Skocz do zawartości

OmniADD v5 - Dodawarka do katalogów NOWOŚĆ

Kojotek_OX

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Kojotek, zgodnie z Twoja prośba przeniosłem pytanie z działu OF. Proszę o odpowiedź > dziękuje.

@noveum

Ad3) Update oprogramowania OmniFLASH (OA) – 10 USD (7 dni aktualizacji)

Prawie jestem usatysfakcjonowany z odpowiedzi na temat kosztów utrzymania OmniFLASH. Tylko jedno jest "ale"...???

Nie wiem, co ile dni zamierzasz wydawać Update? Mianowicie rok ma 52 tygodnie. Jeżeli byś wypuszczał aktualizacje załóżmy hipotetycznie co 7 dni to koszt utrzymania rocznego tylko "aktualnego oprogramowania" wyniesie: 52 x 10 = 520$ ...wyszło strasznie drogo.

Zakładam drugi scenariusz, że oficjalnie w roku będziesz wydawać np. 1 m-ąc płatny update, wtedy koszt roczny byłby 120$ ... już znacznie lepiej, a mniejsze update za free. ;)

Co w przypadku, gdy np. przez 6 m-cy nie będę używał OmniFLASH (jak pisałem wcześniej rzadko używam, ponieważ nie mam większej potrzeby), a potem chciał dokonać aktualizacji update? Będę musiał robić każdą po kolei, które wcześniej wyszły, płacąc za każdą jedną po 10$ (6 m-cy [24 tyg.] x 10$ = 240$ )? Czy może w danym momencie, kiedy będę chciał update, to tylko zapłacę 10$. (lub inny model naliczania za update po długim okresie nie aktualizowania OF - ewentualnie jaki?)

Ponadto jeszcze dopytam, aktualizacje z OA > OF dokonujemy pobierając plik instalacyjny OF, wrzucamy na serwer wraz z plikiem licencji (którą wydałeś mi do OA) i odpalam kreator konfiguracji (tak jak instalowałem OA)? Czy inaczej?

P.S. Nie systematycznie (w wręcz czasami sporadycznie) używam OmniADD. Dużo osób na tym forum zapewne też "od czasu do czasu". Chciałbym policzyć, ile faktycznie kosztować będzie mnie OF w użytkowaniu rocznie.

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

Na wszystkie pytania masz już odpowiedź w tym dziale - 2 posty wcześniej:

https://www.forum.optymalizacja.com/topic/124981-omniadd-v5-dodawarka-do-katalogow-nowosc/page__st__2595#entry1178754

Instrukcja:

Wymieniasz licencje

Pobierasz program

Instalujesz

A ogólnie na pytanie ile będzie aktualizacji etc to nawet nie będę próbował odpowiadać bo będzie tego tyle ile będzie tego wymagał program

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Wymieniłem licencję na PRO(OA), bo z OA i tak nie korzystałem, ale może OF mi się spodoba. I teraz mam pytanie. W jaki sposób przejść na wersję PRO (bo 100$ trzeba dopłacić) i do kiedy muszę to zrobić.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Gość R.U.Sure

Po przejścu na OF(OA) co z prywatnymi bazami i projektami w OA? Instalacja załatwia sprawę, czy przenoszenie we własnym zakresie?

Ponawiam pytanie, co z projektami z OA?

Po przejściu na OF wybrana wersja dostajesz darmowe aktualizacje przez określony czas np 90 dni (3 miesiące). Po zakończeniu okresu darmowych aktualizacji jeśli chcesz wykonać aktualizację oprogramowania dokonujesz opłaty 5 USD i możesz ponownie aktualizować oprogramowanie. W przypadku jeśli np masz v1 i potem wyjdzie v2 (a wyjdzie) to wykonujesz Upgrade za 30 USD ale wcale nie musisz tego robić jeśli nie chcesz - jedyny warunek jaki jest to że przynajmniej raz do roku wykonasz tą czynność

Czyli pierwszy UPGRADE (za 30 USD) w przypadku przejścia z OA na OF HOME należy wykonać w ciągu tych:

1. darmowych 90 dni, czy
  2. w ciągu roku od przejścia, czy
  3. w ciągu roku od końca okresu darmowych 90 dni?

KOLEJNE PYTANIE: Wystawiasz Fakturę, czy taki rachuneczek jak przy OA?

Hmm... czas na pytania instalacyjne ;), przeszedłem w OmniPanelu z OmniAdda na OmniFlash Pro (OA).

Pobrałem paczkę, na wszelki wypadek lickę i co dalej? Czy tak samo jak w przypadku upgrade'ów OA,

czyli nadpisanie w trybie binarnym plików, licencja.zl i zostawienie "starego" settings.php i ewentualnie .htaccess?

(w .htaccess mam dodatkową komendę do uruchamiania php 5.3) To wystarczy? No właśnie i co z bazami i projektami,

czy zostają czy trzeba się nimi zaopiekować "ręcznie"?

Pozdrawiam :)

Kasujesz stare OA. Wgrywasz pliki od OF i install.php i wsio. Podajesz tylko podczas instalacji dane bazy.

aaa ja miałem problemy jak podałem dane starej, pełnej bazy od OA. Założyłem nową i poszło.

Projekty przenosisz ręcznie :)

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Ktos z uzytkownikow kto przeszedl z OA na OF moze napisac jak wygladaja opcje dodatkowe w tym poobcinanym OF? Interesuje mnie CCL, moduly dodatkowe, etc bo tylko z tego korzystam i chcialbym te funkcje zatrzymac.

Jak zrozumialem przejscie z OA na OF wiaze sie ze zmianami licencji ktore skutkuja brakiem mozliwosci sprzedazy oraz utrata licencji w przypadku nie oplacania produktu conajmniej raz rocznie w wysokosci teraz 30usd. Czyli dostaje tak naprawde produkt ktory przestanie dzialac jesli nie bede go oplacal. W sumie biorac pod uwage ilosc "poprawek i aktualizacji" w waszych softach to oplacanie co miesiac wydaje sie wskazane ;)

Dodatkowo widze ze wzrosly oplaty za abonament i listy (tzn zostaly rozdzielone) i oplata w sumie wynosi 40usd za miesiac dla opcji abonamentowej.

search_auditor_500x80_bf.png

Ktos z uzytkownikow kto przeszedl z OA na OF moze napisac jak wygladaja opcje dodatkowe w tym poobcinanym OF? Interesuje mnie CCL, moduly dodatkowe, etc bo tylko z tego korzystam i chcialbym te funkcje zatrzymac.

Chcesz ? to Cię wpuszczę do testu na świeżą instalkę z OA na OF :)

a zgodne to z regulaminem ? :)

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

@Mario :) dzięki, ale...

...nigdy nie jest za pięknie:

1. Kiedyś polecałem hosting na netmark.pl pod omniadda, tanio ok. 40-50zł na rok, dobry support i w ogóle ok i bezawaryjnie. Oczywiście po przejściu na OF przy instalacji okazuje się że 2 z 15 chyba w sumie parametrów nie spełniają "norm" i w związku z tym muszę zmienić hosting na "sugerowany" przez Kojotka... Te błędy to:

Server test: max_execution_time is only 30 seconds. This script requires 60 s to work properly.

Extensions: Follow location is not available.

Ciekawe ile osób będzie musiało hosting zmieniać ;)

2. I tu sprawa kosztów - na hexcom.net trzeba wydać minimum 160zł netto za rok, w tym darmowa domena na .pl. co ciekawe gdy palnąłem się w czoło (po co mi ta domena) i zmieniłem opcję PRZED złożeniem zamówienia na "hostingową" to po płatności faktury szybkim przelewem, została mi zafundowana pierwsza opcja z domeną :/, i teraz się zastanawiam ile za rok zapłacę za jej przedłużenie... Najwyżej kupię od nowa hosting i uważnie sprawdzę, żeby był bez tej domeny. Do kosztów doliczmy sobie jeszcze (mówię cały czas o przejściu na OmniFlash Pro (OA) jakieś niezbędne aktualizacje, niech to będzie nawet 5USD co jakiś czas, obowiązkowy upgrade 30USD i okaże się że ktoś tu na nas pozarabia w ciągu roku na zasadzie "ziarnko do ziarnka"...

3. Nie czepiam się tu Kojotka - widzę tu zasadnicze zmiany w sofcie i mam nadzieję, że okaże się warty "abonamentu" czy jak to tam zwać. Poczekajmy na testy. Natomiast "darmowe" przejście jest tu w zasadzie pojęciem względnym bo jak widać "ręka rękę myje", ale zdolności marketingowych i "kasotwórczych" nie sposób twórcom softu odmówić. Szczerze mówiąc wolałbym zapłacić raz jeszcze nawet cenę jak przy zakupie OA a nie dawać się ciukać co chwila na drobne kwoty.

4. Oferta że można zostać przecież na OA i nikt nikogo nie zmusza do przejścia na OF jest śmieszna. Pewno, można też jeździć maluchem, ale nie nadąży się za mercedesem. A kwestia wersji "Home" to chyba przedwczesny kawał na 1 kwietnia, bo kto będzie używał takiego softu, żeby sobie pozycjonować własną stronę (niekomercyjnie)? Lepiej zakupić sobie w ciągu roku 2-3 razy blasta od kogoś wyzbieranego na PiO i wydać na to kilkadziesiąt złotych...

A na koniec po przemyśleniach i uwagach pytanie bo dawno nie przenosiłem instalacji:

Czy jeśli skasuję instalację OA na netmarku i nową zainstaluję na hexcomie (zakładam, że pliki wgrywam razem z licencja.zl) to jest to OK? Czy trzeba wcześniej jakieś ruchy w OmniPanelu wykonać?

Dziękuję

@Paweł Sokołowski - Nie potrzebujesz kupować baz premium gdyż OF sam potrafi je robić bez problemu - OF jest samowystarczalnym oprogramowaniem które będzie poprawnie działać bez aktualizacji natomiast faktem będzie że np mając starą wersję OF nie odpalimy nowego moda pisanego dla wyższej wersji OF

@mario1973 - Przy instalacji miałeś wyświetlaną licencję w której jest zapis że nie wolno udostępniać swojej kopi osobą trzecim (od zawsze był taki zakaz :P ) z zaznaczeniem że pracownik właściciela licencji (wersja PRO/PRO+/PRO (OA) ) nie jest osobą trzecią i może korzystać z takiej aplikacji

@zakręcony - Aż tak dobrze to nie będzie :P

@seogreen

Ad1) i Ad2) Te dwa parametry są bardzo ważne dla działania aplikacji i przy parametrach jakie masz skuteczność spada co najmniej o 200 - 300% + wydłuża się czas dodania do tej samej bazy co najmniej dwukrotnie + pewne rzeczy będą nie osiągalne do wykonania - podsumowanie twój hosting jest do xxxx a zakupić konto możesz w dowolnej firmie - my TYLKO podpowiadamy który hosting na 10000% jest kompatybilny i czekamy na kolejne firmy które poddadzą się naszym testom i będą mogły być na liście kompatybilnych serwerów

W panelu wymieniasz licencję OA na OF

Pobierasz pliki i instalujesz

Tyle

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności