Skocz do zawartości

Czyżbyście dali sobie spokój?

redbeard

Rekomendowane odpowiedzi

Czyżbyście dali spokój z AdKontekstem? Z tego co widzialem, niestety pod wzdledem uzytecznosci nie umywa sie do adsense... szkoda. Zdaje sie, ze ci, ktorzy probowali wstawiac na strony, juz zdjeli.

Czy ktos uzywa regularnie?

Tu nasuwa mi sie tez taka pesymistyczna dygresja: w googlu pracuja tysiace ludzi po to, aby maksymalizowac zyski googla, a to sie dzieje przez optymalizacje systemu reklam, maksymalizacje atrakcyknosci i efektywnosci zarowno dla reklamodawcow, jak i publisherow. W Yahoo - tak samo. Dzieki temu jest w pewnym sensie gwarancja, ze systemy te ewoluują w dobrym kierunku - co najmniej od strony technicznej. Google serwuje coraz to nowe dodatki do adsensa. Fakt, ze popularnosc systemu wcale nie oznacza wzrostu dochodow (patrz: strony-smietniki robione tylko "na kase"). W polskim kontekscie w adsense ciezko jest zarobic "na zycie", ale sie da. Czy da sie tez np. z AdKontekstem?

Ile ludzi pracuje w NetSprincie nad systemem? Jakos wole komfort psychiczny, ze za systemem stoi banda programistow optymalizujachych algorytmy wyswietlania reklam. Bo nic dziwnego, ze ja patrzac na te same strony widze inne reklamy niz np. moja zona. I jest to efekt "mierzalny".

Z drugiej strony - lubie miec tez swiadomosc, ze oprocz googla sa inne systemy reklam. Nie lubie monopoli.

Jak wyglada w takim razie przyszlosc polskich systemow reklamy kontekstowej? Na przykladzie OnetKontekstu i obserwacji AdKontekstu smiem twierdzic: FATALNIE. to tak jak przerysowywanie monalizy tanimi farbkami przez kominiarzy.

Nadzieja z punktu publishera moja jest taka, ze moze jakas z sieci (google, yahoo) wejda ostro na polski rynek, podpisza umowe z jakimis portalami... albo wejda na tyle silnie, ze ich systemy stana sie popularne. Najwieksze szanse ma tu google, ale nie wiem, jakie niespodzianki kryje microsoft. yahoo zlewa polski rynek i slusznie chyba.

Tak czy inaczej - jest kiepsko moim zdaniem. Mam nadzieje, ze bedzie lepiej, bo roznorodnosc to podstawa wolnej gospodarki. Mam tylko nadzieje, ze ta roznorodnosc to nie beda nieudolne kopie AdSense ;-)

pozdr - redbeard

dzieki za wpis,

wiesz, Szy tak nam dal popalic ze swoimi uwagami, ze caly zespol siedzi i wprowadza poprawki :)

sporo rzeczy jest juz poprawionych (np. panel uzytkownika), chociaz zdarzaja sie elementy, do ktorych sam mialem np. dzisiaj uwagi...

do tego rownoczesnie pomagamy kilku bardzo duzym partnerom wdrozyc u siebie adkontekst, co sprawia, ze nie mozemy calych sil skierowac na jego dopracowanie :/

mysle, ze wkrotce poinformuje o ponownym przylaczaniu serwisow "z ulicy"

pzdr

jakub

do tego rownoczesnie pomagamy kilku bardzo duzym partnerom wdrozyc u siebie adkontekst, co sprawia, ze nie mozemy calych sil skierowac na jego dopracowanie :/

mysle, ze wkrotce poinformuje o ponownym przylaczaniu serwisow "z ulicy"

no, co do pomocy we wdrażaniu... to nie wystarczy tylko wkleic kawalek kodu? ;-)

a jeszcze jedno pytanie: mowiles kiedys, ze ceny sa na razie bardzo dobre z punktu widzenia publishera. ALE to chyba bylo w sytuacji, gdy mieliscie reklamodawcow z boxow i bardzo ograniczona liczbe publisherow.

wiadomo, ze im wiecej publisherow, tym nizsze ceny reklam, jesli nie wzrasta tez odpowiednio liczba reklamodawcow. jak prognozy pod tym katem?

coz - zycze (szczerze) wszystkiego dobrego i wytrwalosci. gratuluje zapalu i otwartosci. oby ich wystarczylo, choc musze przyznac, ze obserwujac rozne rodzime proby doslownego kopiowania produktow zachodnich jestem sceptyczny...

pozdr - redbeard

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności