Skocz do zawartości

Lepiej linkować jednowyrazową frazę czy rozbudowaną?

messina

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałam się zapytać czy jak pozycjonuję np. na frazę psychologia (oprócz tej frazy pozycjouję też na ciekawostki, dla kobiet, dla dziewczyn, portal dla kobiet, portal psychologiczny) to jako frazę pozycjonującą powinnam podawać słowo psychologia, czy lepiej np. psychologia kobiet albo psychologia dla dziewczyn (wówczas wypozycjonowałoby się również na frazę dla dziewczyn) albo np. jak chcę pozycjonować portal to powinnam linkować frazę - portal psychologiczny dla dziewczyn? Chodzi o to, że fraza psychologia i portal są dla mnie ważne i czy linkując taką rozbudowaną frazę ta pojedyńcza fraza nie miałaby niższej wartości i gorzej by się nie wypozycjonowała?

Przepraszam mojego kolegę z gg, że takie pytanie zadaje :) ale chciałam się więcej dowiedzieć na ten temat... i nie mogę tego do końca ogarnąć jakoś.

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Lepiej mieć zróżnicowane linki. Jeżeli się da, to dodawaj coś dodatkowego do swojej frazy.

Musze jednak dodać, że nie spotkałem się nigdy z filtrem za linkowanie na jedną frazę. Tak też można linkować ale z logicznego punktu widzenia lepiej różnicować.

seowyszbanner.gif

Da się. Wszystko trzeba jednak robić z głową. Jak nie chcesz nic dodawać do frazy to po prostu pozycjonuj np. na 3 frazy.

Przykład: Prowadzisz warzywniak w Ciechocinku i chcesz go pozycjonować

Możesz sobie pozycjonować np. na frazy: warzywniak, warzywniak Ciechocinek, warzywa Ciechocinek, Ciechocinek warzywniak, Ciechocinek warzywa itd.

seowyszbanner.gif

To wiadomo że będzie trudniej

EDIT:

Dlatego na długi ogon się wybiera tyle fraz żeby ilość wejść była podobna

Przykład:

1 trudna fraza daje ci 3000 wejsc

1 mniej trudna daje ci 300 wejsc

Pozycjonujesz 10 mniej trudnych i masz tyle samo wejść co w trudną

Niektórzy mówią, że dobry programista django jest na wagę złota. Zapraszam Cię na mój blog prawiący o informatyce.
Najlepsze suchary w sieci.

U mnie to tak nie działa, bo moja mniej trudna fraza ma bardzo mało wejść - 35, 10, 15

Edit.

Chodzi mi o siłę linka - czy w linku portal psychologiczny dla kobiet fraza portal ma moc mniejszą niż link pojedynczy - portal.

U mnie to tak nie działa, bo moja mniej trudna fraza ma bardzo mało wejść - 35, 10, 15

Edit.

Chodzi mi o siłę linka - czy w linku portal psychologiczny dla kobiet fraza portal ma moc mniejszą niż link pojedynczy - portal.

Linkuj podstrony bo dzięki temu możesz zyskać sporo wejść.

Darmowe szablony pod SEOKatalog

Darmowy katalog stron - dodaj swoją stronę!

Ja bym zrobił tak:

linkowanie w stosunku 1:5

*fraza ogólna "psychologia" - 5 linków

*fraza dodatkowa "psychologia kobiet" - 1 link

i wymieniać frazy dodatkowe, zawierające słowo psychologia, jednak moim zdaniem nie większe niż 3 wyrazy.

Taka propozycja łączy to co powiedzieli koledzy, z moim doświadczeniem i dość dobrze się sprawdza :)

ale sam musisz próbować, jednak pamiętaj, że nie linkuje się domeny tylko jednym anchorem...

My-seo.pl - Katalog

Kosmetyki są wszędzie :)

Linkując frazę "portal psychologiczny dla dziewczyn", samo "portal" też się w pewnym stopniu pozycjonuje, ale dużo słabiej. Jeśli zależy Ci na tej frazie, linkuj i tę długą (ktoś to w ogóle wpisuje w G?) i sam portal (jesteś pewna, że to dobre słowo kluczowe dla Twojej strony?)

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Linkując frazę "portal psychologiczny dla dziewczyn", samo "portal" też się w pewnym stopniu pozycjonuje, ale dużo słabiej.

Skąd takie wnioski? Zdaje się, że zdania są podzielone w tej kwestii.

EDYCJA

Mam kilkaset linków z anchorem "forum literackie" co daje mi pozycję w top5 na tę frazę, natomiast na "literackie" (niezbyt oblegana ;p) jestem na 500+

Ale jaki sens ma pozycjonowanie samego słowa "portal"? Przecież osoby, które wpiszą tylko to jedno słowo, niekoniecznie szukają tego właśnie co oferujesz. Ruch z tego raczej będzie niewielki. Ja zawsze zadaję sobie pytanie: co ja bym wpisał szukając takiej strony? Na pewno nie byłoby to pojedyncze słowo "portal", bo równie dobrze może być sportowy, medyczny itd. itp. Już szybciej "portal psychologiczny", ale to też nie jest dobry pomysł. Lepiej pozycjonować mocno zagadnienia, które pojawiają się w tekstach. Bo np. jeśli ktoś ma problem z wyrostkiem robaczkowym i chce coś znaleźć na ten temat, to nie wpisuje nawet "portal medyczny", ale wprost - "wyrostek robaczkowy", "wyrostek robaczkowy objawy" itd. itp. I tu też jest odpowiedź jakie frazy trzeba pozycjonować, szczególnie w przypadku portali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności