Skocz do zawartości

Skrypt zliczający ilość wejść LONG TAIL

Blastowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem w temacie. Kiedyś było coś takiego jak xann stat (monitoring) i można było tym dopalić długi ogon (przy użyciu e-weblink). Dla tego zastosowania wydaje się to być idealne rozwiązanie. Nie używałem nigdy więc nie podam szczegółów. Wydaje mi się jednak, że skrypt zliczał wejścia z długiego ogona i co lepsze frazy podlinkowywał w weblinku (jakbym coś pomieszał to sorki).

A tak to każde statystyki z sortowaniem. Ja używam do tego analitiksa. Ustawiam datę od początku roku i sprawdzam przez które frazy wchodzili użytkownicy.

seowyszbanner.gif

Wejścia z długiego ogona to nie to samo co wejścia z konkretnych fraz. Ale generalnie chodzi ci o to, żeby statystyki pokazywały liczbę odwiedzin w rozbiciu na frazy? No to prawie wszystkie skrypty: Woopra, Stat24, Stat4U, AwStat, Piwik, cokolwiek.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

@Wilk - proszę, rozwiń swoją wypowiedź. Zawsze wydawało mi się, że dane wejście oznacza również daną frazę. Jeżeli nie jest to wejście type-in, to musi to być w takim razie z jakiejś frazy. Mogę się oczywiście mylić ale dobrze rozwiać wątpliwości w tym temacie.

seowyszbanner.gif

Chodzi mi o to, że mam kilku klientów do złapania na długi ogon, ale chcą rozliczać się z ilości wejść i potrzebuję coś co pozwoliłoby mi zliczać te wejścia. Dokładniej:

mam około 100 fraz i tylko te frazy mnie interesują i tylko z nich ma być zliczane wejście. Wiadomo, że jak tworzy się ogon, to on generuje kolejny ogon, a mnie interesują statystyki tylko z tych fraz co mam w umowie. Co wy używacie do zliczania takich fraz?

multikomto

@Wilk - proszę, rozwiń swoją wypowiedź. Zawsze wydawało mi się, że dane wejście oznacza również daną frazę.

Nie za bardzo wiem jak się ma Twoje pytanie do mojej wypowiedzi. Jeśli chodzi Ci o kwestię long taila, to pozycjonowanie na długi ogon nie oznacza tego, że wybierasz sobie kilkanaście/kilkadziesiąt konkretnych fraz zamiast kilku, tylko dążysz do tego, żeby strona było wysoko na jak najwięcej "nieprzewidywalnych" fraz.

@Blastowiec

Myślę, że pomogłaby odpowiednia regułka w Excelu, tyle, że sam na Excelu niezbyt się znam. Tak więc poszukaj takich statystyk, które mają eksport do CSV, a potem trza już pytać po forach na których siedzą właśnie excelowcy.

Darmowe programy

A czemu filtrować to dopiero w excelu? W Analytics też można stosować filtry i już przefiltrowane wyniki exportować, wystarczy kilka najprostszych wyrażeń regularnych, a gotowych przykładów i artykułów na temat filtrowania w GA jest w sieci na pęczki.

erepublik-badge-125x125.gif 125x125_2.jpg hekko.png

Mozn aużyć tego po lekkiej modyfikacji:

CREATE TABLE `refferer_keywords` (
 `keyword` varchar(200) NOT NULL default '',
`times_count` int(11) NOT NULL default '1',
`date` date NOT NULL default '0000-00-00',
 PRIMARY KEY  (`keyword`,`date`)
) TYPE=MyISAM;

<?

if(trim($_SERVER['HTTP_REFERER']) != '' && strpos($_SERVER['HTTP_REFERER'],'twojadomena.pl')===false){

parse_str($_SERVER['HTTP_REFERER'],$key);

if(strpos($_SERVER['HTTP_REFERER'],'google') !== false){			
	$q = $key['q'];	
}elseif(strpos($_SERVER['HTTP_REFERER'],'szukaj.wp.pl') !== false){		
	$q = $key['szukaj'];
}elseif(strpos($_SERVER['HTTP_REFERER'],'szukaj.onet.pl') !== false){		
	$q = $key['qt'];
}elseif(strpos($_SERVER['HTTP_REFERER'],'search.msn.com') !== false){		
	$q = $key['q'];
}elseif(strpos($_SERVER['HTTP_REFERER'],'search.yahoo.com') !== false){		
	$q = $key['p'];
}elseif(strpos($_SERVER['HTTP_REFERER'],'netsprint.pl') !== false){		
	$q = $key['q'];
}

if(isset($q) && trim($q) != ''){
	$link = @mysql_connect('host','login','pass');
	@mysql_select_db('db') || die();
	mysql_query($sql = 'insert into refferer_keywords (keyword, times_count, `date`) values (\''.mysql_real_escape_string($q).'\', 1, now())');
	if(mysql_affected_rows()<1){
		mysql_query('update refferer_keywords set times_count = times_count + 1 where keyword = \''.mysql_real_escape_string($q).'\' and `date` = now() limit 1');
	}
}
}
?>

Umieszczamy w footerze i pozniej tylko przekopujemy baze z danego okresu i fraz.

Zawsze wydawało mi się, że dane wejście oznacza również daną frazę.
Tego typu ststysyyki odczytują zawartość zmiennej środowiska HTTP_REFERER o ile ta ma wartość.

NP szukamy w google: pozycjonowanie stron

Wyniki są dostępne na stronie o adresie: https://www.google.pl/search?q=pozycjonowan...lient=firefox-a Wiec jeśli ktoś kliknie w SERP'ach na link prowadzący do naszej strony nasz serwer - PHP będzie mógł odczytać wartość HTTP_REFERRER która będzie zawierała adres strony z jakiej "wszedł" nasz odwiedzający. Mając takie dane za pomocą np PHP możemy wyciągnąć interesujące nas informacje.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion - dzięki za wytłumaczenie.

@Wilk - mnie chodziło o tą wypowiedź.

Wejścia z długiego ogona to nie to samo co wejścia z konkretnych fraz.

Czy przejście z serpa na naszą stronę nie oznacza kliknięcie w "jakoś opisany link", czyli frazę?

seowyszbanner.gif

@soprano - z wypowiedzi wilka wynika, że nie rozumie pojęcia długiego ogona.

Z punktu widzenia statystyk NIE ma znaczenia czy pozycjonujesz serwis jako główne słowa kluczowe na np "fotografia produktowa warszawa" i na takie zapytanie w SERP pojawia się główna strona tak zwany index pozycjonowanego serwisu czy jakaś podstrona np fotografia-produktowa-warszawa.html. Dla systemu statystyk będzie to przezroczyste gdyż nie ma żadnych informacji na ten temat w adresie referującym strony SERP. Przy odpowiednio napisanych statystykach możliwe jest uzyskanie dodatkowej inforamcji o nr strony na jakiej dane słowa kluczowe zostały kliknięte co wywołało akcje przejścia dalej - zmienna, start=0& itd start=40&...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

kontynuujac przyklad z 'fotografia produktowa warszawa' to ogon to takze 'fotografia produktowa warszawa wykonana dobrym aparatem' 'ladna fotografia produktowa okolice warszawy' 'fotografia produktowa warszawa jan kowalski' 'amatorki fotografia produkty warszawa' itd

ludzie czasami wpisuja takie wynalazki ze czasami mozna sie posmiac - wiec w tym wypadku pobieranie platnosci tylko za 'fotografia produktowa warszawa' a niepobieranie za inne podobne wynalazki ma malo wspolnego z ogonem

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

@soprano - z wypowiedzi wilka wynika, że nie rozumie pojęcia długiego ogona.

Uważasz tak tylko dlatego, ze zwrócilem uwage na to, ze pozycjonowanie na np. 50 _konkretnych_ fraz to nie to samo co dążenie do tego, żeby było dużo fraz z długiego ogona? Bo nie bardzo widzę gdzie w mojej wypowiedzi widac brak zrozumienia tego pojęcia, już raczej bym się tu doszukiwał problemu czysto komunikacyjnego.

Oczywiście przy tym pierwszym drugie wyjdzie samo z siebie, ale to nie znaczy, że to pierwszej jest tym drugim.

Darmowe programy

do wordpresa są konkretne wtyczki

-longtail

-seoboster light (darmowe) lub pro (płatne)

i w panelu administracyjnym masz całą listę podzielone na wg ilości i po kolei wg czasu wejścia z numerem podstrony z serpów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności