Skocz do zawartości

Cięcie grafiki od razu do div/css możliwe?

bestos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W adobe photoshop zauważyłem jest opcja cięcia grafiki, zaznaczamy który obszar ma być wycięty, klikamy OK i program sam tnie grafikę i odrazu tworzy index.html gdzie mamy zapisaną stronę. Niestety robi to za pomocą tabel.

Mam pytanie jak później kodujecie do divów? Ręcznie czy też za pomocą jakiegoś programu? W sumie kiedyś nie wiedziałem wogóle o tej opcji, sam wycinałem odpowiednie fragmenty i wklejałem je na nowe obiekty i zapisywałem.

Teraz widze że mało wiem o grafice... dlatego mam nadzieje że ktoś za dziękuje podpowie co i jak :)

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Ja koduję ręcznie i jeszcze nie spotkałem się z programem, który automatycznie zakoduje design do warstw.

Ja mam możliwość korzystania z PS CS2, może w wersji wyższej coś weszło, ale nie spodziewałbym się - temat do zautomatyzowania trudny.

E: literówka.

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

photoshop tnie tylko grafikę do tabel. Ale koduj strony sam ręcznie. Chyba nie chcesz żeby strona wczytywała się tydzień bo składa się tylko i wyłącznie z samej grafiki ...

Strony WWW Rzeszów - Serwisy, sklepy internetowe, grafika i wiele innych zapraszam :)

Poradnik tworzenia stron internetowych - czytać i komentować :)

Projektowanie ogrodów Kraków

W photoshopie CS5 (i we wcześniejszych też) jest mnóstwo opcji zapisu do HTML - np. czy ma to być "zwykły" html, czy xhtml, czy cięcie ma być do tabel czy też do div-ów. Tylko dotarcie do tych opcji to już nie jest taka prosta sprawa bo są trochę ukryte - podpowiem, że przejście jest przy opcji "Zapis dla Internetu i Urządzeń" (Alt+Shift+CTRL+S).

Wrzuciłbym obrazek z tym jak to wygląda ale nie można dodawać załączników do postu :puknijsie:

Można się w plasterkach (slices) i łamaniu w ten sposób tak wyćwiczyć, że łamanie strony i późniejsze ewentualne zmiany wykonuje się o wiele szybciej niż pracując ręcznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności