Skocz do zawartości

Kupno domen i błyskawiczny spadek PR po postawieniu Wordpress-a

glina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panów,

Zastanawiam się nad jedną rzeczą, zakupiłem parę domen na dropped.pl , domeny sprawdzone, bez fake-a.

Jedna domenka miała PR3 pozostałe dwie PR2. Troche zapewne wisiały na aftermarkecie ale PR się nie zmienił. Zainstalowałem wordpressa celem postawienia precelka. I tutaj niespodzianka, po postawieniu wordpressa, zgraniem z analyticsem i webmaster toolsem zauważyłem nagły spadem PR.

Domena z PR3 -> PR1, PR2->PR1

Tylko jedna domena się utrzymała z PR 2 jak narazie cisza.

Co może być powodem tak nagłego spadku PR ? To że dorzuciłem do Webmaster Toolsa google zarejestrowało że jest nowy właściciel ? Hmmm

Często czeka się miesiącami na aktualizację PR a tu nagle taki spadek.

I tak na marginesie jak się ustrzec spadku PR przy zakupie domeny i stawianiem precelka a w takim przypadku czy jest sens się bić o domeny z wysokim PR na precle jak i tak momentalnie PR spadnie bo jak wiadomo momentalnie nie będziemy mieć tysięcy artów.

w skrócie mówiąc sprawdza się IBL dla domen bo czasami linki znikają :) należy być na to przygotowanym ;) - szczególnie przy kupnie domen z historią

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

w skrócie mówiąc sprawdza się IBL dla domen bo czasami linki znikają :D należy być na to przygotowanym :) - szczególnie przy kupnie domen z historią

No ok powiedzmy ze kupujemy domene która ma np 500 IBL, sprawdzamy i okazuje się że 200 linków już nie ma a 300 linkuje ale do podstron naszej domeny których aktualnie my już nie mamy, czyli będą to 404. Co w takim przypadku te linki kierujące do naszej domeny na 404 jakoś się liczą ?

jeszcze mi kiedyś koledzy i koleżanki pisali , że czasami jeszcze jest mini uptade ale w twoim przypadku no to globalny uptade ;P

W sumie nie wydałem majątku na domeny ale peszek, najważniejsze ze PR docelowych stron nie spadł tylko przeciwnie :wow:

No ok powiedzmy ze kupujemy domene która ma np 500 IBL, sprawdzamy i okazuje się że 200 linków już nie ma a 300 linkuje ale do podstron naszej domeny których aktualnie my już nie mamy, czyli będą to 404. Co w takim przypadku te linki kierujące do naszej domeny na 404 jakoś się liczą ?

W takim przypadku zrób przekierowanie 301 z nieistniejących podstron. Jeśli stawiasz zaplecze na WordPressach to polecam wtyczkę Link Juice Keeper.

Ja miałem niestety to samo. Domena 10 letnia z pr 4 kupiona za grosze bo u rejestratora :). Przy update pr wyzerowało. Może dla tego że treść i tematyka inna więc g się zorientowało, że to już nie ta strona którą wyliczał na pr 4. Najgorsze że miałem przywrócić starą treść bo znalazłem w internecie kopie serwisu ale nie miałem czasu :)

Programowanie aplikacji internetowych, zaawansowane portale, autorskie sklepy i skrypty na potrzeby SEO - seotarget.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności