Skocz do zawartości

htaccess i po co krotkie linki

Advance202

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prowadzimy ze znajomym serwis internetowy i ostatnio zmuszeni jestesmy do zmiany konstrukcji odnośników. Moja to wina ponieważ przeładowałem htaccess przepisując każdy link osobno i teraz trzeba to zmienic. Włączyłem w systemie CMS (zikula) krótkie linki, ale mam problem, bo wstawia mi w adres nazwę modułu. Zmieniłem nazwę modułu na polską, przyjazną, ale znajomy i tak uważa, że ma to niekorzystny wpływ na pozycję w wynikach wyszukiwania. Przykład, o którym piszę:

mojadomena.pl/artykuly/pierniki (1)

powinno być:

mojadomena.pl/pierniki.html (2)

czy to co przepisał portal (1) może być ponownie przepisane w htaccess do tej drugiej formy (2)? Próbuję to zrobić od kilkunastu godzin, ale .. :good:

i trochę przewrotnie: czy odnośnik mojadomena.pl/artykuly/pierniki będzie się gorzej pozycjonował od mojadomena.pl/pierniki.html? Czy jest sens bawić się w skracanie linków do granic wytrzymałości? Tym bardziej, że ponieważ wersję (1) generuje CMS to z automatu link pojawia się w tej formie w wielu miejscach. jeśli przepisze w htacces to trzeba będzie ręcznie obsługiwać linkowanie.

Ja bym się nie bawił, jeżeli się nie da skrócić linku, chociaż to jest bardzo korzystne to zostaw /artykuł/pierniki, chodzi mi o to, żebyś się nie zapętlił w tym htaccess :)

My-seo.pl - Katalog

Kosmetyki są wszędzie :)

Htaccess może zamienić odnośniki z mojadomena.pl/pierniki.html na mojadomena.pl/artykuly/pierniki

Tylko jest mały szkopuł - takie przekierowanie mozęsz zrobić tylko dla jednego modułu, reszta będzie z nazwą modułu.

Ponieważ w samym odnośniku nie masz wyszczególnionego modułu.

REwriteEngine On
RewriteRule ^([^/]+\.html) /artykul/$1 [NC]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności