Skocz do zawartości

Wybór serwera VPS

prizeemen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich użytkowników,

Piszę z prośbą o pomoc w doborze serwera VPS, bowiem moja strona mmorpg24.net obecnie znajdująca się na serwerze nazwa.pl generuje spore obciążenie, mimo, że wprowadziłem skrypt do keszowania strony. Strona generuje ruch

Liczba żądań HTTP - 0.7 mln

Czas procesora użyty przez skrypty PHP/CGI - 40 min

Czas użycia systemu na serwerze baz danych w ciągu doby. - 12 min.

Liczba połączeń do baz danych liczona na serwer w ciągu doby - 100 tys.

Liczba zapytań do baz danych liczona na serwer w ciągu doby - 0.5 mln.

Liczba wierszy pobranych z baz danych liczona na serwer w ciągu doby ~ 2.7 mln.

Ilość danych przesłanych z/do baz danych - bez keszowania około 6.5 GB, z skryptem do keszowania - 2.5 GB

Sam transfer wynosi około 10 GB na dzień.

Statystyki strony: https://stat.4u.pl/?mmog

Proszę o dobór parametrów jak i może samego serwera VPS, chyba, że dedyk będzie lepszym rozwiązaniem. Proszę kierować się doborem optymalnych parametrów serwera VPS jak i ilością transferu na miesiąc, bowiem są u wielu usługodawców małe jak dla mnie wartości tego parametru. Z góry dziękuje za pomoc :)

Wszystko zależny czy oprogramowanie jest odpowiednio zoptymalizowane np cachowanie - dokładnie odpowiednie cachowanie. Jeśli nie to pierwszym krokiem powinien być audyt oprogramowania pod kątem obciążenia aplikacji, wprowadzenie odpowiednich zmian. Dzięki temu możesz szukać słabszego serwera przez co tańszego. Optymalizację oprogramowana mogę wykonać.

Druga sprawa to zastosowany serwer HTTP przy tego typu serwisach powinien być inny niż apache zwłaszcza na VPS'ie.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Proponował bym np wordpress-a

prizeemen - ja bym na twoim miejscu nie posłuchał tej "rady" :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Proponował bym np wordpress-a

prizeemen - ja bym na twoim miejscu nie posłuchał tej "rady" :)

A uważasz że PHP-Fusion działa lepiej ?:) Oczywiście są też inne skrypty lub mozna samemu stworzyć ciekawy ale pewnym jest że trzeba zmienić :-)

Darmowe szablony pod SEOKatalog

Darmowy katalog stron - dodaj swoją stronę!

Uważam, że nie należy przechodzić z deszczu po rynnę. Poza tym obiegasz od głównego tematu tego topicku wiec nie rozwijajmy tek dyskusji.

Do hostowania tego typu aplikacji hostingi typu home, nazwa, itd się nie nadają z uwagi na to, że nie można stosować wydajnych rozwiązań optymalizujących serwis. Minimum to VPS uważam, że przy odpowiedniej optymalizacji oprogramowania serwera i serwisu ten

Cetus lub Circinus https://spacerich.com/vps-Munich-DE-Unmetered.html dał by radę.

Nawet Carina by wystarczył przy dobrej konfiguracji serwera www, baz danych i pozostałych usług. Pytanie czy sam umiałbyś to tak dobrze skonfigurować, albo czy różnica w cenie między VPS-ami zniwelowała by Ci koszty skonfigurowania przez wynajętą osobę.

Większość serwisu to jednak treści statyczne - artykuły które idealnie nadają się co cachowania co od razu odciąży serwis.

Cachowanie dla tego typu treści idzie nawet wdrożyć na obecnym hostingu. Oczywiście nie zmniejszy to ilości żądań HTTP, ale na pewno zapytań do bazy i czasu generowania strony oraz zużycia zasobów serwera [konta].

Hmm a jaki masz miesięczny budżet na to?

Jak masz serwis który przynosi dochody i na którego stabilności Ci zależy to omijaj kiepskie budżetówki typu spacerich. Z zagranicznych tanich a dobrych mogę Ci polecić na przykład burstnet.eu lub thrustvps.com. Ale w twoim przypadku jeśli niewiele się na tym znasz to może lepiej wybierz coś z polskim supportem, np: vihost.pl (tańsze) - vps3 pociągnie ci to spokojnie lub vipower (droższe ale lepsze). Generalnie lepiej XEN niż OpenVZ.

Tak na prawdę konfigurację łatwiej wybrać gdy jesteś zdecydowany na konkretny soft (głównie webserwer), bo co ci po 4 rdzeniach jak on będzie mógł pracować na 1 (np darmowy litespeed). Jak masz dużo statycznej treści - nginx lub lighttpd, przy dużej ilości php o dziwo apache nie wypada źle.

PS jak do tej pory strona działa na sharedzie to dedyka raczej jeszcze nie potrzebujesz :D

Zmiana skryptu łączy się z ryzykiem, ale oczywiście może przynieść w ostateczności więcej korzyści niż będziesz szedł dalej tą drogą, inwestując tylko w coraz to mocniejsze maszyny.

Ja mam na jednym autorskim skrypcie około 5 x więcej odwiedzin niż ty i generuje o połowę mniejsze obciążenie.

Sam przeszedłem z phpbb na autorski, oczywiście odwiedziny spadły na łeb, wiadomo, zmieniły się linki i wsjo. Pół roku mi zajęło żeby wrócić na pozycję.

btw.

Ja polecam vpsy w statnet.pl, powinna wystarczyć a najlepsze jest tam podejście do klienta, w każdym momencie można przejść z większego vpsa na mniejszy i na odwrót.

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności