nią nie ma sensu. Mimo wszystko zdaje sobie sprawę, że to ja to zacząłem i przepraszam wszystkich za to.

Na koniec cytat

W słowniku można by przytoczyć obie formy, ze wskazaniem na forumowicza jako wariant wprawdzie częstszy, ale środowiskowy.

— Mirosław Bańko, PWN

Wynika z tego, że można używać obydwu form i koniec ;)

seowyszbanner.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności