Skocz do zawartości

SB4 Edytor

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze @Hicarian

lepiej było kilknąć w dany wyraz i wybrać z chmurki ktora pokazywała synonimy

W tym momencie w zasadzie jest to też możliwe, tyle że zamiast wyskakującej chmurki masz ją cały czas jako tabelkę po prawej stronie.

Jeśli masz już gotowy tekst do zsynonimizowania, to:

1. Kładziesz lewą rękę na tabulator, drugą na myszkę.

2. Klikasz myszką na końcu wyrazu.

3. Jeśli pojawią się synonimy w tabeli dajesz w tabulator. (program otworzy w pamięci klamrę i przejdzie do tabeli).

4. Klikasz podwójnie na dany synonim, aby wprowadzić go do tekstu.

5. Naciskasz ponownie tabulator, aby zakończyć łańcuch.

Ponadto, możesz zaznaczyć jakąś frazę, jeśli podejrzewasz, że mogą być do niej synonimy. Wtedy program znajdzie ci do niej frazy, np. aby to przetestować, zaznacz w tekście frazę "nie ulega wątpliwości" albo "bez liku".

pozdrawiam

Grzegorz

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 146
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Piszę właśnie teksty w SB Edytorze i tak mi wpadło do głowy pewne usprawnienie. Przy długiej pracy z edytorem zauważyłem, że ekran straszliwie smaży oczy. Oczywiście, główną winą jest tu rodzaj matrycy monitora, jednak myślę, że gdyby dało się ustawić kolor tła na 5-10% szarości, to pracowałoby się o wiele lepiej. Chodzi o to, żeby z ekranu nie waliło tak bielą po oczach.

Druga sprawa, to przydałaby się możliwość zmiany czcionki i jej wielkości. Widziałbym tam po prostu jeszcze jedną, jakąś bardziej okrągłą czcionkę no i możliwość zmiany jej rozmiaru. Nie musi być to nawet możliwość zapodania dowolnego rozmiaru, ale może chociażby jakiś wybór między 3-4 z góry narzuconymi wielkościami.

Są jakieś szanse? :)

Witam

Dostępna jest wersja 2.0.7 SB4 edytora, a w niej:

• Dodano słownik wulgaryzmów. W trakcie podpowiadania synonimów lub automatycznego generowania łańcuchów wulgaryzmy znajdujące się w bazie zostaną pominięte. Bazę można edytować, lub dodawać bezpośrednio słowa po ich zaznaczeniu w tekście i wywołaniu odpowiedniej opcji spod prawego klawisza.
  • Dodano możliwość zmiany koloru tła pól edycji tekstów (w zakładce parametrów).
  • Dodano opcję masowego tworzenia łańcuchów synonimów w plikach znajdujących się w wybranym folderze. Przy okazji tej operacji można też podmieniać podane frazy na inne.
  • Ujednolicono system pomocy i nowości, tzn. połączono pomoce SB4 edytora i głównego SB4.

Opisy nowych (i starych) funkcji dostępne są w okienku pomocy w programie.

pozdrawiam

Grzegorz

Nie wiem czy tylko ja mam takie coś, czy ktoś to jeszcze zauważył, że SB4 Edytor czasem wkleja klamrę w jakichś dziwnych miejscach po odkliknięciu myszką na w oknie edytora.

Mam jakieś słowo, stawiam kursor z jego prawej strony, wciskam 'tab', wybieram z kolumny po prawej powiedzmy jedno słowo, wciskam znów 'tab' (łańcuch się zamyka) i klikam z prawej strony kolejnego słowa a wtedy przenosi mnie na początek tekstu i tam wkleja klamrę '}'.

To dzieje się cały czas od momentu aktualizacji SB Edytora do przedostatniej wersji 2.0.5 (aktualizowałem w tamtym tygodniu).

W tamtym tygodniu wklejało mi klamrę w różnych miejscach, czasem w środku tekstu. Pod koniec synonimizowania tekstu, w jednym miejscu zawsze było już nazbierane kilka takich klamr.

Ja bym proponował aby moduł sprawdzania poprawności ortograficznej niepoprawne wyrazy kolorował na czerwono jak to było w starym SB. Obecne podkreślanie wyrazów błędnie napisanych jest mało czytelne - osobiście dostaje od tego oczopląsu.

Gdy próbuje sprawdzić poprawność łańcuchów wyskakuje mi błąd List index out of bounds (3). Taki sam błąd jest przy sprawdzaniu ortografii. Po kliknięciu OK opis znika i dopiero po ponownym uruchomieniu programu jest ponownie widoczny. W starej wersji nie miałem tego problemu.

EDIT: najpierw napisałem post a później sprawdziłem że jest do tego poprawka do ściągnięcia :) już ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności