Skocz do zawartości

duża ilość alexa rank - łatwe do podrobienia?

FreeS

Rekomendowane odpowiedzi

w jakim stopniu mogę się sugerować alexa rank?

W minimalnym - albo jeszcze lepiej żadnym. Ten wskaźnik nijak ma się do rzeczywistości.

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

Rubis - nie do końca, wg. moich obserwacji im wyższy alexa rank tym bardziej prawdziwy.

Wyjaśniając:

strony w rankingu top 100 tys. mają lepiej odzwierciedlony ruch i pozostałe parametry niż strony np. z rankingu 500 tys. - milion.

Więc jeżeli popatrzysz na stronę która ma ranking 3500 to większość informacji w alexie będzie bliska prawdy, a jak popatrzysz na stronę która jest w rankingu na pozycji 680 tys. to większość danych będzie przypadkowa.

Do podrobienia może i łatwe ale komu by się chciało? I po co? Zwłaszcza dla domen, które spadają.

INOMan ma rację, z tym, że domeny z 3500 Alexy to raczej nie przechwycisz :wacko:

Alexa daje jakiś pogląd na to czy na stronę w ogóle ktoś zagląda ale i bez niej można się zorientować czy warto domenę przechwycić.

Rubis - nie do końca, wg. moich obserwacji im wyższy alexa rank tym bardziej prawdziwy.

Pewnie tak - podobna zasada jest przy badaniach statystycznych. Im większa grupa bierze w badaniu tym wyniki są dokładniejsze. Tyle, że jak wspomniał outofmatrix nikt raczej nie pozbywa się domen z takim ruchem.

Ja mam kilka serwisów i te statystyki w żaden sposób się ze sobą nie pokrywają. Strona, która jest zdecydowanie wyżej w rankingu od innej witryny ma ruch kilkukrotnie mniejszy. Według mnie ryzyko błędów jest zbyt duże, żeby się tym kierować przy wyborze (chyba, że wziąć go jako jeden z wielu czynników wpływających na podjęcie decyzji).

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności