Skocz do zawartości

Joomla czy Wordpress

dervill

Rekomendowane odpowiedzi

Na WP oraz Joomla powstałe wiele ogromnych serwisów, które wielokrotnie mają PR7-9. Każdy serwis jest dobry. W joomla wystarczy zmniejszyć ilość zapytań i usunąć niepotrzebny kod a w WP podobnie ;) Linkujesz i masz efekty... Ja stawiam strony na Joomla! jednak nie odstawiam WP na drugi plan, on również jest przydatny...

multikomto

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Na WP oraz Joomla powstałe wiele ogromnych serwisów, które wielokrotnie mają PR7-9. Każdy serwis jest dobry. W joomla wystarczy zmniejszyć ilość zapytań i usunąć niepotrzebny kod a w WP podobnie :) Linkujesz i masz efekty... Ja stawiam strony na Joomla! jednak nie odstawiam WP na drugi plan, on również jest przydatny...

Ja również, do większych "spraw" używałbym Joomli. Choć ma swoje "jazdy" ... naprawdę można ją ładnie zoptymalizować. Polecam

Opisuję skuteczne i darmowe sztuczki SEO

Instalując oryginalne skrypty bez zadnych dodatków Wordpress jest bardziej przyjazny...Joomla jednak bardziej wydajna...Oba jednak da się dostosować pod kątem SEO

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

• 5 lat później...

Oba systemy pozycjonują się dość dobrze. Teraz większość ludzi wybiera WordPressa, ale Joomla nie złożyła broni. Ostatnio zestawiałem ze sobą te dwa CMS-y pod innym kontem: który do czego lepiej wykorzystać, bo to są dwie różne filozofie tworzenia CMS-a. 

WordPress chce być intuicyjny i prosty, Joomla prostotę chce łączyć z dużą ilością różnych opcji. I tak większość użytkowników wykorzystuje jedynie podstawowe funkcje CMS-ów,  więc moim zdaniem niezależnie, czy wybiorą WordPress czy Joomlę, to oba CMS-y dobrze się dla nich sprawdzą. WordPress jest bardziej popularny, bo jest bardziej intuicyjny. Joomla jest dla geeków. Jak ktoś chce, to może więcej przeczytać tutaj: Joomla czy WordPress?

Blog o PR w kulturze na którym omawiam też marketing w kulturze. O tutaj biuro rachunkowe Lublin, gdyby było Wam potrzebne,  chociaż każdy wie, że to z miłości do Google.

• 6 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Często odnoszę wrażenie, że WP najchętniej wybierają zwykle Ci, którzy są ograniczeni, niedouczeni, leniwi lub dali się ślepo namówić przez innych, którzy zazwyczaj poza korzystaniem z gotowych wtyczek i szablonów pod WP nic innego zrobić nie potrafią. 

Jak tutaj czytam jak i również dowiaduję się powszechnych opinii na temat tego, że WP w SEO nie ma sobie równych - no cóż - poprawiają mi tym humor. :)

WP znam bardzo dobrze, ale jest biedne - jak dla mnie nadaje się na szybkie banalne korpo-stronki typu OnePage. Zaawansowane sklepy internetowe na tym czymś? Jakiś ponury żart. 
Omijam szerokim łukiem przede wszystkim dlatego, że większość wybiera właśnie WP. Czasem przeglądam oferty pracy - nieustannie podkreślają podstawowy w znajomości WP - rzadko Magento, Presta, a Joomla praktycznie nie istnieje lub jest nieznana. Z logicznego punktu myślenia można raczej uznać, że powszechnie domniemani hackerzy już niemalże na pamięć atakują strony pod WP nie sprawdzając na jakim silniku ów strona stoi - bo teraz wszystko to WP. Śmiało mogą atakować je tak, jak spamerzy masowo dodają linki do katalogów stron. ;-)

Co do Joomla -  jest obecnie zdecydowanie bezpieczniejszy i stosunkowo bardzo rzadko atakowany system CMS. Na moim serwerze pracują mi niezależne strony różnych firm oparte właśnie na Joomla - niektóre są  nieaktualizowane od wielu lat - i spokój.

Minusem silnika Joomla jest nadmiar niepotrzebnych gotowych dodatków, ale to nie robi wielkiego problemu - wystarczy odinstalować lub wyłączyć.
W przyszłej wersji Joomla 4 podstawowy silnik ma zostać odchudzony, (mimo moich przyzwyczajeń) panel administratora zmieniony na bardziej przyjazny. Ma być dużo pozytywów.
Póki co, nadal kibicuję Joomla. O innych CMS się nie wypowiadam, bo będzie już nie na temat.

Piekielko.com - sklep z biżuterią etniczną / orientalną należącą do plemienia Kuchi z Pakistanu.

Kupisz: kolczyki, naszyjniki, naszywki, pierścienie, bransolety, torebki, etui, stroje i inne.

29 minut temu, hazael napisał:

Często odnoszę wrażenie, że WP najchętniej wybierają zwykle Ci, którzy są ograniczeni, niedouczeni, leniwi lub dali się ślepo namówić przez innych, którzy zazwyczaj poza korzystaniem z gotowych wtyczek i szablonów pod WP nic innego zrobić nie potrafią. 

Trochę się o sobie dowiedziałem. Poprawiłeś mi nastrój a już wcześniej był całkiem niezły, dzięki :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Godzinę temu, hazael napisał:

O właśnie dowiedziałem się że jestem ograniczony,niedouczony,leniwy, itd bo wybieram WP na darmowych hostingach ze względu na prostotę tego co chcę zrobić, parę minut i jakaś np. wizytówka gotowa.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Cytat

Co do Joomla -  jest obecnie zdecydowanie bezpieczniejszy i stosunkowo bardzo rzadko atakowany system CMS.

Piszą takie coś  zwykle Ci, którzy są ograniczeni, niedouczeni, leniwi lub dali się ślepo namówić przez innych.

Przez ostatni rok doory z tabletkami, podróbkami i innymi kwiatkami lądują głownie na Joomla. Wczęsniej owszem tak było, że na Joomla było wmniej wlamów bo i mnie stron na Joomla było. Polecam douczyć się....

p.s podoba mi się Joomla o wiele bardziej od WP bo WP w zasadzie nadaje się na bloga, ale to nie ma nic wspolnego, że ostatnio wlamy lecą bardzo bardzo często, wystarczy p[oczytać PiO. Jak douczysz się i poczytasz nie co forum, szczególnie te tematy gdzie na Joomla lądowaly dory z butami Nike, Puma, Adidas wtedy porozmawiamy, bo tak to....sam rozumiesz.

Możliwości konfiguracyjne dużo większe ma Joomla, w wersji podstawowej, bez dodatków. W WP chyba nawet żeby meta description wypełnić trzeba wtyczkę seo zainstalować. No ale WP jest wygodny żeby szybko coś postawić. 

Tak, zgadza się ale wyzywać innych od  

Цитата

ograniczeni, niedouczeni, leniwi lub dali się ślepo namówić przez innych

to tylko pokazuje poziom piszącego. Co do wlamów to na pewno duże włamy z instalwoaniem treści, kolakingu obecnie więcej jest na Joomla.

5 godzin temu, MaxPan napisał:

Co do wlamów to na pewno duże włamy z instalwoaniem treści, kolakingu obecnie więcej jest na Joomla.

Konkrety? Jakieś dane statystyczne? Bo "na pewno", to wszyscy kiedyś umrzemy. Reszty nie byłbym już taki pewny.

"Jak Feniks z popiołów..."

Projektowanie Stron Internetowych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności