Skocz do zawartości

zmiana dns

Regmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcialbym zmienic serwery nazw ale tak by jak najkrocej trwala przerwa w funkcjonowaniu strony. O ktorych godzinach sa zmiany i ile czasu przed aktualizacja dnsow przypisac nowe serwery nazw. Musze odparkowac wczesniej domene z serwera bo inaczej nie przyjmie zmian, mimo ze nawet w whois widze nowe dnsy. Dlatego nie chce miec kilka godzin przerwy w dzialaniu strony.

domeny .pl bardzo dlugo rozpowczechniaja wpisy przeszlo 12h co innego domeny globalne np ja parkujac na godaddy.com domene mam za kilka minut. Tez chetnie uslysze jakies rady jak to zalatwic z tymi .pl ja ostatnio jak przenosilem forum to odpalilem na obu hostingach skrypt a baze mialem jedna na starym hostingu (nie kazdy zezwala na podlaczenie sie do bazy z zewnatrz) jak zobaczylem ze skrypt juz rusza z nowego to zamknolem na chwile i przenioslem baze.

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

zmana w nask nie trwa juz tak dlugo,

wiem ze sa napewno 2 updaty w nasku

jeden cos o 17:

wiec zrob delegacje kolo 16:

Po drugie aby w czasie przerwy(propagacji) nie stracic ruchu to:

Przenies caly serwis na nowe DNS tzn tam gdzie bede kierowaly dns ale i zostaw na starych.

W taki sposob nie stracisz ruchu, bo strona bedzie widoczna na starych i nowych dnsach.

Zanim rozpropaguja sie nowe DNS i to nie jest zalezne od tego czy sa to COM czy PL.

Kiedy nastepuje update DNS np w NASk nie oznacza ze inni ISP maja takze update, tzn wlasnie ze DNS musi sie rozpropagowac.

Dosc czesto bywa tak ze nowy DNS juest juz widoczny a uczesci userow nie bowiem posiadaja scachowane DNS.

Gdy szukamy domeny strona.pl nie wyobrazam sobie kazdorazowego odpytywania DNS. takie informacje sa cachowane.

W celu skasowania cachu dns w winxp np nalezy wpisac ipconfig/flushdns.

Tak czy tak - robisz delegacje a na starym dns nie roibisz zmian przez 24 H.

w taki sposob nie stracisz nawet drobiny uzytkownika

Przenies caly serwis na nowe DNS tzn tam gdzie bede kierowaly dns ale i zostaw na starych.

W taki sposob nie stracisz ruchu, bo strona bedzie widoczna na starych i nowych dnsach.

Zanim rozpropaguja sie nowe DNS i to nie jest zalezne od tego czy sa to COM czy PL.

dokłądnie tak

równiez taką metodę polecam i stosuję.. zmiana jest właściwie niezauważalna..

w.

Lubię kiedy kobieta...

a tak ogólnie, to nie chce mi się q**** pracować.. ma ktoś sprawdzony system motywacyjny?

| serwery, hosting

| ogłoszenia bezpłatne

| katalog stron

ja wczoraj ok 20 zmienilem delegacje, dalem na nowy adres strone, zostawilem na starym tez strone (jest nadal zaparkowana). W dns.pl robiac whois pokazuje mi nowe dnsy, natomiast domena odwoluje sie caly czas do starych dnsow(zaparkowana domene na poprzednim serwerze) . Czy zostawic tak jak jest a czas zrobi swoje, czy lepiej ok 16 odparkowac domene na starym serwerze?

zostaw.

A skoro zrobiles wczoraj

to prosze zrob u siebie

ipconfig/flushdns

zrobilem korekte bo zle podalem komende

bo zapewne domena jest juz widoczna tylko jak pisalem wyzej masz cachowany DNS i odpytuje inne IP.

DNS to nic innego jak tlumacz nazwy na IP komputera.

DNS musi ulegac cachowaniu bo w inny sposob zabiloby sie kazdy DNS i niebylby tak wydajny.

Wiec jezeli user z neo pyta o domene xxx to za 2 razem nie pyta juz dns tylko cachu na swoim kompie.

Pozatym moze czas pomyslec nad korzystaniem np z DNS jak w Az.pl

posiadasz staly DNS. zmienia ci sie maszyna na ktora przenosisz serwis www to tylko zmieniasz IP.

Unikasz koniecznosc oczekiwania na zmiane delegacji jak i propagacji dns.

Bowiem jak pamietam w Az dns resetuje sie co 30 min, Twoja nowa lokalizacja bedzie widoczna max 30 min od zmiany.

komende zrobilem i nic ;) Jestem w az.pl. Gdzie mozna to sobie ustawic z tym stalym dns?

Chyba ze ja tylko widze ze nic sie nie zmienilo.

Czy na glownej vgb.pl pisze w iperwszym newsie Free Games Online czy Great Free Games Online. Powinno byc z Great. Robiac whois na dns.pl wychodz ze mam nowe dnsy.

Chyba bede musial jednak znow odparkowac ze starego serwera domene bo nie zadziala :D

Mam tak:

Great Free Games Online

In our site you can find free full version games, games online, funny flash films. You can download newest free software and polish version programs.

Na naszej stronie znajdziesz darmowe, pełne wersje gier, gry online, filmy flash. Możesz też pobrać najnowsze, bezpłatne oprogramowanie i polskie wersje programów.

Wiec mam chyba tak jak chciales.

Nie wiem co kombinujesz z tymi dns ;-)

Zaparkuj na spokojnie na serwery DNS skieruj na Ip twojego serwera i zaczekaj az sie wszystko rozlokuje, nastepnym razem zyskacz mniej stresu pozatym sam serwer jest na POLPAKU ;-)

Czy zostawic tak jak jest a czas zrobi swoje,

zostaw i czekaj

Free Games Online czy Great Free Games Online

wszystko jest ok - widać Great Free Games Online

jeśli Ty chcesz widzieć serwis wyłącznie z nowego hostingu to wpisz w pliku hosts nowy IP i domenę, zrestartuj przeglądarkę i odpal stronę. jesli restart przeglądarki nie wystarczy użyj ipconfig/flushdns , ewentualnie zrestartuj kompa

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

nie, napewno w NASK nie jest raz dziennie.

To ze nie widziales nie bylo kwestia aktualizacji w NASk tylko propagacji DNS a to całkowicie odmienna sprawa.

Dlatego jak pisalem wyzej niema wplywu czy to jest domena PL czy COM wzgledem delegacji.

Poprostu globalne maja czestyszy update ale propagacja trwa zazwyczaj tyle samo, nastepnym razem zrob wszystkie wskazowki ktore wskazal piotrek

ale powinno wystarczy wyczyszczenie lokalnego dns za pomoca komendy ktora uzyles

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności