Skocz do zawartości

Przeniesienie mocy z domeny

Darek82

Rekomendowane odpowiedzi

Warunki początkowe

Dane są dwie domeny, które pozycjonuję na identyczne frazy:

1. domena1, właścicielem jest mój klient, wiek domeny 2 lata, frazy są na pozycjach 30 - 60

2. domena2, ja jestem właścicielem, wiek domeny 3 lata, frazy są na pozycjach 1-10

domena2 została przejęta przeze mnie, poprzedni właściciel jest winny swoim klientom grube pieniądze (to będzie ważne za chwilę).

Pytanie:

Jak przenieść moc z domena2 na domena1?

Problem:

Moc trzeba przenieść bez użycia przekierowania 301. Kiedy zrobiłem 301, dłużnicy po wejściu na domena2 byli przekierowywani na domena1 i dzwonili do właściciela domena1 (mojego klienta) z pretensjami, bo myśleli że to on jest im winny pieniądze. Już po pierwszym dniu przekierowania mój klient zadzwonił do mnie abym zdjął przekierowanie 301, bo telefony się urywają i każdy dzwoni bo myśli że rozmawia z poprzednim właścicielem domena1, który jest im winny pieniądze.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

To jedyne co możesz zrobić to podlinkować stronę klienta. A to niestety nie jest to samo.

Może dać przekierowanie z jakimś parametrem - żęby w takim przyp[adku pojawiła się informacja, że strona A nie ma żadnego związku ze stroną B i jej właścicielem - taki disclaimer dla tych co przyszli z przekierowania?

Dawałem linki z domena2 wskazujące na domena1, ale po 2 miesiącach pozycja domena1 nie zmieniła się wcale, co mnie trochę dziwi.

A z tym przekierowaniem html + alert js, to jak traktuje to google? W sensie czy to jest testowana metoda? Bo rozumiem, że przekierowanie ma nastąpić dopiero wtedy, kiedy użytkownik kliknie na "ok" w alercie. Mógłbym to sam przetestować, ale wpływ przekierowania widać dopiero po miesiącu, więc...

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Oczywiście, że działa, i nie ma problemów przy odmiennych treściach (potwierdzone testami).

Nie jest to idealne rozwiązanie, ale na pewno lepsze od proponowanych refresh'ów (bez przenoszenia mocy) czy cloakingu (groźba bana, filtra).

Z chęcią dowiem się o lepszej metodzie:)

|Nawet jeśli, to treść obu stron musi być identyczna, a nie o to tutaj chodzi.

mimo wielu takich przypadków, nigdy nie spotkałem się z karą za stosownie takiego rozwiązania, a za cloaking tak, Gogle tylko zaleca, by stosować canonical w przypadku identycznych, podobnych tresci, ale respektuje inne użycie canonicala.

takie rozwiązanie przeniesie moc (przynajmniej część) z domena2 na domena1?

jeśli mówisz o canonicalu, to tak, potwierdzone mam przeniesienie pozycji za jago pomocą. Tym samym - mocy.

Jestem skłonny przyjąć, że nie przenosi tak dużo mocy jak 301, ale w moich przypadkach pozycje zostały na tych samych miejscach, czyli 100% mocy przeniesione.

• 2 miesiące temu...

Jak długo trzeba czekać wyniki działania canonical'a? U mnie po ponad miesięcu pozycje obu stron pozostały mniej więcej takie same. Nadal obie strony są widoczne w indeksie google.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności