Skocz do zawartości

Rozdzielenie strony na dwie domeny

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poradzić się w kwestii rozdzielenia strony na dwie domeny.

Dotychczas miałem jedną domenę abc.pl, a pod nią dwie strony, abc.pl i zxc.abc.pl.

Te dwie strony były pozycjonowany pod różne frazy, są on tematycznie bardzo luźno powiązane.

Nie jest to oczywiście najlepsze z możliwych rozwiązań dlatego zakupiłem drugą domenę qwe.pl.

Zależy mi na takiej operacji:

zxc.abc.pl ==> abc.pl

abc.pl ==> qwe.pl

Oczywiści łatwiej byłoby przenieść subdomenę na nową domenę, ale z pewnych względów nie chcę tego robić.

Dodam, że zależy mi najbardziej aby nie stracić pozycji obecnej strony abc.pl (która zmieni się w qwe.pl), zxc.abc.pl w zasadzie nie jest wypozycjonowana wogóle i w chwili obecnej nie działa (ale będzie docelowo pod domeną abc.pl).

Proszę o porady jak najlepiej wykonać taką operację.

Czy dobrym posłem jest przekierowanie 301 przez jakiś czas z abc.pl ==> qwa.pl (czy nie będzie to miało negatywnego wypływu na późniejsze pozycjonowanie strony abc.pl?)

Przekierowanie będzie dobrym pomysłem tylko w przypadku przejścia z zxc.abc.pl na abc.pl

Niestety ale wtedy już przekierowania z abc.pl na qwe.pl nie zrobisz wiec strona qwe startuje od zera.

Przekierowanie trzeba utrzymywać cały czas, żeby miało sens w dłuższej perspektywie. Po odcięciu przekierowania jego siła jest zabierana stronie docelowej.

Najlepiej było by przekierować z zxc.abc.pl na qwe.pl a abc.pl zostawić w spokoju.

jak napisał mój przedmówca

abc.pl zostaw bez zmian, natomiast subdomenę zxc.abc.pl przenieś 301-ką na qwe.pl - tak będzie najlogiczniej i bez zbędnych kombinacji.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Dzięki za podpowiedzi.

Rzeczywiści wydaję się to jedynym sensownym rozwiązaniem.

Chociaż chciałem znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie aby przenieść dotychczasową moc z abc.pl na qwe.pl i potem móc używać ponownie abc.pl, ale nie można mieć wszystkiego :blink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności