Skocz do zawartości

SEOAnalityk

Szern

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym IP to chodzilo mi o to, zeby wiedziec na jakim serwerze jest stronka.

żeby nie obciążać za bardzo skryptu, lepiej jest:

exporter danych do CSV będzie ficzerem mocno pożądanym

bo wtedy można dowolnie raport filtrować i każdy wybierze informację najistotniejszą dla niego

przy sprawdzeniu już 400 domen, Google i Yahoo banuje IP

a tu akurat kłania się brak proxy... :D

ale projekt idzie w bardzo poprawnym kierunku

dymna.jpg

• Odpowiedzi 177
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kilka dodatkowych uwag do skryptu:

1. Przy dodawaniu domen przydałoby się od razu móc ustawiać grupę, do której zostanie zaimportowany adres, bo potem trzeba trochę niepotrzebnej roboty wykonać, żeby przypisać strony do grupy (szczególnie uciążliwe przy większej ilości adresów)

2. Masowe dodawanie domen, ale nie z pliku txt, tylko przez wpisanie adresów jeden pod drugim (i również możliwość zdefiniowania grupy do jakiej mają być dodane)

3. Brak informacji o aktualnie wyświetlanej grupie, przy większej ilość łatwo się pogubić, mogła by być informacja obok przełącznika grup, gdzie się aktualnie znajdujemy

4. Błąd przy przełączaniu grup:

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/xxxxx/domains/xxxxx.hekko.pl/public_html/analityk/start.php:6) in /home/xxxxx/domains/xxxxx.hekko.pl/public_html/analityk/zmiana_grupy.php on line 68

Po kliknięciu na "przegląd" już się wyświetla normalnie grupa, na którą się przełączyłem. Błąd ten występuje za każdym razem.

5. Już ktoś o tym pisał i ja też potwierdzam problem z datami przy sprawdzeniu i na wykresach.

info z przeglądu: Ostatnie sprawdzenie - 2011-08-30 12:51:30, a na katcie wykresów wygląda to tak:

analityk.png

Na razie to tyle z moich obserwacji. Jak się zbierze więcej danych, to może napiszę coś więcej.

Edyta:

Jeszcze jedna rzecz by się przydała zanim wejdzie proxy - możliwość ręcznego pobrania wyników - np jakaś mała ikonka obok daty ostatniego sprawdzenia. Bo skrypt instalowany na współdzielonym hoście i tak nie ma szans na prawidłowe działanie, za dużo innych skryptów siedzi na tym samym IP.

erepublik-badge-125x125.gif 125x125_2.jpg hekko.png

wystarczy ustawic losowy timeout z rozsadnym zakresem przynajmniej kilkunastu sekund i powinno sobie poradzic spokojnie z ilosciami >500domen,

wiadomo, ze bedzie to trwalo wieki, ale z cronem ustawionym np o polnocy na rano wyniki beda dostepne.

w pliku site.php:

$wynik = mysql_query($zapytanie);
sleep(rand(15,25));

Witam,

Bardzo dziękuję za wyłapane błędy. Wykresy (daty) postaram się poprawić jeszcze do następnej bety, a resztę rozpisałem tu:

https://seo.poznan.pl/topic9-lista-to-do-rz...ch-skryptu.html

i tu:

https://seo.poznan.pl/topic12-propozycje-ro...ch-funkcji.html

Jak sami widzicie trochę się tego nazbierało i nie wszystko będzie od razu.

Dodawanie stron takich jak:

adres.pl/test-test/

lub

adres.pl/test,test/

kończy się błędem "Błąd: Incorrect table name" ;)

Jedyne co z tym zrobię, to obsługę tego błędu. Skrypt sprawdza tylko wartości dla domen i to się nie zmieni, ponieważ raczej nie potrafię wyciągnąć tych wartości dla podkatalogów (prawdę mówiąc nie widzę też w tym sensu).

wystarczy ustawic losowy timeout z rozsadnym zakresem przynajmniej kilkunastu sekund i powinno sobie poradzic spokojnie z ilosciami >500domen,

wiadomo, ze bedzie to trwalo wieki, ale z cronem ustawionym np o polnocy na rano wyniki beda dostepne.

w pliku site.php:

$wynik = mysql_query($zapytanie);
sleep(rand(15,25));

Dzięki, dziś dodałem, potestuję. Jednak to raczej rozwiązanie tymczasowe, postaram się dopieścić crona, ale mam na razie tylko luźny szkic projektu w głowie.

Ja mam zrobione to tak, że na serwerze mam ustawiony timeout wykonania skryptu na minutę i skrypt odpala się w CRONE co minutę, ale zdaję sobie sprawę, że w share hostach to nie rozwiązuje sprawy.

Jeszcze raz dzięki, powinienem do niedzieli skończyć drugą betę.

Szern

Darmowy skrypt SEOAnalityk na otwartych źródłach do monitoringu stron www:

Witam,

Druga beta jest dostępna: https://seo.poznan.pl/post22.html#p22

Najważniejszą zmianą jest automatyczna aktualizacja. Przy trzeciej becie będzie okazja ją przetestować.

Kolejną rzeczą jest zabezpieczenie panelu: możliwość dodawania i usuwania użytkowników z hasłem.

Znacznie uproszczony został proces instalacji - właściwie sprowadza się do podania danych bazy:

Instalacja:

1) tworzymy bazę SQL

2) kopiujemy zawartość folderu "skrypt" na serwer

3) ustawiamy uprawnienia 666 (odczyt i zapis dla wszystkich) dla folderu "generated" oraz pliku "baza.php".

4) dodajemy do CRON plik "site.php" np. w ten sposób (zamieniając "domena.pl" na adres, pod którym instalujemy skrypt):

wget -O /dev/null https://domena.pl/site.php 2>&1

Skrypt uruchamiamy w CRON co najmniej raz dziennie, ale w przypadku dużej ilosci stron i obciążonego serwera mozna go uruchamiać np. co pięć minut.

5) uruchamiamy skrypt poprzez wpisanie adresu skryptu w przeglądarce

6) na żądanie podajemy dane stworzonej bazy

Początkowo istnieje jeden użytkownik. Dane do logowania:

login: seoanalityk

hasło: seoanalityk

Ze względów bezpieczeństwa sugeruję założenie własnego użytkownika, a następnie usunięcie użytkownika "seoanalityk".

Z mniej ważnych rzeczy: klikalne domeny w przeglądzie, informacja o aktualnie wyświetlanej grupie, sortowanie rosnąco i malejąco oraz usunięte drobne błędy.

To najprawdopodobniej ostatnia wersja wymagająca nowej instalacji. Kolejne wersje będą się już aktualizować automatycznie.

Przypominam, że to jeszcze jest beta. W ciągu ok. tygodnia pojawi się trzecia beta (poprawka w skali czasowej wykresów), która posłuży również do przetestowania mechanizmu automatycznej aktualizacji, a następnie już wersja stabilna. Później przewiduję chwilę przerwy, a następnie optymalizacja kodu i powoli wdrażanie dodatkowych funkcjonalności.

Czekam na uwagi. :D

Szern

czesc

czy przypadkiem nie tworzysz za mało tabel i rekordów w bazie podczas instalacji?

mi stworzyły się tylko te 4:

_przeglad_parametry

_przeglad_strony

_wykresy

_zakres

login i hasło też gdzieś pewnie w bazie powinno siedzieć a nie widzę ich nigdzie

pzdr

wywóz gruzu - dla tych co remontują....

czesc

czy przypadkiem nie tworzysz za mało tabel i rekordów w bazie podczas instalacji?

mi stworzyły się tylko te 4:

_przeglad_parametry

_przeglad_strony

_wykresy

_zakres

login i hasło też gdzieś pewnie w bazie powinno siedzieć a nie widzę ich nigdzie

pzdr

Powinieneś mieć po instalacji:

_konta

_przeglad_strony

_przeglad_parametry

_zakres

_wykresy

_wersja

Przy czym są tworzone właśnie w takiej kolejności, jakiej podałem, więc dziwne, że nie masz pierwszej i ostatniej tabeli. Co więcej, gdyby nie były poprawnie utworzone powinieneś zobaczyć błędy podczas instalacji.

Za tworzenie tabel podczas instalacji odpowiada plik index.php

Poniżej podaje Ci kod do stworzenia brakujących tabel (np. phpmyadmin):

CREATE TABLE `_konta` (
id int(3) NOT NULL auto_increment,
login varchar(255),
haslo varchar(255),
PRIMARY KEY(id)
) DEFAULT CHARSET=utf8

INSERT INTO `_konta` (`login`, `haslo`) VALUES ('seoanalityk', (MD5('seoanalityk')))

CREATE TABLE `_wersja` (
id int(4) NOT NULL auto_increment,
identyfikator varchar(255),
PRIMARY KEY(id)
) DEFAULT CHARSET=utf8

INSERT INTO `_wersja` (`identyfikator`) VALUES ('0.9.11 beta')

Sprawdź, proszę, czy na pewno nie masz tych tabel. Jeśli nie, spróbuj powtórzyć instalację. Jeśli ponownie podczas instalacji nie stworzy ich, napisz o tym, proszę. Wtedy możesz użyć podanego powyżej kodu, a ja pokombinuję co się dzieje.

Szern

instalację robiłem kilkukrotnie i wciąż powstawały tylko te 4 wcześniej wypisane tabele. spróbuję ręcznie dodać brakujące

Czy mógłbyś mi podać hosting, na którym to instalowałeś i wersję MySQL'a?

Czy nie dało by rady stawiać tego na SQLite zamiast MySQL?

Pewnie dałoby radę, ale musiałbyś podać mi dobre powody do tego. W tej chwili nie widzę bowiem uzasadnienia dla takiej zmiany, ale może dlatego, że nie mam doświadczenia z SQLite.

Bardzo proszę o informacje na temat instalacji ostatniej wersji. Czy ktoś miał podobne kłopoty jak piomoo? Jeśli komuś instalacja przebiegła bezproblemowo, również bardzo proszę o info.

Szern

www.google.pl/search?q=dlaczego+sqlite+zamiast+mysql

W skrócie SQLite bo:

- jest prostsza i tańsza w utrzymaniu - to zwykły plik który można łatwiej skopiować czy przenieść

- o ile wiem przy zapisie jest wolniejsza od myisam (działa jak innodb), ale przy odczycie jest szybsza

- można postawić na serwerze na którym nie ma mysql (lub jeśli jest możemy bazy wykorzystać do innych celów) i prawdopodobnie mieć mniejsze obciążenie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności