Skocz do zawartości

Płaca minimalna 1,5 tys. zł.

Pawka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Według pracodawców, to każda kwota dla pracownika jest za duża. Najlepiej, gdyby jeszcze pracownik dopłacał właścicielowi firmy, za to że może u niego pracować.

Prawda jest taka, że na dobrych pracownikach, nie ma co oszczędzać, ale w Polsce jest na tyle dziwnie, żeby zatrudnić kogoś za grosze, i żeby robił za 10. A prawda jest taka, że gdyby nie pracownicy, to żadna firma nie miała by prawa istnieć, chyba że te jednoosobowe :wacko:

Zbyt duże obciążanie podatkowe i inne durne opłaty.

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Według pracodawców, to każda kwota dla pracownika jest za duża. Najlepiej, gdyby jeszcze pracownik dopłacał właścicielowi firmy, za to że może u niego pracować.

Prawda jest taka, że na dobrych pracownikach, nie ma co oszczędzać, ale w Polsce jest na tyle dziwnie, żeby zatrudnić kogoś za grosze, i żeby robił za 10. A prawda jest taka, że gdyby nie pracownicy, to żadna firma nie miała by prawa istnieć, chyba że te jednoosobowe :shout:

Taka prosta analogia.

Woda gotuje się w temperaturze 100 stopni, którą to osiąga po kilku minutach podgrzewania. Jeżeli będziemy ją dalej podgrzewać to nie sprawi że będzie lepiej przegotowana. Nie. Wszystko ponadto będzie tylko marnotrawstwem czasu i energii.

I tak działa każdy biznes (w zasadzie tak powinien działać). Od warzywniaka na rogu po wielkie korporacje, uzyskanie jak największego zysku jak najmniejszym kosztem. I tu w zasadzie kończą się sentymenty.

Jeśli zaś uważasz, że w polsce pracuje się za półdarmo, to grzechem byłoby tego nie wykorzystać zakładając własną działalność, do czego masz pełne prawo.

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

Lok gratuluje, trafiłeś w mój słaby punkt :shout:

Wiec już staram Ci się wyjaśnić, dlaczego nie założyłem własnej firmy. Myślałem, nie raz o założeniu własnej firmy, jednak w moim wypadku nie wydaje się to takie proste, jak Tobie się zdaje. Posiadam młodsze rodzeństwo, które ściąga na dyski wszystko co się da, i nie da się zapanować nad oprogramowaniem które mają na swoim komputerze, więc w razie kontroli mogę mieć problemy, o nielegalny soft.

Po drugie posiadam w domu 4 komputery, co robi mi solidnie pod górkę, bo więcej czasu musiałbym poświęcić na kontrolowanie zawartości komputerów w domu, niż na tworzenie oprogramowania. A jak mi wiadomo, w wypadku kontroli oprogramowania sprawdzane są ponoć wszystkie komputery, więc tutaj ryzyko otrzymania kary jest spore. Koszt miesięczne prowadzenia firmy, nie są kosmiczne, tyle to jestem w stanie zarobić, bo to ok 500-600zł, ZUS + biuro rachunkowości.

Jednak mam również inne dość wysokie wydatki, których nie jestem w stanie od tak płacić, i niestety w tym wypadku muszę mieć stałe i pewne źródło dochodu, a założenie firmy na początku, nie przynosi jakiś specjalnie wysokich dochodów, co niestety nie jest na moją korzyść. A więc, na sam start firmy, musiałbym zarabiać na czysto przynajmniej ponad 2k, co jak wiadomo nie jest, przynajmniej dla mnie małą kwotą, dla Was może i jest, dla mnie niestety nie. Kiedyś dostałem ciekawą ofertę od firmy, która po założeniu przeze mnie firmy, miała mi zapewnić dochód miesięczny na czysto min 3k netto przez 5 lat, jednak ta firma zrezygnowała, i ja zrezygnowałem z założenia własnej firmy, co ani trochę mnie nie pocieszyło, ponieważ myślałem, że w końcu będę mógł działać na własny rachunek, i realizować projekty, które dawno temu stworzyłem, na chwile obecną jest to ok 20 aplikacji PHP, i ok 5 bardzo rozbudowanych i zaawansowanych programów pod Windows.

Pomysłów mam bardzo dużo, czasu również, ale tak jak napisałem, jest kilka powodów, które skutecznie odsuwają mnie od pomysłu założenia własnej firmy, działającej w branży IT. Jak już miałbym założyć, to tylko i wyłącznie oprogramowanie Windows, oraz aplikacje www, bo w tym czuję się najlepiej, i z tego zakresu posiadam największą wiedzę teoretyczną, jak i praktyczną. Szkoda, że tamta firma się wycofała, z niewiadomych mi powodów, bo teraz pewnie od dłuższego czasu, działał bym na własny rachunek, ale tak niestety bywa w życiu. 

Kolejna sprawa, oprogramowanie do firmy, te które bym potrzebował niestety jest płatne, i koszt oprogramowania w pełni legalnego to na nasze ok 2.000zł, na co niestety nie mogę sobie pozwolić, Więc, żeby Ci nie skłamać na start potrzebował bym łącznie ok 3.000zl. Sprzęt komputerowy posiadam, i to taki który jeszcze długo mi posłuży :P Dla Was powody które podałem mogą być śmieszne, kwoty które wymieniłem mogą być małe, jednak nie dla każdego takie są, rzeczywistość, jest zupełnie inna niż bym tego chciał.

I proszę o nie komentowanie tego postu, głupimi tekstami. Jest jak jest, nie na wszystko mam wpływ ;/ Gdybym miał możliwość, dawno miałbym własną firmę, no ale... I to tyle w temacie ;)

ExPloiT założenie firmy nie jest jednoznaczne z zatrudnieniem pracownika i wypłacania mu najniższej krajowej. Wtedy już nie jest tak kolorowo jak z jednoosobowymi działalnościami.

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Rozumiem :shout: Sam osobiście też chciałem DG ale dałem sobie spokój, przynajmniej nie w Polsce, alternatywa z Cyprem też już odpada jak na początek.

Swoją droga ma ktoś opisany tekst na temat zakładania DP w Polsce (krok po kroku, opłaty etc.) ale nie pisane na zlecnie typu inkubatory etc. Taki merytoryczny przewodnik a nie SEO lanie wody.

@Exploit

Gdybym miał takie umiejętności jakie podajesz w swojej stopce to miesięcznie trzepałbym kilka tysięcy ale nie w złotówkach tylko dolcach... Byle jaką dodawarkę do katalogów napisać, sprzedaż kilkanaście licencji i już masz kaskę... Nie rozumiem... chyba (co jest wielce prawdopodobne czytając Twoje posty) te umiejętności masz tylko na papierze...

P.S. Tłumaczenie z rodzeństwem ściągającym wszystko co się da to mistrzostwo świata. Dawno takiego idiotyzmu nie czytałem...

Exploit - nie znam Cię, ale kurcze stary jak już radoslaus napisał - Twoje tłumaczenia to masakra :shout:.

Poza tym widzę kilka osób myli tu samozatrudnienie z prowadzeniem biznesu. Lok zadając Ci pytanie raczej nie miał na myśli "dlaczego rozliczasz się na lewo/umowę o dzieło, a nie na f-re będąc samozatrudnionym" tylko raczej "dlaczego nie założysz biznesu, nie zatrudnisz ludzi i nie zaczniesz im płacić dużo więcej niż minimalna krajowa"? Pracowników też będziesz trzymał w pokoju rodzeństwa?

Wszystko rozchodzi się o to, że praca etatowa urosła praktycznie do rangi "prawa" i czegoś co się należy człowiekowi. W praktyce nie ma żadnej różnicy między człowiekiem piszącym teksty na etacie w biurze, a człowiekiem, który jest na samozatrudnieniu i pisze mi te teksty rozliczane na fakturę. Pracując jako magazynier w tesco jesteś takim samym partnerem biznesowym jak np. producent, który dostarcza tam towar. Ktoś kupuje coś od Ciebie (Twoją prace) i płaci Ci za to okreslona kwote pieniedzy. Na to ile za nia pracownik dostanie strony umawiaja sie wczesniej, wiec nie kumam niekiedy biadolenia typu "za takie pieniadze to ja sie starac nie bede" - to jak brac zlecenia na seo za grosze byle je miec, a potem zlewac klientow bo "za takie pieniadze to ja mam gdzies". Logiczne jest, ze pracodawca chce zapłacić jak najmniej - czemu sie dziwicie? Kazdy z Was chetnie za teksty zaplaci jak najmniej, za narzedzia tez - nie wierze, ze jest tu ktoś kto powie, że woli, żeby xr kosztował 500$ zamiast 50$. Chcecie większych pensji to zajmujcie się deficytowymi sprawami. Znam kilka osób w wieku 50+, które nie biadoliły, że za późno na przebranżowienie tylko ruszyły 4 litery i zmieniły całkiem ścieżkę kariery. Da się to zrobić bez najmniejszego problemu. Jakby w PL było tylko 10 programistów PHP to ich pensje byłyby liczone w setkach tys. A że towar w tesco może rozkładać praktycznie każdy do dlaczego się dziwicie, że mało zarabiają?

Zreszta już pomijając wszystko - mam ofertę praktycznie dla każdego na zarabianie dużo lepiej niż średnia krajowa - i ludzie nie chcą z jednego powodu :P Rozliczenie jest za efekty pracy. Z tym, że praktycznie jest gwarancja, że przy zaangażowaniu na poziomie 8h dziennie człowiek zarobi przynajmniej te 2-3 tys+. I praktycznie każda osoba woli zostać dalej na swojej minimalnej pensji - więc o czym tu rozmawiamy ;). Najczęstsza wymówka - "Nie po to się uczyłem X, żeby teraz robić Y". Ludzie dorabiają do pracy ideologię bo im w szkole tak natłukli :dirol:. Praca jak praca - idziemy tu głównie po pieniądze. Spełnienie też jest ważne, ale jak mam płakać w marnej pracy za 1000 na rękę, to wolę robić cokolwiek innego za 3 tys choćby to było zamiatanie ulic.

W praktyce nie ma żadnej różnicy między człowiekiem piszącym teksty na etacie w biurze, a człowiekiem, który jest na samozatrudnieniu i pisze mi te teksty rozliczane na fakturę.

Jest różnica i to duża. Samozatrudniony musi płacić duże podatki. Nie mówię tu o małym zusie. To akurat krótkowzroczne myślenie. Osoba na etacie dostaje szmal i tyle. Nie obchodzi jej nic więcej. Skoro to nie ma dla Ciebie różnicy, to czemu nie zatrudnisz osób na etat za 2-3k pln?

seowyszbanner.gif

Gus podawał kilka lat temu koszt stworzenia jednego miejsca pracy w przemyśle, było to ponad 50 tyś. zł.

Są branże które marzyłyby o tak niskim progu wejścia jak kilka kół na oprogramowanie czy ogólnie sprawę biorąc, rozpoczęcie działalności przez seowca. W jego przypadku zasadniczym kosztem jest jego własna praca. Inni przedsiębiorcy zmagają się z surowcami, półproduktami, przeterminowaniem towarów, środkami obrotowymi etc. Seowcu dla Ciebie prościej już się nie da :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności