Skocz do zawartości

PageRank nie ma znaczenia

Adshi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Wszystko masz za darmo ;) ?

Powiem szczerze, że "idę" tanim kosztem jesli chodzi o pozycjonowanie, ale nie zamierzam tego zmieniać, bo efekty są dobre.

Mam tylko kilkanaście stron do pozycjonowania.

Jesli na pozycje wplywa 500 czynnikow

Już 500? Ostatnio było chyba 300 ;)

Linkuj dalej i nie pier*ol

Czyli strona o PR 1 i strona o PR 8 miały takie same szanse być w TOP 1 na daną frazę. PR nie miał więc znaczenia na ich pozycje.

Proponuję zrobić Ci mały test. Weź sobie 2 domeny, jedną z niskim, drugą z wysokim PR i nie pozycjonowane na frazę xxx. Przy takim samym nakładzie działań przy pozycjonowaniu na frazę xxx ciekawe która strona będzie wyżej w SERP.

Nie posuwałbym się więc do tak odważnych stwierdzeń, że PR nie ma wpływu na pozycje.

Ja proponuje zrobić bardziej skomplikowany test. Tak w wielkim uproszczeniu wygląda on tak:

1. Poszukać domen które są linkowane tymi samymi frazami a mającymi różny PR, np PR3 i PR6 i gdzie te frazy stanowią 90% ogólnych linków.

2. Sprawdzić każdy adres pod kątem czy linki są tematycznie,czy mają pr, czy text anchor występuje na stronie linkującej dana fraza, w linkach wew., title, tekście i czy dany url jest również podobnie podlinkowany.

Porównując uzyskane dane, przede wszystkim pod kątem pozycja na daną frazę w stosunku do PR będzie widoczna analogia PR/aPr w stosunku do pozycji.

Inną sprawą jest fakt iż od jakiegoś czasu google manipuluje PR którym widzimy, jednak ich algorytm po wielu modyfikacjach wciąż na PR bazuje, a ten z kolei bazuje na linkach, a te na achorach itd....

Algorytm PR to nic innego jak liczenie linków i ich mocy, z coraz większym naciskiem na tematyczność, więc dokąd będzie istniało google dotąd będzie istnial algorytm PR.

Na serwerach mam oprogramowanie analizujące dziesiątki tysięcy domen pod kątem zmiany pozycji w stosunku do różnych wskaźników i wiem jedno:

Kto twierdzi iż PR nie ma znaczenia, NIE WIE O CZYM MÓWI, nie zna też czynników wpływających na moc linków, dlatego też znajomość samego PR bez tych czynników nic nie mówi o prawdziwej skuteczności tego PR na daną frazę.

Czytając czynniki które są brane pod uwagę w swl-ach - jak site czy też ybl, po prostu turlam się ze śmiechu ;)

Ale to biznes, nie służy pozycjonowaniu a zarabianiu przez właścicieli i tzw. sprzedawcy punktów. Dlatego też skuteczność SWLi na takich czynnikach bazujących, woła o pomstę do nieba ;)

[DODANE]

Rekordy głupoty pod względem kupna linków z PR które w żaden sposób nie są powiązane tematycznie biją amerykanie.

I to dopiero jest biznes, mając odpowiedni soft, można wygodnie siedzieć, a on sam przechwyci wygasające domeny, założy dla nich konto hostingowe i postawi stronę automatycznie.

A my możemy popijać spokojnie kawę obserwując rosnące saldo konta, do czasu kiedy system nie powiadomi nas przez sms o awarii jednego z hostingów czy też serwerów...

Page rank nie ma znaczenia dla użytkownika, Ty zwracasz na niego uwagę, ja zwracam, bo sie przyzwyczaiłem, ciocia, wujek, babcia, kuzynka i 40 mln Polaków nie zwraca na ten pasek uwagi, w ogóle nie wie co to jest. Buduj serwisy dla tych 40 mln, wujka, cioci i mojej babci; dbaj o content, optymalizacje, integrację z sieciami społecznościowymi i linki z wartościowych serwisów, a PR traktuj jako ciekawostkę, a nie główny cel, zarówno przy pozyskiwaniu linków, jak i ocenie swojej strony:)

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Page rank nie ma znaczenia dla użytkownika, Ty zwracasz na niego uwagę, ja zwracam...

Ja nie zwracam uwagi na samo PR, zwracam uwagę na to co ono daje w konkretnym przypadku i w jaki sposób go wykorzystać.

Gdyż czym dokładniej znasz czynniki wpływające na PR czy też moc linka w stosunku do linkującej frazy, tym taniej takowe możesz pozyskać.

A czym taniej pozyskasz, tym więcej zarobisz, mniejszym nakładem pracy uzyskując lepsze efekty.

Jeśli klient życzył by sobie tylko PR, wystarczy jeden link, który takowy przekaże.

Wiem, że domeny podlinkowane mają PR, domeny bez linków PRa nie mają (najczęściej). Oczywiście są wyjątki od reguły. Jednak żadna z moich "śmieciowych" zapleczówek nie osiągnęła PR 6 i wyżej, a strony porządne tak. Zatem PR jest w pewnym sensie wyznacznikiem strony. Podlinkowanie ze strony o wysokim PR daje dobre rezultaty w postaci wzmocnienia domeny linkowanej, to też jest fakt.

Trzeba tylko pamiętać że kolejność jest taka: silna strona ->PR a nie PR->silna strona. PR "nadąża" za stroną i dostaje się go z opóźnieniem. Pomijam sztuczne obcinanie PR przez moderację, filtry itd.

I fakt, PR 1-3 to może być przypadek, ale na PR +4 to już raczej trzeba zasłużyć.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności