Skocz do zawartości

Nietypowe pytanie odnośnie pozycjonowania

moniek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dość nietypowe pytanie odnośnie jednej z domen. Ja osobiście jestem bardzo świeży w temacie. Planuje zająć się przechwytywaniem domen i oczywiście późniejszą odsprzedażą ale jak narazie jeszcze badam grunt.

Moje pytanie dotyczy jednej z domen mojego znajomego, który zajmuje się tym już od kilku lat i jak narazie całkiem nieźle na tym wychodzi. Jakiś czas temu zarejestrował domene rnf24.pl bardzo podobną do rmf24.pl. Zaparkował ją na jakiś czas w sedo, ale później zauważyłem, że przeparkował ją na rmf24.pl. Znajomy ów wie, że planuje się zająć podobnym biznesem co on, więc na pytanie po co to zrobił, odpowiedział, że taki miał kaprys.

Oczywiście nie wierze w to, bo wiem, że zarobił już na domenach spore pieniądze i jego działania nie są bezcelowe.

Moje pytanie jest następujące:

Czy ktoś wie po co robi się takie przekierowania? Czemu to służy? Jaki to ma wpływ na późniejszą wartość domeny? I jeśli jest taka możliwość to prosiłbym o dokładne wyjaśnienie, tylko proszę tak jak dla początkującego.

Pozdrawiam...

Miałem kiedyś taki przypadek z domeną medis-....com. Klient zamówił stronę i taka domenę, zarejestrowałem ja w home.pl i zrobiłem stronę. Zarejestrowałem ją wtedy na siebie. Klient olał mnie i nie chciał zapłacić. Przekierowałem więc tą domenę przez 301 na szwedzką stronę firmy co się nazywa Medis żeby go postraszyć że Szwedzi ją kupili. Ich domena miała PR5. Nie przekonało to jednak dłużnika. Po kilku miesiącach gdy usunąłem przekierowanie ta moja domena dostała PR5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności