Skocz do zawartości

Kolejna kancelaria w której jakis marny adwokacik myśli, że wymyślił super plan

aniec2

Rekomendowane odpowiedzi

Te klauzury są czasem po prostu debilne.

Możesz zmienić regulamin kiedy chcesz ale nie możesz zapisać w regulaminie " Zastrzegam sobie prawo do zmian w regulaminie "

Do rozpatrzenia reklamacji z powodu uszkodzeń w transporcie potrzebny jest protokół szkody > nie można zamieścić o tym informacji w regulaminie ...

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Niestety niektóre są debilne, dlatego wielu rzeczy po prostu nie należy w regulaminach umieszczać.

Jeśli chcesz zmieniać treść regulaminu, to go po prostu zmieniasz. A świata o tym nie musisz powiadamiać.

Co do reklamacji, to nie możesz w żaden sposób warunkować przyjęcie czy rozpatrzenie reklamacji.

Klient ma prawo zawsze ją złożyć. A że ją później odrzucisz jako bezzasadną, to już inna sprawa :rotfl:

To bubel prawny, bo jak widać pozwala na takie akcje. A sankcje za drobną pomyłkę są prawie jak przy handlu "zielskiem".

A najlepszym jest zapis, że nawet jak usuniesz klauzulę, to jeszcze przez pół roku mogą Cię za nią pozwać.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Mariusz - sklepu nie mam, ale od około 8 lat tworzę autorskie oprogramowanie dla dość dużego sklepu w PL, więc temat pośrednio mnie interesuje. Dodatkowo myślę, że za jakiś czas sam coś będę sprzedawać online - nie w sensie SMSów za wpis do katalogu ale oprogramowanie, więc powoli zaczynam się tym interesować.

A ja mam 2 pytanka :

-Co jeśli sklep tworzyła mi firma razem z grafiką , regulaminami , oprogramowaniem , a ja na tym sklepie tylko sprzedaje to kto może zostać osądzony ja jako właściciel sklepu czy firma tworząca mi sklep?

-Ile może kosztować taki regulamin bez żadnych klauzul niedozwolonych i czy polecacie jakąś kancelarię czy firmę która się tym specjalizuje ?

Pozdro

Ty odpowiadasz za treść i zawartość swojego serwisu ! Jeśli komus zleciłeś napisanie regulaminu i za reg dostałes sprawę masz regres i w postępowaniu cywilnym dochodzisz roszczeń w wysokości na ile Cię ktoś inny "złapał".

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Mariusz: dzięki za deklarację pomocy :D Co do sklepu - oni mają pomoc prawną etc., i pewnie mógłbym się od nich paru wartościowych rzeczy dowiedzieć, szczególnie że już kilka lat temu doczepił się do nich UOKiK kiedy zrobił pokazówkę polegająca na wytypowaniu i publicznym ubiczowaniu znanych sklepów - takich co to otrzymują nagrody etc. - żeby efekt był "medialny". Tak czy inaczej warto mieć wiedzę z różnych źródeł więc być może jeszcze się do Ciebie zwrócę.

W nawiązaniu do tematu:

[...]

Problem polega jeszcze na tym, że urzędnicy często kreatywnie interpretują przepisy na Twoją niekorzyść i żeby wygrać i udowodnić, że klauzula była dozwolona musisz przejść gehennę w sądach.

Tutaj przypadek z innej beczki ale bardzo dobrze to pokazujący, głupi, niesłusznie przyznany mandat przez policjanta, komenda oczywiście go broni mimo bezsensowności mandatu, dopiero sąd przynaje kobiecie racje - a to jest walka osoba vs policjant, co dopiero walka przeciwko UOKiK. W Polsce jest tak, że jak jakiś urzędnik chce Cię ud****ć przynajmniej na jakiś czas to Cię udupi i nikt mu nic za to nie może zrobić:

https://www.bielsko.biala.pl/2585,artykuly

Wg mnie powinno to wyglądać tak, że ludzie powinni zgłaszać niedozwolone zapiski w regulaminach prosto do UOKiK i to Urząd powinien podejmować dialog z przedsiębiorcą. Powinni wskazać nieprawidłowości w regulaminie, zaproponować poprawki i dać 30 dni na zmianę. Jeśli przedsiębiorca nie pofatyguje się ze zmianą, dopiero wtedy kara lub sąd.

Moim zdaniem powinny być gotowe szablony z najpopularniejszymi zapisami, każda firma by brała taki formularz odpowiedni dla swojej dzialalnosci i dodawala reszte wedlug potrzeb, wtedy bylaby o wiele latwiejsza praca jesli chodzi o weryfikacje punktow, poniewaz bysprawdzano tylko te dodane.

Wiem, ze takich szablonow byloby sporo, ale pomeczyli by sie raz i potem byloby juz latwiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności