Skocz do zawartości

MySQL - pytanie

uktopwebsites

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm

Mam dwie tabele listing i panstwa

Z tabeli panstwa chcialbym wydobyc kolumne o nazwie title i cat

Kolumna title zawiera nazwy miast a cat unikalne id dla kazdego miasta

Tabela listing zawiera kolumny city z nazwami miast i kolumne state ( z unikalnym id dla kazdego panstwa wojewodztwa ) .

Zapytanie do bazy musialoby

wynikiem mialoby byc wyswietlenie listy miast z kolumny city ( tabela listing - przy czym miasta sie powtarzaja wielokrotnie - wiec cos w rodzaju DISTINCT - zeby sie nie powtarzalo ) z jednoczesnym wyciagnieciem wartosci z tabeli panstwa kolumny cat - jako id ( potrzebne do podlinkowania tej listy miast ) z jednoczesnym porownaniem WHERE city = title i wtedy nadaje odpowiednie cat do podlinkowania .

Zeby sprawe nieco zagmatwac mam jeszcze zmienna ktora odpowiada za wojewodztwo $wojewodztwo ktora jest inna w zaleznosci od wyboru wojewodztwa .

Lista wiec wyswietlana miala by byc na podstawie porownania

Select city, state, from listing where state LIKE '$wojewodztwo-___' - to zeby wyswietlic wlasciwa liste co do wojewodztwa .

ale jednoczesnie potrzebne sa wartosci z innej tabeli przyporzadkowane na podstawie porownania nazw ( city i title ) gdzie potrzebuje cat - jak wspomnialem do utworzenia url dla wyswietlonej listy miast .

Select cat , title from panstwa where title = city z tabeli listing .

Reasumujac - mam jakby dwa zapytania

Select city, state from listing where state LIKE '$wojewodztwo-___'

Select cat , title from panstwa where title = city z tabeli listing .

Jak to polaczyc razem zeby wyswietlilo liste ?

Kancelarie Prawne caly Swiat Solicitor Right Solicitors UK - Zapraszamy do Bed and Breakfast Exmoor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności