Skocz do zawartości

Płaca minimalna 1,5 tys. zł.

Pawka

Rekomendowane odpowiedzi

Hicarian,

Wydaje mi się, że załamanie się rynku nie miało zwiazku z wolnym rynkiem. Wręcz przeciwnie, nie zapominajmy że bankami sterują rządy. Kto podnosi stopy procentowe w polsce? NBP, nie jest to instytucja wolnorynkowa tylko kontrolowana przez RP.

Ludzie biedniejsi w krajach zachodu mają tak samo, jeśli nie gorzej niż w Polsce. Jest ich po prostu mniej i tak tego nie słychać.

Zaglądając do historii można łatwo wydedukować że wolny rynek tylko przyczynia się do wzrostu gospodarczego, zwiekszenia zamorzności ludzi, poprawie bytu wiekszości ludzi.

( wszystkie miasta które były miastami wolnymi w okresie wolności rozwijały się szybciej od pozostałych - co nie znaczy, że nie było w nich biednych, żebraków itp )

Państwo opiekuńcze = złe państwo.

Popatrzmy na UK:

zasiłek = płaca minimalna + 150

Tak bardzo się opiekują że dużej ilości ludzi nie chce sie isc do pracy wcale.

Cały system państwa opiekunczego jest poroniony.

Wracając do postu wczesniejszego:

Jestem z wielodzietnej rodziny, nie bogatej. Dostęp do wiedzy jest dostepny dla wszystkich nie wszyscy wybieraja wiedze (czasami wolimy piwo + zasilek)

Moje sklepy online z sukniami slubnymi, wieczorowymi i sukienkami: Suknie Slubne i Suknie Wieczorowe Zobacz też: Portrety ze zdjęć.

• Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Co wcale nie przekresla tego dziecka mozliwosci zdobywania wiedzy. Mozliwe ze w wielu przypadkach ją ułatwia.

Ile czasu dzieciaki spędzają przy komputerze ucząc sie a ile marnując czas?

Tak to nie dotyczy wszystkich ale chyba zdecydowanej wiekszosci.

Ze mna do klasy chodził gość ktorego stać na PC nie było - co nie przeszkodziło mu być bardzo dobrym programistą.

Moje sklepy online z sukniami slubnymi, wieczorowymi i sukienkami: Suknie Slubne i Suknie Wieczorowe Zobacz też: Portrety ze zdjęć.

Żeby zdobyć wiedzę o BMW, jak je naprawiać serwisować itp wcale nie musisz być jego posiadaczem.

Jeśli masz BMW to wcale nie musisz mieć o nim wiedzy.

Tak samo jest z PC.

Nie mając PC możesz poświecić czas na opanowanie teorii a praktyke zdobyć w szkole, po lekcjach u znajomych. Stawiasz sobie cel i go wykonujesz. Mając na codzień PC w domu możliwe że nie był by moj kolega tak nim zainteresowany.

Napisz mi w jaki sposob brak "czegoś" ulatwia komus zdobycie przy pomocy "tego" czegokolwiek ?

a kto powiedział, żeby ograniczyć edukacje?

Nakłady na edukacje powinny być wysokie, ale też z ukierunkowaniem nauki, a nie teraz, zaje.. bissta reforma natworzyła gimnazjów i liceów ogólnokształcących. A żeby ludzie mieli prace powinno być wielu specjalistów w swoich dziedzinach. Nie muszą to być mgr, inz., wystarczą dobre technika i zawodówki, ale takie które uczą konkretnych zawodów, najlepiej współpracujące z sektorem prywatnym - możliwość dostępu do nowych technologii ( a nie jak teraz w samochodówce uczą naprawiać malucha).

Gdyby duże firmy zamiast płacenia ogromnych podatków miały możliwość utworzenia w szkołach kierunków kształcących w zawodach, których potrzebują to zarówno skorzystałaby gospodarka (zmniejszenie bezrobocia) jak i firmy, które dzięki wykwalifikowanym specjalistom miałyby większe możliwości rozwoju.

Z dostępem do kompa i netu też nie przesadzaj, bo zajęcia z informatyki mają już dzieciaki w podstawówkach. Jak kogoś nie stać na własny komputer to może śmiało chodzić na koła informatyczne organizowane w szkołach (wiem z własnego doświadczenia), na których się dzieciak jest w stanie się czegoś nauczyć, a nie tylko obsługi gier

Bo Państwo powinno dać... powinno regulować... A dlaczego mi Państwo nie chce dać, skoro pracuje dwa razy więcej niż przeciętni zjadacze chleba? Pracuje więcej, dzięki czemu gospodarka zyskuje, ale wg modelu socjalistycznego to im więcej pracuje tym mi więcej zabiorą. Czyli logicznie pan pod sklepem z piwem ma lepiej, bo nie dość, że nie zmęczy się, zdrowia nie straci (no chyba, że wątrobę) to jeszcze należy mu sie nalepiej zasiłek, ale na zadowalającym poziomie, może średnia krajowa?

Galeria Kawy i Herbaty CZARODZIELNICA - zapraszam po dobrą kawkę i herbatę w Łodzi
Stacja Kontroli Pojazdów Łódź
Druk na szklepanele szklane na ściany, obrazy na szkle

Widze, że cie zabolała dyskusja ze mną [...] A popieranie sie ludźmi z Pio to nie jest dla mnie żaden przekonywujący argument. Buduj dalej babki z piasku.

Tak boli mnie dyskusja na tak niskim poziomie. Dobrze, że to dział pogaduszki ...

Zgadzam się. Wole mieć BMW niż go nie mieć. Ale jak mam wybór zapracować sam na FIATA 126p albo dostać od rodziców BMW to większą radość sprawił by mi Fiat 126p

Państwo opiekuńcze powinno się skończyć lub zacząć się opiekować wszystkimi a nie tylko mniej zaradnymi obywatelami (lub leniwymi)

Państwo opiekuńcze powinno się skończyć lub zacząć się opiekować wszystkimi a nie tylko mniej zaradnymi obywatelami (lub leniwymi)

Czemu w takim razie najwyższy poziom życia notuje się w krajach gdzie panuje ten wredny socjalizm a podatki są wysokie ? (Norwegia,Szwecja,Dania,Finlandia)

polecam fragment świetnego wykładu o neoliberaliźmie. Tak prosto jak można , ale nie prościej :D

banalny

Dlatego że tam państwo opiekuje się też przedsiebiorcami, biznesmenami, firmami.

Dodam że w Norwegii nie ma czegoś takiego jak płaca minimalna!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności