Skocz do zawartości

Jak sprawdzić CPM za pomocą Analytics

Konradzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki problem - właściwie zadanie. Otóż dysponuję portalem internetowym, na którym umieszczam reklamy typu display. Teraz chciałbym z Klientem rozliczać się w modelu CPM. Co mogę i jak mogę zrobić aby taki raport generował mi się w Analytics - liczba wyświetleń reklamy? Czyli dla przykładu, moja planowana kampania może wyglądać tak:

1. okres wyświetlania produktu reklamowego 10 dni

2. serwuję reklamę tylko i wyłącznie do UU (bezwzględnej liczby niepowtarzalnych użytkowników) - cookie

3. capping = 2, czyli jeden cookie widzi reklamę w okresie 10 dni maksymalnie 2x (może wykorzystać maksimum, ale nie musi)

4. ciastko resetuje mi się każdego dnia o godzinie 24.00, po resecie sprawdzam czy ciastko już było, jeżeli tak to wyświetlam reklamę lub jeżeli miało już 2 wyświetlenia to nie serwuję produktu

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!

Na przykład tak:

<script type="text/javascript">

_gaq.push(['_trackPageview','reklama']);

</script>

Za każdym razem gdy wyświetlasz baner.

TANIE PUNKTY SWL - Automatyczna transakcja - punkty w 5 minut na Twoim koncie (seomatik, gotlink, statlink)

HURTOWE ILOŚCI: Linki z PageRank (ponad 1000 domen PR1-5)

Sławomir Siudek+

To Ci się wyświetli normalnie w raporcie z treścią jako odsłona podstrony /reklama

Wyfiltrujesz po tym i będziesz mógł eksportować do pdf.

TANIE PUNKTY SWL - Automatyczna transakcja - punkty w 5 minut na Twoim koncie (seomatik, gotlink, statlink)

Sławomir Siudek+

To Ci się wyświetli normalnie w raporcie z treścią jako odsłona podstrony /reklama

Wyfiltrujesz po tym i będziesz mógł eksportować do pdf.

Heh, dzięki. Czyli tak, ten kod co podałeś muszę podstawić pod produkt reklamowy - np halfpage, czyli nie wiem czy rozumiem to dobrze, ale GA będzie to traktował jako oddzielną stronę i dlatego wyświetli w panelu ten adres? I to wystarczy? Już GA będzie mi zliczał?

Tak. Wirtualne wywołanie podstrony o adresie który wpiszesz jako drugi parametr. Np. baner1: _gaq.push(['_trackPageview','/baner1']);

Sławomir Siudek+

Tak. Wirtualne wywołanie podstrony o adresie który wpiszesz jako drugi parametr. Np. baner1: _gaq.push(['_trackPageview','/baner1']);

Jeszcze jedno, czyli potem, po ustawieniu tego kodu w reklamie sprawdzam w raportach niestandardowych stronę z reklamą i sprawdzam ilość UU w stosunku do odwiedzin, czy odsłon strony? Co będzie moim wyświetleniem reklamy w tym raporcie? Bo ja Klientowi chcę pokazać na koniec ilość UU, którzy zobaczyli reklamę oraz ilość odwiedzin ile zrobili Ci UU - jeżeli w ogóle zrobią więcej niż 1.

Dzięki za odp!

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności