Skocz do zawartości

czy domenki muszą być na różnych ip

beha

Rekomendowane odpowiedzi

piotrek napisał(a):
Dlaczego te linki mają być gorsze (biorąc pod uwagę sam numer IP)

Dlatego, ze wedlug zalozenia Google (bo o google chyba tu mowa), popularnosc strony internetowej jest uzalezniona od przychodzacych linkow. Linki maja byc naturalne, czyli komus sie spodobala strona i dal do niej link. Wiec, jezeli linkuje do strony inna strona na tym samym serwerze, to moze byc podejrzenie, ze link jest sztuczny, a nie naturalny.

Ja nie mowie, ze linki z tego samego IP sa bezwartosciowe, bo kazdy link jest dobry, jedynie chodzi mi o to, ze wieksza wage ma link z innego IP niz z tego samego. A najlepiej jak jest z innej klasy C.

michal napisał(a):
Dlatego, ze wedlug zalozenia Google (bo o google chyba tu mowa), popularnosc strony internetowej jest uzalezniona od przychodzacych linkow. Linki maja byc naturalne, czyli komus sie spodobala strona i dal do niej link. Wiec, jezeli linkuje do strony inna strona na tym samym serwerze, to moze byc podejrzenie, ze link jest sztuczny, a nie naturalny.

Nie jestem jakimś fachowcem w tej dziedzinie ale w zasadzie miało by to sens to co Michał napisał o naturalnym linkowaniu, ale czy tak jest ? Ja tego nie wiem :)

Myślę, że nikt może nie mieć racji. Jak serwisy są długo w internecie i dopiero po 2 latach istnienia jeden daje link drugiemu to może mieć on 100% wartości. A co to jest ta klasa C, C-block?

michal napisał(a):
Ja nie mowie, ze linki z tego samego IP sa bezwartosciowe, bo kazdy link jest dobry, jedynie chodzi mi o to, ze wieksza wage ma link z innego IP niz z tego samego. A najlepiej jak jest z innej klasy C.

A co powiesz na takie linkowanie:

np. na japońskich blogach znajduje się link do polskiej strony....

Możesz powiedzieć, że to nie jest nic szczególnego, bo równie dobrze jakaś firma może mieć swoje odziały w innych państwach i moze mieć też strony z odpowiednią wersją językową, do których linkuje....

C-block w tym przypadku jest inny, ale czy dla Ciebie ogomna ilość takich linków, których źródłem jest strona w innej wersji językowej są uznane przez algorytm za "naturalne" (a w konsekwencji bardziej wartościowe)?

W końcu pochodzą z innego c-blocku... (pomijam fakt, że temat obu stron może nie być identyczny - rózne keywords) :)

Live Free or Die

piotrek napisał(a):

A własnie co do tej nazwy...

Skąd ona sie wzięła :?:

Bo szczerze mówiąc nigdy wczesniej o niej nie słyszałem (c-block), a ona mi się kojarzy tylko z klasą C...

Michał, napisłeś coś takiego:

Cytat

(...)

C-bloki mozna uznac za pierwsze dwa numery adresu IP, czyli np. xyz.yzx.aaa.bbb - jezeli IP 2 Ip zaczynaja sie od xyz.yxz to Ip sa na tym samym C-bloku.  

(...)

Czy przypadkiem nie pomyliło Ci się dwa bajty z dwoma bitami (w klasie C pierwsze 2 bity są włączone) :?:

Live Free or Die

troche zamotaliscie chyba. jesli dobrze wszystko pamietam, to w klasie C pierwsze 2 bity sa nie tyle wlaczone co ustawione na 1, bowiem wszystkie adresy klasy C musza posiadac '110' w pierwszych 8 bitach. maska klasy C to 255.255.255.0 (/24) zatem zmienia sie tylko ostatnie 8 bitow. C-block to pierwsze trzy liczby adresu IP albo jak kto woli pierwsze 24 bity.

192.168.0.1 [ C-block : 192.168.0. ]

te dwa adresy maja inne C-bloki

115.25.110.26

115.25.111.26

te dwa adresy maja te same C-bloki

115.25.110.26

115.25.110.89

a co tam, nabije transfer mojemu laborantowi, ten link chyba jest jeszcze aktualny

https://www.cs.put.poznan.pl/mlibuda/Adresa...sacjaIP_cz1.pdf

:D

"i can handle it without linking :)"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności