Skocz do zawartości

polskie znaki w mod_rewrite

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatek musze powiedziec ze podchodzilem do mod_rewrite i innych takich metod dosc sceptycznie ale teraz widze roznice w tym jak google szybko łyka takie stronki a ile to trwalo na normalnych zmiennych.

Jestem naprawde zaskoczony.

Co nie oznacza ze nie chcialbym czegos ulepszyc. Otoz moj mod rewrite ustawiony jest tak ze zwraca wynik biorac pod uwage zmienne od 2-9:

https://www.fit.pl/kulturystyka/zestawy_cwi...67,0,0,0,0.html

czyli w tym przypadku elementy od 29 do ostatniego zera.

Pierwszy zas element - zestawy_cwiczen - to zmodyfikowany przez PHP tytuł wpisu do bazy. Ma on tylko jedno zadanie - zwracac uwage botow, i wychodzi to znakomicie, ale mozna tam wpisac cokolwiek:

https://www.fit.pl/kulturystyka/ślimakżżżźź...67,0,0,0,0.html

i nie bedzie mialo to wplywu na wyswietlenie strony.

Czy zatem jest sens abym eliminowal polskie znaki i tym samym ograniczal swoje szanse na wypozycjonowanie np. hasła "zestawy ćwiczeń" zamieniajac je na "zestawy cwiczen" ?

Wiem ze pod linuksem nie mozna stosowac w nazwach plikow znakow spoza angielskiego jezyka, ale jak sie do tego maja wyszukiwarki, szczegolnie Google?

Czy ktos z Was juz testowal coś takiego?

Nie upieram się.

Poza tym w FF i IE mi linki by działały ponieważ akurat tytuł tego wpisu do bazy który umieszczam w nazwie dokumentu na nic nie wpływa. Jest tylko zastosowany jako 'potykacz' dla bota.

Mi chodzi zaś o jaknajlepsze wypozycjonowanie tej strony, wiadomo przeciez ze jak ktoś szuka 'ćwiczeń' to nie wpisze 'cwiczen'.

Jeśli zaś ktoś z was już czegoś takiego próbował bardzo chciałbym usłyszeć opinie:

- czy to ma sens,

- czy nie przyniesie efektów przeciwnych do zamierzonych

a jeśli ma to:

- kwestie techniczne czyli np. to co pisałeś Erbit o kodowaniu UTF-8.

- kwestie techniczne czyli np. to co pisałeś Erbit o kodowaniu UTF-8.

Chodzi o to by URL podawany był w kodowaniu UTF-8.

oto lista kodów UTF-8 dla polskich znaków:

ą %B1
ć %E6
ę %EA
ł %B3
ń %F1
ó %F3
ś %B6
ż %BF
ź %BC

Ą %A1
Ć %C6
Ę %CA
Ł %A3
Ń %D1
Ó %D3
Ś %A6
Ż %AF
Ź %AC

opraw to sobie w

$po_konwersji = str_replace(array('ą',....), array('%B1',...),$przed_konwersja);

i juz masz zamiane.

Jest tez jakaś funkcja w PHP do takiej konwersji ale w tym wypadku masz 2 wyjscia. Poszukac na forum (było w temacie wyszukiwarki graff'a) albo poczeakc i liczyc na to ze MMP namierzy ten topik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności