Skocz do zawartości

Co powiedzieć Klientowi?

Rekomendowane odpowiedzi

"A jak działa algorytm Google?"

"Co to są serpy?"

"Kto to copywriter?"

"Unikalne treści zoptymalizowane pod frazy? Eeeeeeeeeeee....?"

Jedyne co przeciętny klient z tego zrozumie to to, iż "trzeba coś przesłać od kogoś tam, bo coś tam". ^^

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Można to troszkę naciągając prawdę tak zrobić...

Pozycjoner: "Panie Kowalski. Czy chciałby Pan, aby strona internetowa zniknęła z Internetu i dodatkowo zapłaciła kare 20 tyś zł?

Klient: Oczywiście, że nie!

Pozycjoner: "Jednak zniknie na zawsze i będzie trzeba zapłacić wysoką karę, ponieważ łamane jest prawo Internetowe!!!"

Klient: W jaki sposób strona internetowa łamie prawo?

Pozycjoner: Nielegalnymi praktykami jest kopiowania tekstów z innych stron !

Klient: Tak, nie wiedziałem....W takim razie co można zrobić w tej sytuacji?

(....w tym momencie pozycjoner musi zrobić chwilę przerwy w rozmowie udając, że się zastanawia....)

Pozycjoner: "Panie Kowalski. Kiedyś pozycjonowaliśmy Klienta, który miał podobną sytuację jak Pańska strona internetowa. I wie Pan co...

Klient: Tak... słucham?

Pozycjoner: "Ledwo co,...ale ...po takiej małej zmianie jak umieszczenie nowych tekstów na stronie udało się uniknąć zapłacenia kary!"

Klient: Tak...?

Pozycjoner: Tak..., dodatkowo jeszcze naszego Klienta strona dostała "plusa", który zwiększył ilość osób wchodzących na stronę! Czy nie chciałby Pan mieć więcej Klientów?

Klient: No chciałbym mieć!

Pozycjoner: "No to tak jak mówię: zmieniamy opisy na stronie. Dzięki temu Pan uniknie 20 tyś zł kary i pozyska dodatkowych nowych klientów. Tylko jest jedna rzecz, trzeba zrobić natychmiast."

Klient: Panie pozycjonerze, proszę jak najszybciej zabrać się do pracy.

_________

To jest przykład rozmowy, na jaka musi Klienta naprowadzić pozycjoner. Napisałem tak, aby zobrazować Ci o co chodzi. Pierwsze dwa zdania trzeba tak wypowiedzieć, aby lekko wystraszyć Klienta. Należy dodatkowo zachowywać "poważny" ton głosu.

P.S. Na przyszłość, proszę sobie kupić jakąś książkę/poradnik o negocjacjach z klientami. Pozdrawiam... :P

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

Można to troszkę naciągając prawdę tak zrobić...

Taka rozmowa wyszłaby już poza ramy dopuszczalnego naciągania faktów. Chyba kiepskie książki/podręczniki czytałeś, skoro uznaje się w nich, że kłamstwo wobec klienta to dobra praktyka.

Optymalizacja to chyba nie pisanie gotowych tekstów?!

Czasem gotowych, a czasem tylko propozycji z którymi klient może się zgodzić, albo i nie. Ogólnie to my dajemy propozycje zmiany tekstu, bo szczerze, ale jak klientowi napiszesz "ten tekst trzeba nasycić słowami kluczowymi" to on Ci napisze "że co?"

Kukis zakładanie z góry, że klient to ciemniak i pozycjonuje stronę bo teraz taka moda nie jest najlepszym podejściem

novum kłamstwo ma krótkie nogi.. a przykład, który podałeś ma się nijak do negocjacji.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

novum ma racje, zresztą kukis też to samo opisał ale w wielkim skrócie

i nie piszcie że przedstawiacie klientom jakieś "wyliczone" z księżyca stawki, klient tyle płaci na ile "wygląda" że chce zapłacić,

no chyba że wygląda poniżej "stawek" to dowidzenia,

bez obłudy i etycznych pouczeń

i nie chodzi o to że klient to ciemniak dodam na marginesie :D

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

slawus czyli co??

"Panie Kowalski, mam dzisiaj chu**wy dzień, więc płacisz Pan 3x tyle albo spier*** Pan" ??

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

:D Stop, stop... Panowie. :brawa:

To był tylko przykład, jak nakierować rozmowę. Jeszcze raz mówię przykład. Nie każę okłamywać klientów! Chciałem pokazać tylko dobitnie jak można nakierować rozmowę.... "nakierować rozmowę". Zamiast argumentów pieniędzy, usunięcia z indeksu itp... można użyć inne słowa. Wszystko zależy od relacji jakie mamy z Klientem.

Treść dialogu jest faktycznie bardzo dużym kłamstwem. Większość Klientów jest świadomych, wiec nie polecam stosować tych argumentów.

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

slawus czyli co??

"Panie Kowalski, mam dzisiaj chu**wy dzień, więc płacisz Pan 3x tyle albo spier*** Pan" ??

hehe, no nie, powyżej już autor oryginału mnie ubiegł,

to nie chodzi o jakieś okłamywanie, ale nikt z Was mi nie powie że cenę za frazę każdemu klientowi mówi taką samą, a jeżeli jest różna to nie jest tak dlatego że jeden ma lepiej a drugi gorzej zoptymalizowaną stronę czy starszą domenę czy itd itp. :D

to samo jest z np. zepsutym telewizorem, przychodzisz do zakładu naprawczego i gość nawet nie jest za bardzo zainteresowany tym co nie działą, tylko jaki to telewizor, jaka marka i ile ma lat, i na tej podstawie rzuca cenę naprawy - dlaczego? bo części to grosze, jak tv jest wart 2000 zł. to naprawa kosztuje 500zł. , jak jest wart 200 zł. to naprawa kosztuje 50 zł. - cena jest taka aby "opłacało" się naprawić starego grata zamiast go kopnąć i kupić nowego,

to samo u mechaników samochodowych, naprawiaczy sprzętu agd i w zasadzie wszelkich usług.

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

[...]

przychodzisz do zakładu naprawczego i gość nawet nie jest za bardzo zainteresowany tym co nie działą, tylko jaki to telewizor, jaka marka i ile ma lat, i na tej podstawie rzuca cenę naprawy - dlaczego? bo części to grosze, jak tv jest wart 2000 zł. to naprawa kosztuje 500zł. , jak jest wart 200 zł. to naprawa kosztuje 50 zł. - cena jest taka aby "opłacało" się naprawić starego grata zamiast go kopnąć i kupić nowego, to samo u mechaników samochodowych, naprawiaczy sprzętu agd i w zasadzie wszelkich usług.

mam w swojej karierze kierowcy już chyba piąty prywatny samochód + 2 w firmie.

każdy następny jest nowszy, lepiej wyposażony, coraz bardziej nafaszerowany elektroniką itp.. i wszystkie te samochody jeżdżą do jednego mechanika, który zawsze kasuje mnie wg. jednego wzoru: roboczogodzina, która bez względu na to, który samochód podstawię jest taka sama + części.. mechanik nie wali mnie z zazdrości w rogi bo kupiłem sobie lepszy samochód i właśnie dlatego jestem jego klientem.

Koszt pozycjonowania także można obliczyć według wzorów - niezależnie od humoru czy tzw. 'widzimisie'.

Z drugiej strony jeżeli właściciel firmy zajmował się stroną to mówienie mu, że skopiował teksty z innych stron może być lekko nie przyjemne zarówno dla niego, jak i dla prowadzącego rozmowę. Chyba zależy od osobowości...

Jeden powie: tak ma Pan rację - poprawimy to.

A drugi: Panie ale to są nasze teksty - to wszyscy kopiują od nas.

I teraz tłumacz takiemu dlaczego wiesz, że to nie on jest autorem tekstu :D

Przestroga jest jednak jedna-przed umową oprócz sprawdzania konkurencji, słów kluczowych itp. Trzeba sprawdzić całą stronę również pod kątem plagiatu. Ewentualnie dodać odpowiedni zapis we wzorze umowy.

Nie zwykły presell tylko porządne artykuły - btw wymienię się linkiem => PW...

Troche bardziej zwykły artykuły do przedruku...

A także Antyplagiat...

Kopiowanie tekstów (zwłaszcza wśród sklepów internetowych) idzie na potęgę. Optymalizacja rozbudowanej strony to nie jest mała ilość czasu i również spore koszta ze strony klienta. Moja rada! Jak klient wprost nie zrozumie dlaczego ma posiadać unikalną treść na stronie to możesz odpuścić sobie pozycjonowanie tego "Szanownego klienta".

Zapraszam na stronę grupy pozycjonerzy24 gdzie realizujemy pozycjonowanie w wyszukiwarce Google

(...) oprócz sprawdzania konkurencji, słów kluczowych itp. Trzeba sprawdzić całą stronę również pod kątem plagiatu. Ewentualnie dodać odpowiedni zapis we wzorze umowy.

Informacja dla Klienta o ewentualnym zakresie wykonywanych czynności na jego stronie pod kontem optymalizacji. Popieram. Jeśli się nie godzi na nasze "wskazówki" - odpuszczamy jak to powiedział Pozycjonerzy24. :D

a jak to sobie wyobrażasz, jak strona ma np tysiąc podstron z dużą ilością skopiowanego tekstu? Zmienisz te teksty na unikalne w ramach gratisu?

Dlaczego twierdzisz że gratis?

Chyba nie po to istnieje Twoja firma aby świadczyć usługi za darmo?

Możesz na tym dodatkowo zarobić.

Nie prościej byłoby sprawdzać klientów przed podpisaniem umowy na zawartość duplicate content?

Wtedy można negocjować - sprzedać usługi copywriterskie a nie zastanawiać się co zrobić z serwisem o site np. 35tyś. wygenerowanym na kopiach tekstów.

pozycjonowanie-stron-afterweb.png  Skuteczne pozycjonowanie stron, więcej na https://afterweb.pl/pozycjonowanie-stron/ Zapraszam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności