Skocz do zawartości

Płaca minimalna 1,5 tys. zł.

Pawka

Rekomendowane odpowiedzi

Suknie Ślubne:

czyli nie jest z Ciebie taki liberał jak mówisz :D Ja bym chciał żeby państwo się firmami nie opiekowało , bo to jest zbędne. Jednak polityka fiskalna oraz REDYSTRYBUCJA środków publicznych tych państw jest prowadzona wzorcowo - i to jest właśnie klucz do dobrobytu. Warto zwrócić uwagę na to że w/w kraje mnóstwo pieniędzy ładują na różne niefartowne skutki związane z ich klimatem (ogrzewanie, odśnieżanie , technologie przesyłu (prądu,wody,gazu(!),telekomunikacja) w niskich temperaturach , budownictwo i wiele,wiele innych) , a i tak wyprzedzają kraje neoliberalne o kilka , jak nie kilkanaście długości. Nie mówię już o ogromnych wydatkach na ochronę środowiska). Co z tego że 5% najbogatszych Duńczyków jest o wiele biedniejsza od 5% najbogatszych amerykanów ? Skoro 80% najbiedniejszych Duńczyków bije na głowę 80% najbiedniejszych amerykanów (szeregując ich od najbiedniejszych do najbogatszych).

• Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

banalny:

Ja też bym chciał żeby państwo się firmami nie opiekowało.

Albo raczej opiekowało przez nie utrudnianie im prowadzenia działalności.

Jeśli chodzi natomiast o opieke nad obywatelami to dlaczego zaradny obywatel ma być skubany z każdego grosza a łazęga ma dostawać $$$ ??

W Norwegii z tego co wiem podatek jest ustalany dla każdego osobno. (nie twierdze że jest to dobry czy zły system i nie twierdze że są to małe podatki)

Sprawa sprowadza się tylko do nieumiejętnego gospodarowania kasą.

Nie raz mi się zdarzyło że mój realny budżet nie został wykorzystany na określone zadanie a zadanie zostało w 100% wykonane. W gospodarce Polski chyba się takie przypadki nie zdarzają? (poprawcie jeśli słyszeliście o jakimś przypadku )

Moje sklepy online z sukniami slubnymi, wieczorowymi i sukienkami: Suknie Slubne i Suknie Wieczorowe Zobacz też: Portrety ze zdjęć.

możliwość dostępu do nowych technologii ( a nie jak teraz w samochodówce uczą naprawiać malucha)
... zajęcia z informatyki mają już dzieciaki w podstawówkach.

Tylko że są to takie same zajęcia jak z tym wspomnianym maluchem powyżej. Często jest tak że informatyki uczą (a raczej przerabiają program z książki) naczyciele ktorzy sami nie mają kompa w domu :D

Jak ktoś sam nie bedzie się angażował, to w szkole niczego go nie nauczą.

.

Hicarian, zanim napiszę dłuższy post, pozwolę sobie - Przedsiębiorco broniący wzrostu płacy minimalnej - spytać, ile osób zatrudniasz na Umowę o Pracę w przeliczeniu na pełne etaty, ile średnio zarabiają netto, czy są zadowoleni z tego że zarabiają tak dużo i czy Ty jesteś zadowolony z tego, że płacisz niewiele? :-)

Pozdrawiam, J.

Wszystkim tym etatowcom, którzy bronią wzrostu płacy minimalnej albo uważają, że powinni zarabiać więcej, proponuję założenie firmy i płacenie pracownikom wg Waszego uznania.

Gwarantuję Wam, że spostrzeżecie, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

W ogóle taki mały offtop, ale czytając dzisiaj ten topic nie wiedziałem czy mi się to przyśniło, czy nie: https://wyborcza.pl/1,76842,7805077,Macenie..._na_ZUS_za.html

W ogóle taki mały offtop, ale czytając dzisiaj ten topic nie wiedziałem czy mi się to przyśniło, czy nie: https://wyborcza.pl/1,76842,7805077,Macenie..._na_ZUS_za.html

Problem nie jest z wysokością składki ZUS ale ze świadomością że są to pieniądze wyrzucone w błoto bo:

Po pierwsze nie idą na nasze emerytury ale na obecnych emerytów

Po drugie nie są w żaden sposób inwestowane

Po trzecie każdy młody człowiek którego spotkasz na ulicy i spytasz o ZUS odpowie Ci że zanim doczłapie do swojej emerytury to ZUS się zawali (zostaną po nim tylko te piękne gmachy co sobie wybudowali :))

Po czwarte (i to jest chyba najważniejsze) w skład tych wszystkich składek społecznych które potocznie nazywamy "ZUSem" jest nie tylko składka emerytalna ale również składka rentowa (a rencistów w tym kraju mamy naprawdę sporo i to młodych hehehe), składka chorobowa (na absurdalnych zasadach że chory otrzymuje 80% swojego uposażenia zamiast stałą stawkę), ubezpieczenie wypadkowe. Prócz tego bulimy także jakże magiczny "Fundusz Pracy" żeby Urzędy Pracy miały za co istnieć (oczywiście pytania czy ktoś kiedykolwiek dostał tam jakąś uczciwą pracę chyba zadawać nie muszę ? ;))

Po piąte jest w tym kraju sporo zawodów "emerytalnie uprzywilejowanych" jak choćby policjanci o których się tyle mówi ale także prawnicy o których się nic nie mówi :P

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Ponad 400 tys. urzędników którym trzeba wypłacać co miesiąc pensje - dodatkowo z założenia pracownik na państwowym garnuszku jest mniej wydajny od pracującego w sektorze prywatnym, tysiące głupich, zagmatwanych przepisów krępujących działalność gospodarczą.

Niższa niż na zachodzie wydajność pracy - przez zacofanie technologiczne, ekonomiczne (nieznajomość podstaw ekonomii), kultury pracy - czyli nieufność w stosunkach międzyludzkich, wszechobecne cwaniactwo i robienie w ch* jeżeli się tylko da.

To są wg. mnie przyczyny, że Polsce nie zarabia się tyle ile w Niemczech, Anglii, Skandynawii.

@dMien

Przed wyborami już drugi raz widzę taką akcję :)

Polacy sami już dawno wpadli na pomysł ZUSu za 120zł i przenoszą firmy za granicę :P

Chodzi Ci o pracę etatową w innym kraju unijnym?

Jeśli chodzi o optymalizację podatkową na Cyprze (bardzo popularna opcja), furtka ta zostanie niebawem zamknięta. ;)

Płaca minimalna w Polsce w stosunku do np. cen paliwa, kosztów sądowych, korzystania z kart płatniczych, autostrad i innych jest po prostu skandaliczna i chyba stosunek ten jest najgorszy w Europie. Podniesienie płacy minimalnej o 100 zł niczego tu nie zmieni.

Top-Tools.pl - sklep internetowy - spawarki transformatorowe MMA, inwertorowe TIG, półautomatyczne MIG, MAG, FCAW, prostowniki akumulatorowe, elektronarzędzia, przyłbice, elektrody

Oj dawno mnie tu nie było....

Po pierwsze chyba w tej rozmowie ludzie zapominają że 1500 zł jest brutto a nie netto, bo teraz jest trochę ponad 1300 brutto

Jak widzę tutaj komentarze, to żal du**ę ściska. Pracuję na stażu za 890 zł (z UE), a więc tyle ile dostaje osoba z najniższą krajową. Na prawdę popracujcie za takie pieniądze, gdzie szefowie wymagają cudów "bo jesteś naszym pracownikiem" to porozmawiamy o tym co to znaczy upodlenie.

Żadna praca nie hańbi ale zarobki już tak.

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności