Skocz do zawartości

Sitemap a stronicowanie

miciskan

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam do Was takie pytanie. Tworzę sobie plik sitemap bezpośrednio na podstawie danych z bazy. Szybciej, łatwiej i automatycznie. Zastanawiam się czy warto w tym pliku umieszczać kolejne strony ze stronicowania.

Przykład:

www.dowcipy-zarty.pl

www.dowcipy-zarty.pl/1

www.dowcipy-zarty.pl/2

www.dowcipy-zarty.pl/3

...

Czy w pliku sitemap umieszczać tylko link www.dowcipy-zarty.pl czy wszystkie linki ?

Z założenia sitemaps ma służyć do dostarczenia dla wyszukiwarek wszystkich podstron które chcesz żeby zostały odwiedzone przez bota.

Warto dodać wszystkie podstrony, ew. zdefiniować dłuższy okres reindeksacji dla dalszych podstron jeżeli nie są aktualizowane.

To jest tak:

W pliku sitemap dla google mam oczywiście link do strony głównej, linki do każdej kategorii i linki do każdego dowcipu. Strona główna jak i kategorie mają stronicowanie (na każdej stronie wyświetla się po 5 dowcipów).

Mi się wydaje, że dodawanie każdej stronicowanej podstrony jest mało użyteczne bo i tak ulegają one zmianą i właściwie linki do kategorii i bezpośrednie linki do dowcipów pokazują całą zawartość strony.

Ale... google może trafić do wszystkich dowcipów tylko przeglądając linki ze stronicowaniem (np link do dowcipu z wybranej kategorii może znajdować się tylko na trzeciej stronie). No i tutaj się zastanawiam bo wydaje mi się, że dla google warto podać też linki ze stroniowaniem żeby łatwiej dotarł do linków do dowcipów.

Z drugiej strony linki do dowcipów i tak podaję w pliku sitemap.

Stronicowanie jest 1) dla uzytkownika, żeby nie miał kilometrowej strony, 2) dla googla żeby było troche więcej sajtu

Stronicowanie i tak Ci sie zaindeksuje i tak bo robot będzie po tym chodził, natomiast lepiej mieć linki do samych wpisów bo to jest najistotniejsze.

Sitemap ma ograniczony rozmiar - wiem że na początku sie wydaje ogromny ale ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności