Skocz do zawartości

SEOAnalityk

Szern

Rekomendowane odpowiedzi

www.google.pl/search?q=dlaczego+sqlite+zamiast+mysql

Przepraszam, ale nie przekonałeś mnie.

W skrócie SQLite bo:

- jest prostsza i tańsza w utrzymaniu - to zwykły plik który można łatwiej skopiować czy przenieść

Nie bardzo rozumiem: "prostsza i tańsza". Generalnie niemal każdy host używa MySQL'a, instalacja jest banalna. Totalnie nie wiem o co chodzi z "tańsza". Jeśli chodzi o trudność przeniesienia, to IMHO eksport z phpmyadmina i import do nowego to jednak pestka, szczególnie w tym przypadku, gdzie nie mamy do czynienia z kodowaniem.

- o ile wiem przy zapisie jest wolniejsza od myisam (działa jak innodb), ale przy odczycie jest szybsza

W tym przypadku różnice prędkości są całkowicie pomijalne. Jedna mała baza z jednym użytkownikiem...

- można postawić na serwerze na którym nie ma mysql (lub jeśli jest możemy bazy wykorzystać do innych celów) i prawdopodobnie mieć mniejsze obciążenie

Nie znam serwerów na których nie ma SQL. Obciążenie praktycznie będzie identyczne, to naprawdę mała baza z mała ilością zapytań.

Podsumowując: nie widzę tak znaczących korzyści, aby poświęcać czas na naukę i przepisywanie tego na SQLite. Przepraszam, ale na razie wolę poświęcić swój czas na inne rzeczy. Skrypt jest jeszcze niedoskonały i jest sporo interesujących funkcjonalności, które wydają mi się pilniejsze do implementacji.

Przypominam jednak, że skrypt ma otwarte źródła, a jeśli ktoś chciałby przepisać go na SQLite, służę pomocą i informacjami gdzie w skrypcie znajdują się odwołania do bazy.

Szern

Darmowy skrypt SEOAnalityk na otwartych źródłach do monitoringu stron www:

• Odpowiedzi 177
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

dalej sypie błędami Błąd 04:

Table 'xxxxxx_pl' already exists

przy imporcie stron

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/xxxxxxxx/domains/xxxxxxxxx.pl/public_html/statystyki/import.php:1) in /home/xxxxxxx/domains/xxxxxxx.pl/public_html/statystyki/start.php on line 2

@Szern Jak sobie w wyszukiwarkę na forum wbijesz SQLite to znajdziesz sporo tematów o tym że warto z niego korzystać oraz o to jak postawić Wordpress czy inne skrypty na SQLite... Albo takie wątki:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=824499

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=904922

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=109545

natomiast stwierdzenie:

aby poświęcać czas na naukę i przepisywanie tego na SQLite
zamyka dla mnie temat - nie zamierzałem przekonywać o wyższości SQLite nad MySQL a po prostu zakładałem, że dla Ciebie jest obojętne jaki silnik baz danych wykorzystasz i wtedy użycie lub danie do wyboru SQLite ma w moim odczuciu sens.

piotr.k, napisz sobie to co chcesz i na jakiej bazie chcesz, człowiek robi darmowe narzędzie a ty już drugi post wypisujesz ta sama kwestie. Autor moze robić wszytko co chce to jego narzędzie i ZADARMO tobie jego udostępnia.

Napisz identyczne na bazie SQLite i udowodnisz ze twoje słowa to nie tylko nabijanie postów, bo już chcesz pisać PW do adminów :)https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=916930.

Dla mnie obojętnie na jakiej bazie to jest zbudowane, musi DZIAŁAĆ poprawnie, nic innego mnie nie interesuje.

Czy po instalacji ostatniej wersji skryptu będzie konieczność wprowadzania od nowa monitorowanych stron przy pojawieniu się kolejnych aktualizacji?

Nie. To była ostatnia wersja wymagająca pełnej instalacji i takich działań.

Aktualizacja będzie jedynie nadpisywać pliki i dopisywać informacje w bazie (po wcześniejszym zapytaniu użytkownika), natomiast baza monitorowanych stron pozostanie nienaruszona.

Testowałem to rozwiązanie, ale pierwsza aktualizacja automatyczna ukaże się za kilka dni (absolutnie ostatnia beta przed stabilną, głównie w celu przetestowania aktualizacji) i wtedy dopiero będzie można naprawdę sprawdzić jak to zadziała u użytkowników. Jednak sądzę, że nie powinno być większych problemów.

W obecnej wersji skryptu po pojawieniu się nowej wersji skrypt, po zalogowaniu zapyta o kontynuację aktualizacji, a następnie pobierze dane z serwera i dokona aktualizacji.

W kolejnych wersjach będzie można wyłączyć automatyczną aktualizację.

dalej sypie błędami Błąd 04:
Table 'xxxxxx_pl' already exists

przy imporcie stron

Wydaje mi się, że albo próbowałeś importować stronę, która wcześniej została już dodana, albo miałeś duplikat strony w pliku importu.

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/xxxxxxxx/domains/xxxxxxxxx.pl/public_html/statystyki/import.php:1) in /home/xxxxxxx/domains/xxxxxxx.pl/public_html/statystyki/start.php on line 2

Dzięki wielkie - tu rzeczywiście jest błąd. Poprawię w następnej aktualizacji.

Szern

MaxPan a bez osobistych wycieczek w moją stronę nie umiałeś napisać nic w temacie?

Bo ja podsunąłem pomysł odnośnie programu, niczego nie oczekuje ani nie wymagam i doceniam to co Szern robi, ale Ty widzę musisz jak rozkapryszony 5-cio latek komuś dokopać i kogoś wyśmiać bo byłbyś chory. Chyba, że to oznaki starości, bo wiele razy wspominałeś, że najmłodszy nie jesteś...

Ja rowniez uwazam ten pomysl z SQLite za niezbyt trafny i nawet jakby autor znal SQLite (a napisal, ze i tak nie zna) to lepiej zeby na to czasu nie tracil. Nie trzeba w ogole sie znac na SQLite, zeby stwierdzic, ze to rozwiazanie musi miec sporo wad skoro wszystkie najbardziej znane projekty - CMS, skrypty itp. korzystaja z MySQL to cos jednak musi byc nie tak z SQLite. Tym bardziej, ze SQLite jest juz na rynku od kilku lat, wiec jakby to bylo takie dobre to by wiekszosc na to przeszla, a tak nie jest.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Witam,

Kolejna, poprawiona wersja SEOAnalityka.

Jedyna zmiana to poprawione błędy w generowaniu wykresów. Powinny już prawidłowo wyświetlać zakres dat, a także mniej-więcej dostosowywać się do rozdzielczości okna przeglądarki.

Aby dokonać aktualizacji trzeba mieć zainstalowaną wersję 0.9.11 beta

Po zalogowaniu się powinna ukazać się (na razie niezbyt estetyczna) informacja o aktualizacji. Jeśli nie zdecydujecie się na aktualizację, możliwość taka będzie pojawiać się po każdym zalogowaniu. Cała aktualizacja przebiega automatycznie. Nowy numer wersji pojawi się jednak na tytułowym pasku przeglądarki dopiero po ponownym zalogowaniu.

Bardzo, bardzo proszę o wszelkie informacje: zarówno o udanej aktualizacji jak i o ewentualnych błędach (a także sugestie dotyczące procesu aktualizacji).

To ostatnia wersja przed stabilną, która ukaże się po przetestowaniu przez Was mechanizmu aktualizacji i wykresów. :D

Szern

oki a masz paczkę żeby od nowa zainstalować nowa wersje?

Jeszcze nie. Wystarczy jednak, że zainstalujesz 0.9.11 beta i dokonasz z niej automatycznej aktualizacji. Efekt powinien być identyczny.

Pełną paczkę 0.9.12 beta przygotuję jutro, nie mam już dziś powera żeby prztestować instalację, przepraszam.

Szern

Pełną paczkę 0.9.12 beta przygotuję jutro, nie mam już dziś powera żeby prztestować instalację, przepraszam.

Po przemyśleniu nie będę już publikował paczek innych niż stabilne do niezależnej instalacji.

Po prostu - instaluje się ostatnią stabilną wersję dostępną jako pełna instalacja, a następnie automatycznie upgraduje do najnowszej wersji.

Stabilna wersja 1.0.0 pojawi się ciągu kilku dni - poprawię jeszcze tylko kilka drobnych błędów i publikuję.

W chwili obecnej, aby korzystać z najnowszej wersji 0.9.12 beta należy albo:

- mieć już zainstalowaną wersję 0.9.11 beta i zgodzić się na automatyczną aktualizację po zalogowaniu do niej,

- ściągnąć i zainstalować wersję 0.9.11 beta, a następnie po zalogowaniu zgodzić się na automatyczną aktualizację.

Wersja 0.9.12 beta nie wystąpi w postaci samodzielnej wersji do instalacji. Wersja ta jest ostatnią betą przed pierwszą stabilną wersją, która będzie zawierała już tylko kilka poprawek ewidentnych błędów i pojawi się mniej więcej w połowie września.

Następnie w planach jest:

1) zrobienie strony seoanalityk.pl,

2) napisanie prostej instrukcji do SEOAnalityka,

3) uporządkowanie i optymalizacja kodu skryptu.

Dopiero po tych trzech krokach pojawią się kolejne funkcjonalności w skrypcie (mam kilka pomysłów, które, mam nadzieję przypadną Wam do gustu).

Niezależnie od tego przez cały czas pojawiać się będą kolejne wersje rozwojowe zawierające pakiety poprawek i, od czasu do czasu, dopisane ficzery, które wymyśliliście dotychczas.

Skrypt nieco zwolni tempo rozwoju. Po pierwsze dlatego, że osiągnąłem podstawową funkcjonalność, po drugie dlatego, że nieco zmienia się moje życie zawodowe. ;) Chyba, że znajdą się osoby chętne do współuczestnictwa w rozwoju skryptu.

Skrypt, pomimo sugestii, pozostanie na otwartej, darmowej licencji i jako taki będzie rozwijany.

Być może, całkowicie niezależnie od tego pojawi się płatna wersja w formie konta hostingowego. Byłaby to darmowa wersja skryptu + dedykowane konto hostingowe o limitowanej liczbie stron do sprawdzania + support. Funkcjonalnie identyczna z wersją darmową lecz zdejmująca użytkownikowi z głowy problem instalacji i konfiguracji.

Chętnie poznałbym Wasze zdanie na temat zasadności stworzenia takiej usługi i ewentualnego zainteresowania nią.

Szern

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności