Skocz do zawartości

Nowy laptop. Jaki?

pandha

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam laptopa 17 cali zamiast stacjonarnego. Żadnych gier ani tym podobnych głupot. Od przynajmniej 2 lat się nie interesowałem co nowego na rynku więc pytam co brać

Interesuje mnie tylko dużo ramu i by był cichy z dobrym ekranem na w7.

Jakieteraz firmy sa na topie. Mam źle doświadczenie z acer ale to bylo ze 3 lata temu a sa tanie. Procek intela czy amd?

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Matryca matowa czy błyszczyk ? To pierwsza rzecz którą powinieneś wziąć pod uwagę.

Jak matowa to szukaj czegoś biznesowego z Della z 3 letnią gwarancją NBD jak np. najnowszy vostro 3750 (ostatnio do firmy kupiłem trochę wersji 3450 - podświetlana klawka jest extra :)) lub biznesowe HPki ale tam masz tylko roczną gwarancję dla firm (można dokupić odpowiednik NBD u Della tkz. carepack)

Jak błyszczyk to wybór jest większy i można jeszcze sprawdzić Asusy N73, Samsungi RF711 lub Della Inspiron Q17 (choć to lapki bardziej multimedialne niż biznesowe).

Unikaj Acerów (bardzo kiepskie wykonanie + tylko 1 rok gwarancji dla firm) i HP Pavilionów (obsługuje je zupełnie inna firma serwisowa tragiczna w naszym kraju)

Co do procków to szukaj modeli na platformie Sandy Bridge bo są dużo lepsze niż poprzednie generacje - nie dość że się mniej grzeją, są bardziej wydajne to jeszcze integra w niej zamontowana doskonale nadaje się do codziennego użytku a i nawet starsze gry ładnie ciągnie.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Ja mam k52j i jestem bardzo zadowolony

Mam dokładnie ten sam od roku i też jestem bardzo zadowolona ;-) Mam z nim tylko jeden drobny problem, ale nie wiem czy to wina sprzętu czy Windowsa - często przy uruchamianiu monitor robi się czarny jakieś 3 razy zanim się porządnie odpali.

Hm, na topie są chyba ostatnio Dell i Lenovo.

Dell ze względu na gwarancję Next Business Day, a Lenovo ze względu na solidność (ale raczej tylko Think Pady).

Dzisiaj właśnie widziałem reklamę świetnie zapowiadającego się Lenovo Think Pad Edge 420s. 14" matowa matryca, magnezowa obudowa, 7 godzin na baterii, Intel Core i3 lub i5 do wyboru. Taki typowo biznesowy notebook.

A czy Twój laptop ma być całkowicie stacjonarny? Nie myślałeś o trochę poręczniejszym, mniejszym komputerze? Do tego byś dokupił jakiś monitor przynajmniej 22" i miałbyś dwa w jednym. :) Bo na siedemnastu calach to i tak żadna robota...

Dzisiaj właśnie widziałem reklamę świetnie zapowiadającego się Lenovo Think Pad Edge 420s. 14" matowa matryca, magnezowa obudowa, 7 godzin na baterii, Intel Core i3 lub i5 do wyboru. Taki typowo biznesowy notebook.

Tak ale:

1. To nie jest 17

2. Są niesamowicie drogie - wersja edge 420 ale nie slim jest duuuużo tańsza

3. Chyba nie ma modeli z dedykowaną kartą w wersji slim

4. Tylko rok gwarancji dla firm a carepack do najtańszych nie należy

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Ad.

1. Dlatego zaproponowałem dokupienie monitora. Nawet panel za 500zł 22" będzie wygodniejszy niż 17" w laptopie.

2. No niestety, z 3300-3500zł trzeba dać.

3. Nie było mowy o dedykowanej karcie. Zresztą kłóciłoby się to z wymiarami tego laptopa, jak i wytrzymałością na baterii. :)

4. Np. w AGD Euro RTV można dokupić przedłużenie gwarancji na 3 albo 5 lat za jakieś 10% wartości komputera.

1. Dlatego zaproponowałem dokupienie monitora. Nawet panel za 500zł 22" będzie wygodniejszy niż 17" w laptopie.

No ja tak pracuje właśnie na swojej 14 w biurze ale kupiłem 14 tylko dlatego że często zdarza mi się wyjść w teren - ogólnie też polecam ale jak ktoś pracuje tylko w domu/biurze to po co ma przepłacać ? :)

3. Nie było mowy o dedykowanej karcie. Zresztą kłóciłoby się to z wymiarami tego laptopa, jak i wytrzymałością na baterii. :tancze:

No tak to już napisałem o "swoich wymaganiach" :P

A co do wytrzymałości baterii w lapkach z dedykowanymi kartami to teraz w procesorach Sandy Bridge ma to mniejsze znaczenie bo jak pracujesz to karta dedykowana jest i tak wyłączona a system pracuje na integrze w procku. Kartę dedykowaną aktywujesz tylko wtedy jak odpalasz Battlefielda lub Wiedźmina 2 :P

4. Np. w AGD Euro RTV można dokupić przedłużenie gwarancji na 3 albo 5 lat za jakieś 10% wartości komputera.

Jesteś pewien że dotyczyło to thinkpadów z serii edge ?

Stąd wynika > https://www.lenovoshop.pl/category/pl/noteb...zenie-gwarancji że to koszt 500-600zł za odpowiednik 3 letniego NBD u Della.

Co do punktu trzeciego - oczywiście, znam takie rozwiązania (przełączanie kart), ale w takim małym laptopie chyba nie byłoby miejsca na drugą kartę graficzną.

Jeśli chodzi o przedłużenie gwarancji w Euro - jest to oferta sklepu, nie producenta. Podejrzewam, że wciskają to do wszystkich komputerów. Byłem kiedyś z kumplem, jak kupował Lenovo IdeaPad, stąd o tym usłyszałem.

Nie można jednak porównywać tej gwarancji do NBD Della. W Euro jest to zwykłe przedłużenie gwarancji na sprzęt, tzn. że nikt Ci nie przyjedzie następnego dnia naprawiać, ba w ogóle nie przyjedzie. Musisz samemu dostarczyć sprzęt do serwisu (ewentualnie kurierem door-to-door) i czekać na naprawę. Z drugiej strony ta gwarancja ma tę zaletę, że obejmuje każde zniszczenie (nawet z winy użytkownika) czy nawet kradzież sprzętu. To jest takie ubezpieczenie.

BTW jeśli sprzęt ma być całkowicie stacjonarny, to nie opłaca się znowu kupować też laptopa - szczególnie 17", które są droższe od standardowych.

Co do punktu trzeciego - oczywiście, znam takie rozwiązania (przełączanie kart), ale w takim małym laptopie chyba nie byłoby miejsca na drugą kartę graficzną.

Ależ jest - ja kupiłem vostro 3450 z kartą dedykowaną 6630m a jak dobrze poszukasz to znajdziesz np. Asusa u41sv lub n43sn z jeszcze ciut lepszą kartą :)

Co prawda karta wydajnościowo jest o jakieś 50% słabsza od 2letniej w stacjonarce hehe ale z drugiej strony jest o 100% wydajniejsza od integry i pozwala cieszyć się naszym rodzimym Wiedźminem 2 :P

BTW jeśli sprzęt ma być całkowicie stacjonarny, to nie opłaca się znowu kupować też laptopa - szczególnie 17", które są droższe od standardowych.

Nie każdy ma miejsce na pudło :tancze:

Ale do tego cienkiego ThinPada 420s wątpię, żeby udało się zmieścić drugi układ graficzny.

No tak, jeśli problemem jest brak miejsca, to faktycznie nie ma co brać stacjonarnego. Oczywiście można wziąć jakiś komputerek m-ATX, ale to znowu wydajność słaba, lub kosztuje dużo więcej.

Bez przesady - komputer to nie lodowka. Komp ma wymiary 50 cm wysokosci i niecale 20 cm szerokosci, a na biurku monitor to tyle zajmuje co laptop, wiec mowienie, ze nie ma sie miejsca na kompa to troche glupia wymowka :aniolek:

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

chlopaki, dzieki za odpowiedzi, troche mi to w sumie bardziej zamotalo niz pomoglo, bo teraz musze wiecej poczytac o sprzecie :placze: ale co tam, po to jest temat

co do stacjonarny vs laptop, to zalozmy po prostu iz nie chce stacjonarki, nie chcialem i nigdy nie bede chcial, wiec nie ma co sie rozwodzic o powodach itd

myslalem o czyms prostym, ale widze ze sugerujecie troche wyzsza polke. w sumie to dobrze, ostatnie porzadne laptopy bralem 3 lata temu i wciaz daja rade :placze: asusa

i niby ok

przy okazji, https://www.laptopsdirect.co.uk/Toshiba_Sat...SEN/version.asp

mega tanio. nie najlepszy ale chyba ciezko w pl znalesc cos tak taniego co?

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności